Het versterken van sociale veiligheid heeft continu de aandacht en richt zich op voorlichting en bewustwording, hulp en ondersteuning en het systeem van meldingen en klachten. In de afgelopen jaren hebben wij ons systeem en onze procedures voor het omgaan met meldingen en klachten van ongewenst gedrag op een aantal punten overwogen en verbeterd (zie informatie over nieuwe regelementen hieronder). Daarbij maken we tevens gebruik van de aanbevelingen van de Externe commissie Sociale Veiligheid en de Taskforce Sociale Veiligheid, de medezeggenschap, de Senaat, het Chief Diversity Office (CDO) en diverse andere gremia.
Voorbeelden van acties:
- In 2020 is een nieuwe gedragscode UvA vastgesteld;
- Vanaf september 2020 tot en met december 2022 was een tijdelijk onafhankelijk meldpunt sociale veiligheid ingericht bij het CAOP;
- We werken continu aan het verbeteren en toegankelijk maken van informatie over sociale veiligheid (bijvoorbeeld via de wegwijzer voor studenten en de wegwijzer voor medewerkers).
- De klachtprocedure is herzien op het gebied van klachten over sociale veiligheid.
- De functie van ombudsfunctionaris is definitief ingericht.
- Het reglement voor de vertrouwenspersonen is herzien
- Er is een coördinerend vertrouwenspersoon benoemd
- De campagne uva.nl/oogvoorelkaar (uva.nl/lookingoutforeachother) loopt vanaf eind 2021
- Interactieve toneelstukken The Leaning Curve van het Acteursgenootschap en Safe Space van Time Out zijn (en worden) opgevoerd op de campussen
Nieuwe regelgeving ombudsfunctionaris, vertrouwenspersonen en klachten
In november 2021 werd nieuwe regelgeving vastgesteld voor de ombudsfunctionaris, de vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen en de klachtenregeling.
Nieuw reglement ombudsfunctionaris
Iedere (oud-)medewerker of (oud-)student kan bij de onafhankelijke ombudsfunctionaris terecht. De ombudsfunctionaris adviseert, bemiddelt, onderzoekt, oordeelt en/of verwijst door. De ombudsfunctionaris heeft ook een belangrijke rol in het signaleren van ontwikkelingen en patronen binnen de organiseert. Vanaf 6 september 2021 is Samera Ouchene ombudsfunctionaris, lees meer over de ombudsfunctionaris.
Nieuw reglement vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen
Vanaf 1 april 2022 is Arjen Berkvens coördinerend vertrouwenspersoon aan de UVA. In deze nieuwe rol is hij sparringpartner voor de andere vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen, coördineert de activiteiten van het interne netwerk van vertrouwenspersonen, ziet toe op de onafhankelijke positionering van de vertrouwenspersonen in de faculteiten/centrale eenheden en monitort ook de taakbelasting per vertrouwenspersoon.
Nieuwe klachtenregeling
Al geruime tijd is er een speciale klachtenprocedure voor medewerkers en studenten van de UvA, in de nieuwe klachtenregeling is de termijn voor het indienen van klachten met betrekking tot ongewenst gedrag, flink verruimd. Verder is de regeling naar aanleiding van de praktijk van de afgelopen jaren, op een aantal punten verbeterd. De Commissie heeft nu de mogelijkheid zich uit te breiden met een deskundige op het gebied van het onderwerp van de klacht. Ook is het in bepaalde gevallen mogelijk een klacht via de vertrouwenspersoon in te dienen (anoniem). Ook wordt er meer aandacht besteed aan nazorg. Voor wat betreft de definitie van ongewenst gedrag wordt gerefereerd aan de gedragscode van de Universiteit van Amsterdam.