
Je leert de basis van communicatiewetenschap en hoe media mensen beïnvloeden en andersom. Je ontwikkelt wetenschappelijke vaardigheden om met theorieën en onderzoek te werken, inclusief analyseren, onderbouwen en rapporteren. Ook leer je over de context waarin communicatie plaatsvindt, zoals massamedia, propaganda en empirisch onderzoek.
In dit vak leer je over belangrijke onderzoeksmethoden en statistische analyses. Je maakt kennis met verschillende onderzoeksontwerpen, dataverzameling en data-analyse. Je volgt naast hoorcolleges ook werkgroepen waarin je gaat oefenen met het statistische softwarepakket SPSS.
In dit vak leer je hoe je een onderzoeksmethode kiest en een onderzoeksplan maakt. Je voert samen met je groepje een enquêteonderzoek uit: je stelt vragen, verzamelt antwoorden, analyseert de gegevens en schrijft een rapport. Je gaat ook naar hoorcolleges waar je theoretische kennis opdoet die je direct kunt gebruiken in je onderzoek en die wordt getoetst in een tentamen.
In dit vak leer je hoe organisaties communiceren met mensen binnen en buiten de organisatie. Je kijkt naar strategische communicatie over belangrijke zaken en hoe er wordt gecommuniceerd over veranderingen en kennis. Je ontdekt de rol van communicatie in organisaties en relaties met anderen door praktijkvoorbeelden en theorieën.
In dit vak ontdek je de media-industrie. Je krijgt inzicht in grote spelers, economische markten en technologische veranderingen die de media beïnvloeden. Ook leer je hoe mediabedrijven strategisch reageren en wat de effecten zijn op de samenleving.
Je leert over de kenmerken van populaire vormen van entertainment en hoe het verschillende gebruikers aantrekt. Ook gaan we in op hoe entertainment effectief wordt gebruikt om mensen te trainen, onderwijzen of beïnvloeden. In dit vak leer je hoe je antwoorden kunt vinden op vragen die opkomen bij het verkennen van entertainment.
Je leert hoe de wetenschap zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld en welke ontdekkingen ons begrip van de wereld hebben veranderd. Je leert reflecteren op wetenschap, onderzoeksmethoden en filosofische ideeën, en maakt verbindingen met communicatiewetenschap en statistische kennis in werkgroepen.
Leer hoe je systematisch kunt onderzoeken wat er in mediaboodschappen wordt gecommuniceerd. We behandelen verschillende onderzoekstechnieken en je krijgt de kans om zelf inhoudsanalyses uit te voeren. Je werkt zowel individueel als in groepjes aan onderzoeksprojecten, waarbij je verzamelde gegevens gebruikt om wetenschappelijke verslagen te schrijven.
Tutoraat is een programma dat je in het eerste en tweede jaar van Communicatiewetenschap volgt. In het eerste semester focus je op het verbeteren van je academische en praktische studievaardigheden. In het tweede semester richt je je op loopbaanoriëntatie en het ontdekken van carrièremogelijkheden. Je volgt werkgroepen, masterclasses en andere sessies om je vaardigheden en studieplanning te versterken.
De laatste 1,5 jaar van de studie kun je zelf indelen. Je krijgt veel vrijheid om te kiezen hoe je je keuzeruimte wilt invullen, in welk domein je je scriptie wilt schrijven en waar je stage wilt lopen.Lees de ervaring van Ismay
Communicatie is essentieel in onze samenleving, dus relevant om te bestuderen.Lees de ervaring van Anne-Louise
Het vak 'Inleiding Communicatiewetenschap' verbindt theorieën met hedendaagse inzichten en baanbrekend onderzoek.Lees wat jij in dit vak kunt leren van Dr. Annemarie van Oosten