Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
"Op de middelbare school vond ik veel verschillende dingen leuk en interessant en wist ik nog niet zo goed wat ik later wilde gaan doen. Bèta-gamma sprak mij aan door de combinatie van exacte vakken en - met name - psychologie. En stiekem was het een manier om de keuze nog even uit te stellen. Dat is ook mijn gouden tip voor studiekiezers: Doe wat je leuk vindt, en wees in je studiekeuze nu nog niet te veel bezig met later en wat je er misschien mee zult worden. Er zijn nog zoveel mogelijkheden."

Hechte groep van gelijkgestemden

"Het eerste jaar was best wel intensief, met veel contacturen: we hadden soms lange dagen met colleges, tussenuren en practica. Mede daardoor werden we al snel een hechte groep. Bij Bèta-gamma vind je veel gelijkgestemden, mijn medestudenten waren echt leuke, gezellige mensen met allemaal een brede interesse en de motivatie om iets goeds te doen voor de samenleving. 

Met veel van hen ben ik ook nu nog steeds goed bevriend! Tijdens mijn studie heb ik ook bij de feestcommissie van studievereniging Spectrum gezeten, waar ik mijn vriend heb ontmoet - met wie ik nu samenwoon en een zoontje heb."

Leren verklaren waarom het zó zit 

"Na het eerste jaar koos ik Scheikunde als specialisatierichting. Het verschil met het vak scheikunde op de middelbare school is dat je daar nog veel dingen moet aannemen, waarvan je op de universiteit veel meer leert hoe ze verklaard kunnen worden. Neem het periodiek systeem: op de middelbare leer je de volgorde en welke eigenschappen bepaalde groepen hierin hebben; op de universiteit ga je veel dieper in op hoe het in elkaar zit, en leer je verklaren waarom het zó in elkaar zit.”  

Samenwerken in een multidisciplinair team

"Na de bachelor Bèta-gamma heb ik de joint degree Scheikunde gedaan, een gezamenlijk masterprogramma van de UvA en de VU, en deed ik een PhD-onderzoek aan de UvA, waarbij ik me richtte op (homogene) katalyse. In mijn huidige functie als onderzoeker en projectleider ‘Sustainable Technologies for Industrial Processes’ bij TNO, een grote Nederlandse organisatie voor toegepast onderzoek, heb ik niet erg veel meer aan die specifieke kennis.

Ik maak deel uit van een multidisciplinair team dat technologieën ontwikkelt voor een meer energie-efficiënte industrie en een duurzamere wereld. Veel van mijn collega’s hebben andere achtergronden, het is fijn om door mijn Bèta-gamma-achtergrond iets sneller te kunnen begrijpen wat zij bedoelen en daardoor beter met hen samen te werken."

Afwisseling 

"Ik werk altijd in een team en het voelt goed om bezig te zijn met tastbare dingen en altijd te weten waarvoor we het doen. We werken aan het opschalen en implementeren van nieuwe technologieën, bijvoorbeeld op het gebied van CO2-opvang en -conversie, en werken daarvoor veel samen met universiteiten en grote industriële partijen. Voor de corona-pandemie was dat vaak op locatie, bijvoorbeeld in een ander land of ergens in Nederland in een fabriek. De afwisseling vind ik het leukst, er komen heel veel verschillende projecten op mijn pad bij TNO: het is een goede combinatie van inhoud, organisatie en strategie.”

Benieuwd naar Soraya's werk? In deze video vertelt Soraya over één van haar projecten bij TNO: het installeren van de  revolutionaire CO2-conversietechnologie SEDMES.