Destijds heb ik me georiënteerd door veel open dagen te bezoeken. Ik was vrij verlegen persoon en durfde ‘de student’ zeker niet aan te spreken. Toch is een open dag bezoeken wel een goede manier om een idee te krijgen bij een opleiding. Daarnaast heb ik ook de website goed gelezen en studenten van de opleiding zelf gesproken. Mijn tip is dan ook om een dag meelopen met een eerste- of tweedejaarsstudent. Zo leer je een studie pas echt kennen.
Als je natuurkunde, scheikunde en biologie een leuke vakken vindt, niet perse met patiënten wil werken en geïnteresseerd bent in hoe het menselijk lichaam werkt, dan is biomedische wetenschappen iets voor jou.
De opdrachten variëren van het bedenken van een onderzoek tot het uitvoeren van je eigen onderzoek op het lab, zoals in het practicum Immunologie en Research. Tijdens het practicum Experiment Ontwerp ga je in een drietal aan de slag om een zelfgekozen onderzoeksvraag te beantwoorden. Hier maak je zowel een onderzoeksvoorstel als poster van om deze vervolgens te presenteren. Tijdens de opdracht leer je wetenschappelijk schrijven en presenteren. Het opzetten van een eigen immunologisch onderzoekje was interessant om te doen omdat het volledige experiment zelf wordt bedacht en uitgevoerd, wat een het een stuk spannender maakt om het uit te voeren.
De grootste misvatting over biomedische wetenschappen is volgens mij dat mensen denken dat je dan altijd wetenschapper wordt. In zekere zin is het waar, je wordt namelijk primair opgeleid tot wetenschapper of onderzoeker, zoals een geneeskunde student primair wordt opgeleid tot arts. Maar omdat biomedische wetenschappen zo een brede basis legt tijdens de opleiding, zijn er genoeg andere mogelijkheden naast onderzoek doen. Je kunt hierbij denken aan consultant in het bedrijfsleven of farma-industrie, of werken als beleidsmedewerker bij de gemeente, overheid of het onderwijs.