Glas heeft bijzondere eigenschappen, zoals: doorzichtigheid, chemisch inertie, elektrische isolatie, gasdicht, temperatuurwisselbestendigheid, stralingsfilter, niet magnetisch. Afhankelijk van de eisen en wensen, is het de beste of soms de enige optie.
De Glasinstrumentmakerij ontwikkelt en vervaardigt niet standaard verkrijgbare glasinstrumenten, en opstellingen en geeft oplossingen voor glastechnische vraagstukken. Daarnaast kun je er terecht voor modificaties aan bestaande opstellingen en glasinstrumenten, en voor reparaties van laboratorium glaswerk.
De nieuwste innovatie is het 3D-printen van kwartsglas. Het 2D-bewerken van glas in gecompliceerde contouren met een waterjetmachine en het laserlassen van insmeltmetalen zoals platina, goud en zilver behoren nu tot de mogelijkheden.
De Glasinstrumentmakerij beheerst de volgende technieken:
- Warmbewerken van Borosilicaat- en hoogwaardig Kwartsglas
- Koudbewerken (zagen,boren, vlakslijpen) van alle glassoorten en technisch keramiek (Al2O3), makor, siliciumcarbide etc. mbv diamantgereedschap
- Rondslijpen van o.a. schroefdraad en spiraalgroeven t.b.v. kwarts en keramiek ovenbuizen
- Trekken van capillairen tot min. 0,08mm dikte
- Vacuümsolderen waarbij met name optische glazen delen vacuümdicht verbonden worden en waarbij geen vervorming optreedt
- Overige verbindingstechnieken zoals (UV-)lijmen en glas-metaal verbindingen
- Insmelten van samples in kwarts- of borosilicaatglas onder vacuüm met toevoeging van een schutgas (Argon etc.)
Voor het laten maken van specifieke, niet standaard verkrijgbare optische componenten, zoals lenzen en spiegels en voor het aanbrengen van coatings kan het Technologie Centrum een bemiddelende rol spelen.
Verder is glas vanwege zijn transparantie uitstekend geschikt als hulpmiddel bij demonstraties en als model. Vanwege de vormbaarheid en sierlijke eigenschappen is het glas ook een mooi materiaal voor awards en afscheidscadeaus.