Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties. Bij artikelen die achter een betaalmuur zitten, geven we indien mogelijk ook de LexisNexis link. Hiermee is het artikel tot 100 dagen na publicatie terug te lezen in deze media-database. Let op: LexisNexis is alleen toegankelijk via het vaste UvA netwerk of na inloggen hierop via de UvA VPN.

Max Welling bij BNR Radio over hoe AI kan helpen de klimaatcrisis op te lossen

Max Welling (UvA-IvI) mocht in de podcast Digitaal van BNR Radio komen vertellen over zijn nieuwe bedrijf CuspAI. Het bedrijf richt zich op het met behulp van AI ontwikkelen van nieuwe methoden om CO2 af te vangen, in strijd tegen klimaatverandering.

Susanne Wilken en Gertjan Kramer in Folia over hun onderzoek naar microalgen in de ijszee rond Antarctica

Wetenschappers van de UvA en Rijksuniversiteit Groningen doen de komende vijf jaar onderzoek naar microalgen in de ijszee rond Antarcica, die mogelijk het smelten van de ijskappen remmen. Universiteitsblad Folia interviewde teamleden Susanne Wilken (UvA-IBED) en Gertjan Kramer (UvA-SILS) over dit project.

Chiel Boom in Trouw over hoe trekvogels slechtvalken proberen te ontwijken

Dankzij een GPS-zendertje op de rug van een zilverplevier kon een team van biologen, waaronder Chiel Boom, precies zien hoe deze vogel (tevergeefs) probeerde te ontkomen aan de aanval van een slechtvalk. Dagblad Trouw heeft hier aandacht voor in hun natuurcolumn.   

Jelle Zuidema in De Volkskrant over de gevaren én mogelijkheden van AI

De Volkskrant had dit weekend een uitgebreid artikel waarin negen prominente Nederlandse AI-denkers zich buigen over vragen rondom de gevaren én mogelijkheden van AI. Een van de negen is Jelle Zuidema (UvA-ILLC).

Bart Hoekstra in NRC over de invloed van oa windmolenparken op trekvogels

NRC heeft in een online multimedia-productie aandacht voor het recent verschenen onderzoek vanuit UvA-IBED naar hoe trekvogels hun (nachtelijke) vlieggedrag aanpassen op basis van oa de aanwezigheid van windturbines. Bart Hoekstra geeft als betrokken onderzoeker uitleg.

Max Welling en Marcel Worring over de Nobelprijs voor AI

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar John Hopfield en Geoffrey Hinton, twee pioniers die aan de wieg stonden van de kunstmatige intelligentie. Max Welling (UvA-IvI) reageert in NRC en De Volkskrant op dit nieuws. De Telegraaf vroeg commentaar aan Marcel Worring (ook UvA-IvI).

Trouw en De Telegraaf over het promotieonderzoek van Ruben Fijn naar sterns & windmolens

Promovendus Ruben Fijn (UvA-IBED) onderzocht met behulp van kleine GPS-rugzakjes of en zo ja hoe grote sterns hun gedrag aanpassen met de komst van grote windmolenparken op zee. Een van zijn hoofdconclusies is dat de vogels tegenwoordig met een grote boog om de parken heen vliegen. Dit voorkomt botsingen, maar heeft wel als nadeel dat het leefgebied en voedselgebied van de dieren steeds kleiner wordt. Trouw sprak uitgebreid met Fijn over dit onderzoek. Ook De Telegraaf heeft er een (korter) nieuwsbericht over.

Cyriel Pennartz in De Volkskrant over internetfenomeen Moo Deng

Wie actief is op social media heeft ze vast al voorbij zien komen: de talloze filmpjes en memes over baby-dwergnijlpaard Moo Deng. Hoe kan het dat dit dwergnijlpaardje, dat in een Thaise dierentuin woont, zo extreem populair is? De Volkskrant heeft een artikel aan deze vraag gewijd, en vroeg het onder meer aan neurowetenschapper Cyriel Pennartz (UvA-SILS). Volgens hem vinden we Moo Deng zo schattig omdat het dier meerdere kenmerken bezit automatisch iets aanspreken in onze hersenen, waaronder de grote kop en ogen, de molligheid en de onhandigheid van het nijlpaardje.