Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties. Bij artikelen die achter een betaalmuur zitten, geven we indien mogelijk ook de LexisNexis link. Hiermee is het artikel tot 100 dagen na publicatie terug te lezen in deze media-database. Let op: LexisNexis is alleen toegankelijk via het vaste UvA netwerk of na inloggen hierop via de UvA VPN.

NRC over het promotieonderzoek van Giovanni M. Tomaselli naar axionen

Giovanni M. Tomaselli (UvA-IoP) promoveerde onlangs op onderzoek naar axionen; een type elementaire deeltjes waarvan natuurkundige vermoeden dat ze bestaan, maar die nog nooit zijn waargenomen. Hij beschrijft in zijn proefschrift hoe het bestaan van axionen te bewijzen is aan de hand van hun meetbare invloed op zwarte gaten. Dagblad NRC interviewde Tomaselli over zijn werk en drijfveren.

Het Parool en New Scientist NL over de nieuwe elektronenmicroscoop op het Science Park

Sinds kort staat op het Amsterdam Science Park een nieuwe, zeer geavanceerde transmissie-elektronenmicroscoop. De UvA is een van de financiers van het nieuwe instrument. Het Parool heef een artikel over wat deze microscoop zo bijzondere maakt. Hetzelfde artikel verscheen ook in de Nederlandse editie van het blad New Scientist.

Internationale aandacht door vakmedia voor Nature publicatie Franciska de Vries

Franciska de Vries (UvA-IBED) publiceerde onlangs in Nature over een grootschalige, experimentele studie naar de invloed van klimaatverandering op microben in bodems. Het persbericht hierover is opgepikt door een aantal met name vakgerichte internationale media; een kleine bloemlezing.

Engineers online over het nieuwe metamateriaal van UvA-IoP & Tata Steel

Wetenschappers van UvA-IoP hebben in samenwerking met Tata Steel een nieuw metamateriaal ontwikkeld met unieke schokdempende eigenschappen. Vakmedium Engineers Online bericht erover.

Jan Sevink in de Gooi- en Eemlander over bedreiging van de Gooise natuur

Dagblad Gooi- en Eemlander heeft een interview met emeritus hoogleraar Jan Sevink (UvA-IBED), die onlangs is onderscheiden met de Emil Ludenpenning. Sevink kreeg die prijs voor zijn reeks onderzoeken naar de ontstaansgeschiedenis van bodem en landschap in het Gooi en zijn bijdragen aan de bescherming en het herstel van de natuur in de regio. Die natuur wordt ernstiger bedreigd dan ooit, waarschuwt hij. 

Ralph Wijers in Trouw over het dilemma van wetenschappers mbt vliegreizen

Binnen onze samenleving is in toenemende mate kritiek op het maken van vliegreizen, vanwege de hoge milieuimpact van dit type reizen. Hoe gaan universiteiten en individuele wetenschappers daarmee om? Trouw heeft een artikel hierover, waarvoor zij met meerdere (ervarings)experts spraken, waaronder Ralph Wijers (UvA-API).

EOS over het onderzoek van Jasper Croll en Kenneth Rijsdijk naar ‘dodo-zusje’ Rodrigues solitaire

De dodo (Raphus cucullatus) en de Rodrigues solitaire (Pezophaps solitaria) zijn nauw verwante, uitgestorven vogelsoorten die evolueerden uit een gemeenschappelijke voorouder. Terwijl de dodo opvallend tam was, was de solitaire juist opvallend agressief. Jasper Croll en Kenneth Rijsdijk (beide UvA-IBED) kwamen recente met een nieuwe verklaring hiervoor; het Vlaamse populair-wetenschappelijke tijdschrift EOS bericht erover.

Maurice Aalders in Trouw in de WNL podcast Het Misdaadbureau over forensisch pionier Co van Ledden Hulsebosch

Maurice Aalders heeft samen met Arian van Asten (beide UvA-HIMS) een boek geschreven over pionier van forensische wetenschap Co van Ledden Hulsebosch. Trouw interviewde Aalders over deze fascinerende ‘Nederlandse Sherlock Holmes’.  Ook mocht Aalders aanschuiven in de podcast het Misdaadbureau van publieke omroep WNL. De hele 40 minuten durende uitzending van de podcast staat in het teken van deze forensisch expert.

