Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Tijdens de bachelor Actuarial Science leer je hoe je risico's kunt berekenen. Hoe groot is bijvoorbeeld de kans dat een fabriek afbrandt? En wat zou de financiële schade zijn als dat gebeurt? Hoe waarschijnlijk is de kans dat jij 101 wordt en jouw pensioenfonds dus 45 jaar pensioen aan je moet uitkeren? Als actuaris of risicobeheerder bereken je risico’s, trek je conclusies en adviseer je bedrijven over resultaten.

Het programma

De eerste 2 jaar van de bachelor Actuarial Science doorloop je grotendeels samen met studenten van de bacheloropleiding Econometrics and Data Science.

Tijdens je bachelor pas je de opgedane kennis direct toe op echte businesscases met concrete gegevens. Samen met je medestudenten kom je met oplossingen voor uitdagingen waar organisaties of de samenleving mee te maken hebben. Dit geeft je de mogelijkheid om het actuariële vakgebied te verkennen.

Nederlandstalig of Engelstalig?

Je hebt bij deze opleiding de keuze tussen de Nederlandstalige of de Engelstalige track. De programma’s zijn inhoudelijk hetzelfde, alleen de taal verschilt. Wil je een geleidelijke overgang naar Engelstalig onderwijs, kies dan voor de Nederlandstalige track.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Macroeconomics for AE
    Blok 1
    6
  • Mathematics 1: Calculus
    Blok 1
    6
  • Microeconomics for AE
    Blok 2
    6
  • Probability Theory and Statistics 1
    Blok 2
    6
  • Introduction Econometrics and Actuarial Science
    Blok 3
    6
  • Finance for AE
    Blok 4
    6
  • Mathematics 2: Linear Algebra
    Blok 4
    6
  • Probability Theory and Statistics 2
    Blok 5
    6
  • Programming and Numerical Analysis
    Blok 5
    6
  • Introduction Data Science: Data Preprocessing
    Blok 6
    6
Verplicht vak
Keuzevak
Hoi, ik ben Farhad! Ik ben bachelorstudent Actuarial Science en kom uit Azerbeidzjan. Heb je vragen over het studeren aan de UvA? Stuur een berichtje! Chat met Farhad
Extra mogelijkheden tijdens je studie

Ervaar de opleiding

Real-life case: omgaan met klimaatverandering
Real-life case: omgaan met klimaatverandering

Steeds meer wetenschappers zijn het erover eens dat klimaatverandering leidt tot frequente en intensere natuurrampen. Deze rampen veroorzaken schade aan eigendommen. Dit vormt een uitdaging voor de verzekeringssector. Hoe kwantificeren we de risico's op rampen voor een eigendom of regio? Hoe passen we onze berekeningen aan om rekening te houden met klimaattrends? Leer hoe je deze vragen beantwoordt met behulp van empirische gegevens, statistische modellen en programmeervaardigheden.

Duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoorde vraagstukken geïntegreerd in het studieprogramma

In deze bacheloropleiding leer je alles over hoe je hoe je wiskunde, kansberekening en statistiek kunt inzetten om complexe (financiële) risico’s te berekenen. Steeds vaker spelen maatschappelijk vraagstukken hierbij een rol. In het studieprogramma wordt daarom regelmatig aandacht besteed aan onderwerpen als duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je het risico op (natuur)rampen kunt kwantificeren en hoe berekeningen aangepast moeten worden om rekening te houden met duurzaamheidsvraagstukken

Hoe zijn deze thema's in het curriculum verwerkt?

Via praktijkopdrachten pas je de kennis die je tijdens je studie opdoet direct toe op actuele onderwerpen in de media en echte businesscases. Deze onderwerpen hebben vaak betrekking op ethiek, maatschappelijk verantwoord ondernemen en/of duurzaamheid. Hiermee wordt een start gemaakt in het 1e jaar bij Introduction Econometrics and Actuarial Science en Introduction Data Science. Verder is er expliciet aandacht voor deze thema’s in Mathematical Economics 1 en Econometrics 1&2.

Daniëlle Ruiter, student Actuarial Science
Copyright: FEB
Iedereen komt dagelijks in aanraking met dat wat ik studeer. Ik vind het leuk als ik achtergronden op het nieuws kan geven, uitleggen waarom iets is en ook om zelf te kunnen nadenken over moeilijke kwesties zoals het korten van pensioenen. Daniëlle Ruiter, student Actuarial Science Lees Daniëlle's ervaringen met deze bachelor
Veelgestelde vragen