Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Karlijn Bezemer in KIJK over vuurwerkmisbruik

Criminelen gebruiken tegenwoordig vaak vuurwerk als basis voor zelfgemaakte bommen. Scheikundige Karlijn Bezemer (UvA-HIMS) promoveerde onlangs op een onderzoek waarbij ze keek of de chemische ‘vingerafdruk’ van explosieven gebruikt kan worden om de makers ervan op te sporen. Tijdschrift KIJK heeft in het nieuwe nummer een interview met haar; online is alvast een voorproefje te vinden.

Jans Henke geeft ‘spoedlesje’ quantummechanica in Quest

Quantummechanica, wat is dat nou eigenlijk? In maandblad Quest geeft UvA-natuurkundige Jans Henke een spoedlesje over de basics.

Sander Bohté in AG Connect over zelfrijdende auto’s

Sander Bohté (UvA-SILS & CWI) gaat leiding geven aan een consortium dat als doel heeft zelfrijdende auto’s veiliger te maken. Vakblad AG Connect bericht over dit grote, nieuwe onderzoek.

 

Media-aandacht voor primeur Gadi Rothenberg: de eerste stoel met plantaardige lijm

Bij toeval ontdekte scheikundige Gadi Rothenberg een aantal jaar geleden een ‘kleef-prut’ die uitstekend geschikt bleek als volledig biologische, plantaardige lijm. Dankzij deze ontdekking heeft meubelbedrijf VepaDrentea nu een wereldprimeur: de eerste stoel die volledig is gemaakt met plantaardige lijm. De zitting bestaat uit hennepvezels waar met de lijm een soort MDF van is gemaakt. RTV Drenthe heeft een artikel en een video-item over de bijzondere stoel, en ook diverse regionale bladen van de AD groep besteden er aandacht aan.

Theo Gevers draagt bij aan uitzending Zondag met Lubach over deep fakes

Het satirische nieuwsprogramma Zondag met Lubach besteedde in de uitzending van 22 november aandacht aan het verschijnsel deep fake video. Theo Gevers (UvA-IvI) hielp de redactie aan achtergrondinformatie en bij het maken van de eigen deep fakes.

Kenzie Nimmo en Marc Snelders bij EngineersOnline en Scientias over snelle radioflitsen

Wat is de bron van de mysterieuze snelle radioflitsen die sterrenkundigen al zo’n tien jaar waarnemen? Volgens een nieuwe publicatie worden deze waarschijnlijk veroorzaakt door magnetars, neutronensterren met een sterk magnetisch veld. UvA-astronomen Kenzie Nimmo en Marc Snelders (beide API) geven bij EngineersOnline en Scientias commentaar.

Taco Walstra bij NOS over de geschiedenis van de computermuis

Deze week is het patent op de eerste computermuis een halve eeuw oud. De NOS zet kort de geschiedenis van de muis op een rij, en spreekt met Taco Walstra (UvA-IvI), die naast docent informatica ook conservator is van het Computermuseum.

Maris Ozols en Michael Walter in Computable over scholierenprogramma rond quantumcomputers

Vakblad Computable heeft een bericht over het programma voor scholieren uit 5 en 6 VWO over quantumcomputers en quantomsoftware van de UvA samen met quantumonderzoekscentrum QuSoft. Dit programma was een idee van UvA-onderzoekers Maris Ozols en Michael Walter (beide KdVI).

Arian van Asten in De Telegraaf en bij RTL Nieuws over poederbrieven

Er zijn afgelopen week poederbrieven gestuurd naar allerlei Nederlandse bedrijven en instellingen. Hoe achterhaal je de afzender van dit type dreigbrieven? Chemicus Arian van Asten (UvA-HIMS) legt het uit in De Telegraaf en op de website van RTL Nieuws.