Jelle Zuidema in de Volkskrant over de vraag of de nieuwste chatbot denkt als een mens

De maker van de inmiddels beroemde & beruchte chatbot ChatGPT komt met een volledig nieuw AI-model: o1. Deze nieuwe chatbot zou, volgens de makers, minder fouten maken door te denken en redeneren zoals mensen dit doen. De Volkskrant heeft een uitgebreid artikel over o1 waarin enkele experts kritische kanttekeningen plaatsen bij deze claim. Onder hen is Jelle Zuidema (UvA-ILLC).

Gonçalo Piedade en Corina Brussaard in Trouw over de duizenden nog onbekende virussen in de zuidelijke IJszee

Gonçalo Piedade (UvA-IBED & NIOZ) bestudeerde afgelopen jaren voor zijn promotieonderzoek virussen in watermonsters die hij bij Antarctica uit de oceaan had gevist. Van de maar liefst achtduizend verschillende genetische codes die hij vervolgens analyseerde, bleek driekwart nog niet in de werelddatabase van virussen voor te komen. Allemaal nog onbekende virussen dus. Trouw interviewde Piedade en zijn promotor Corina Brussaard (UvA-IBED & NIOZ) over deze ontdekking. Het gaat hier overigens niet om virussen die mensen besmetten; ze hebben het voorzien op eencellige algen en bacteriën in het water.

C2W over het duurzame alternatief voor PET dat is ontwikkeld door oa Gert-Jan Gruter

“Er was eens een Deense speelgoedfabrikant die al sinds de jaren 60 bouwsteentjes maakte uit ABS”, begint een artikel in blad C2W over de zoektocht van allerhande fabrikanten naar niet-aardolie gebaseerde plastics. En hoe lastig het blijkt om de eigenschappen van duurzame plastics goed te krijgen. Gert-Jan Gruter (UvA-HIMS) ontwikkelde met zijn bedrijf Avantium een biobased plastic met dezelfde eigenschappen als het veelgebruikte PET. Het artikel gaat dieper in op de productie en eigenschappen van dit nieuwe materiaal, PEF genaamd.

Albert Polman in het FD over de grote ambities van zonne-energie consortium SolarNL

Het Financieele Dagblad heeft een achtergrondartikel over hoe de Nederlandse industrie via innovatie China wil verslaan op het gebied van zonnepanelen. Een van de experts die aan het woord komt is Albert Polman (Uva-IoP & AMOLF), die vertelt over het consortium SolarNL. SolarNL, een samenwerking van meerdere universiteiten, hogescholen, TNO en bedrijven, kreeg in 2022 ruim €300 mln subsidie uit het Groeifonds om verschillende technieken mbt zonnecellen verder te ontwikkelen en op te schalen.

Cyriel Pennartz in Het Parool over hoe de verkiezing van Trump het alarmsysteem van onze hersenen activeert

Waarom zijn we in Nederland massaal zo chagrijnig over het feit dat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen? Het Parool vroeg aan meerdere experts hoe zoiets werkt in onze hersenen en hoe je het chagrijn over deze verkiezingen kunt tegengaan. Cyriel Pennartz (UvA-SILS) is een van de experts; hij legt uit hoe en waarom dit nieuws het alarmsysteem in onze hersenen activeert.

Interview met Gert-Jan Gruter in het Leids Dagblad nav zijn koninklijke onderscheiding

Eind oktober ontving Gert-Jan Gruter (UvA-HIMS) een koninklijke onderscheiding voor zijn grote inzet en verdiensten op het vlak van de ontwikkeling van duurzamere plastics. Ook opende zijn bedrijf Avantium onlangs een fabriek voor biobased plastic in Delfzijl. Reden voor het Haarlems Dagblad om Gruter – die in die regio woont - te interviewen over zijn werk. Hetzelfde artikel verscheen ook in enkele zuster-media, waaronder het Leidsch Dagblad.  

Linda Verhoef op Radio 1 over de E. coli uitbraak bij McDonalds in de VS

In oktober vond in de VS een grote uitbraak plaats van ziekte door het eten van met E. coli besmet voedsel van McDonalds. In het programma Nieuws & Co op Radio 1 vertelt Linda Verhoef (UvA-SILS & NVWA) over dergelijke uitbraken en hoe de bron kan worden opgespoord. Het item begint rond 18:36.

Regionale dagbladen over de koninklijke onderscheiding voor Gert-Jan Gruter

Gert-Jan Gruter (UvA-HIMS & Avantium) is op 22 oktober benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving deze koninklijke onderscheiding vanwege zijn grote inzet en verdiensten op het vlak van de ontwikkeling van duurzamere plastics. Meerdere regionale dagbladen, waaronder het Noordhollands Dagblad en Haarlems Dagblad, hadden aandacht voor deze onderscheiding.