Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties. Bij artikelen die achter een betaalmuur zitten, geven we indien mogelijk ook de LexisNexis link. Hiermee is het artikel tot 100 dagen na publicatie terug te lezen in deze media-database. Let op: LexisNexis is alleen toegankelijk via het vaste UvA netwerk of na inloggen hierop via de UvA VPN.

Katrien Keune in NRC over de toename van moderne, natuurwetenschappelijke onderzoeksmethoden in de kunstwereld

Dagblad NRC heeft een uitgebreid interview met Katrien Keune (UvA-HIMS & Rijksmuseum), bekend van onder meer haar onderzoek aan De Nachtwacht.  NRC ging met haar naar het Rijksmuseum en naar de Grote Kerk Naarden. Keune vertelt op beide locaties over de moderne technologie die zij en haar team er gebruiken om oude kunstwerken te onderzoeken, en hoe natuurwetenschappelijke technieken tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit de kunstwereld.

C2W over het werk van Fréderique Broers en Nouchka De Keyser aan de keur goud op De Nachtwacht

Promovendi Fréderique Broers en Nouchka De Keyser (beide UvA-HIMS) onderzochten hoe Rembrandt van Rijn op De Nachtwacht zo overtuigend een goudglans kon schilderen zonder goudverf te gebruiken. Het geheim blijkt hem te zitten in bijzondere arseensulfide-pigmenten. Vakblad C2W bericht over deze ontdekking.

Jef Huisman in het Fries Dagblad en Foodlog over het belang van micro-organismen voor de UN SDGs

Een internationale groep wetenschappers, waaronder Jef Huisman (UvA-IBED), betoogt deze week in vakblad Cell dat micro-organismen onmisbaar zijn voor het halen van de UN Sustainable Development Goals. Het populaire weblog Foodlog en het Fries Dagblad schrijven hierover en quoten Huisman.

Annemarie van Wezel in NRC en De Limburger over lozen van chemicaliën door tankreinigers

Dagbladen NRC en De Limburger zijn samen in de kwestie gedoken van het lozen van duizenden liters chemicaliën in het riool door bedrijven die tankwagens reinigen. Er blijken veel misstanden te zijn in deze wereld van tankreiniging: vergunningen zijn verouderd, niet specifiek, de controle is marginaal, en de branche bepaalt zelf welke chemicaliën zij al dan niet als schadelijk bestempelen. Annemarie van Wezel (UvA-IBED) komt als expert aan het woord en is ernstig bezorgd over de gang van zaken.

Sander Mann in NRC over een nieuwe ‘kattenoogcamera’

Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben een camera ontwikkeld die, net als katten, zowel overdag als ’s nachts scherp kunnen zien. Ze keken de truc hiervoor af van de werking van kattenogen. UvA-natuurkundige Sander Mann (UvA-IoP) reageert in NRC op hun werk.

Sera Markoff in De Volkskrant over een enorm materie spuwend zwart gat

Het is de grootste materiestroom ooit door mensen gezien in het heelal: diep in de kosmos hebben astronomen een zwart gat ontdekt dat een straal van duizelingwekkend formaat voortbracht. De Volskrant heeft hier een nieuwsbericht over; Sera Markoff (UvA-API) reageert als onafhankelijk expert. Hetzelfde stuk verscheen ook in zusterkrant De Morgen.

Veel media-aandacht voor de Ig Nobelprijs rondom dronken wormen

Daniel Bonn, Antoine Deblais, Tess Heeremans en Sander Woutersen (UvA-IoP & UvA-HIMS) hebben de Ig Nobelprijs gewonnen voor onderzoek waarin zij het gedrag van dronken wormen als een bijzondere vorm van actieve materie onderzoeken. Naast de natuur- en scheikundigen viel ook een team psychologen van de UvA in de prijzen met onderzoek rondom de kans dat een opgegooid mutje kop of munt wordt. Veel media hadden aandacht voor de uitreiking van dit ludieke broertje van de Nobelprijzen. Een bloemlezing.

Jelena Stanić in Folia over PFAS-vrije productie van fluorhoudende medicijnen en pesticiden

Universiteitsblad Folia heeft aandacht voor het onlangs in Science verschenen onderzoek van UvA-chemici waarin zij laten zien hoe een basisingrediënt voor fluorhoudende medicijnen en pesticiden te produceren zonder PFAS. Folia sprak over dit onderzoek met Jelena Stanić, promovendus in de groep van Timothy Noël (beide UvA-HIMS).

Interview met Francesca Quattrocchio over haar petunia-onderzoek in wijkkrant dwars

Dwars, de wijkkrant van Amsterdam Oost, heeft komende tijd een serie interviews met wetenschappers die werken op het Science Park om buurtbewoners op de hoogte te brengen van wat er hier zoal wordt gedaan. In de krant van deze week vertelt Francesca Quattrocchio (UvA-SILS) over plantveredeling en haar onderzoek aan petunia’s. het artikel is ook te lezen op de website Oost Online.

Annemarie van Wezel in het AD en de regionale dagbladen over onze slechte waterkwaliteit

De kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater en grondwater hoort bij de slechtste van heel Europa. In een uitbereid interview in dagblad AD vertelt Annemarie van Wezel (UvA-IBED) wat er mis is met ons water en wat er zou moeten gebeuren om de Nederlandse waterkwaliteit te verbeteren. Hetzelfde stuk verscheen ook in de diverse regionale kranten van uitgeverij DPG Media.