Peter van Tienderen op ScienceGuide over de uitdagingen voor het HO

UvA-FNWI decaan Peter van Tienderen schrijft in een opiniestuk op Science Guide over de belangrijkste uitdagingen waar het hoger onderwijs de komende jaren mee zal kampen. Dit mede naar aanleiding van de nieuwe sectorplannen.

Harm van der Geest over drones voor biologisch onderzoek

Waar gebruiken UvA-onderzoekers drones voor? Aquatisch bioloog Harm van der Geest (IBED) vertelt aan Folia dat drones zeer geschikt zijn voor onderzoek in meren. Een masterstudent die aan een project van hem meewerkte heeft bijvoorbeeld de waterplanten in het Markermeer in kaart gebracht met behulp van drones.

Promotie-onderzoek van Ahmed Nait Aicha op Computable

Door het gedrag van ouderen met machine learning te analyseren, kan hun fysieke gezondheid beter gevolgd worden. Dat draagt bij aan een gezondere en actievere oude dag, stelt Ahmed Nait Aicha (IvI), die deze week promoveert.

Judy Shamoun-Baranes in Folia over vogeltrekroutes

Universiteitsblad Folia heeft een interview met bioloog Judy Shamoun-Baranes (UvA-IBED) naar aanleiding van haar recente benoeming tot hoogleraar. In het stuk vertelt Shamoun-Baranes over haar onderzoek naar trekroutes van vogels, en hoe het gedrag van deze dieren verandert onder invloed van onder meer klimaatverandering.

Jan van Maarseveen in AD over technologieën om het klimaatprobleem op te lossen

De regionale dagbladen die gelieerd zijn aan het Algemeen Dagblad, waaronder de Amersfoortse Courant en De Stentor, hebben vandaag een interview met chemicus Jan van Maarseveen (UvA-HIMS). Hij vertelt hierin hoe hij zijn onderzoek omgooide en zich in plaats van de ontwikkeling van medicijnen nu richt op technologieën die kunnen helpen om het klimaatprobleem op te lossen. Het stuk is een voorpublicatie van een uitgebreider artikel dat in december in de Nederlandse versie van New Scientist zal verschijnen.  

Jason Hessels (API) over ultrakorte radioflitsen in Volkskrant en NRC

Voor het eerst is de bron achterhaald van een mysterieuze, ultrakorte radioflits in het heelal. ‘Dankzij onderzoek aan deze radioflitsen kunnen we straks de materieverdeling in het heelal beter in kaart brengen’, zegt Jason Hessels (API) in Volkskrant en NRC.

Jaco de Zwart (IoP) in New Scientist

Jaco de Swart (IoP) in New Scientist over de connectie tussen muziek maken in een band en zijn wetenschappelijke carrière:

Jan Pieter van der Schaar (IoP) over de inflatietheorie

Jan Pieter van der Schaar (IoP) geeft zijn opinie over de inflatietheorie die o.a. verklaart waardoor het universum er overal min of meer hetzelfde uitziet.

Gadi Rothenberg (HIMS) in C2W

Om optimaal een reactie te katalyseren hoeven nanodeeltjes minder ver uit elkaar te liggen dan gedacht. Dat stelt Gadi Rothenberg (HIMS) die samen met zijn onderzoeksgroep een elegante methode ontwikkelde om het experimenteel aan te tonen.

Serge Wich in KIJK over populatiegroei berggorilla's 

De opinie van Serge Wich, expert op het gebied van apengedrag, in KIJK over onderzoek naar hoe sociaal gedrag van berggorilla’s de snelheid beïnvloedt waarmee de populatie groeit.

Isabel Smallegange (IBED) in Spotify-podcast

Isabel Smallegange (IBED) bespreekt in de podcast The Human Odyssey de populatiedynamiek rond bollenmijten, strandhoppers en mantaroggen, en wat het betekent voor bepaalde individuen om bepaalde eigenschappen te ontwikkelen. Ze gaat de diepte in over biologie en evolutie en vertelt over haar onderzoek en haar leven als wetenschapper.