In onderwijs en onderzoek zoekt de rechtenfaculteit verbinding met de samenleving. Veel medewerkers zijn verbonden aan de rechtspraktijk. Voor onderzoek kan externe financiering of samenwerking met maatschappelijk partners ruimte, tijd en nieuwe inhoudelijke kansen scheppen. Tegelijkertijd brengen deze verbindingen risico’s met zich mee voor integriteit van onderzoek en onderwijs.
Met het oog op deze risico’s heeft de rechtenfaculteit zich verbonden aan de normen voor goede wetenschapsbeoefening. Deze normen zijn vastgelegd in de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit. Kort gezegd: onderzoek en onderwijs moeten voldoen aan de eisen van eerlijkheid, zorgvuldigheid, transparantie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid.
De faculteit heeft een zorgplicht om toepassing van de code te borgen. Ze moet zorgen ‘voor een werkomgeving […] waarbinnen goede onderzoekspraktijken worden bevorderd en gewaarborgd’, en waarin ‘onderzoekers zich verantwoordelijk en aanspreekbaar voelen, dilemma’s kunnen delen en gemaakte fouten kunnen bespreken zonder bang te hoeven zijn voor de consequenties’.
De rechtenfaculteit heeft een eigen Commissie Ethiek en Wetenschappelijke Integriteit. Deze bestaat uit minimaal vijf leden en vormt een afspiegeling van de diversiteit van onderzoeksgebieden van de faculteit. De Commissie beoordeelt vooraf onderzoek waarbij menselijke participanten of persoonsgegevens betrokken zijn.
Leden van de Commissie Ethiek en Wetenschappelijke Integriteit van de FdR zijn: