Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties. Bij artikelen die achter een betaalmuur zitten, geven we indien mogelijk ook de LexisNexis link. Hiermee is het artikel tot 100 dagen na publicatie terug te lezen in deze media-database. Let op: LexisNexis is alleen toegankelijk via het vaste UvA netwerk of na inloggen hierop via de UvA VPN.

Pernette Verschure op BNR Radio over epigenetica

Pernette Verschure was op 31 mei te gast bij BNR Radio. In het programma & de bijbehorende podcast Wetenschap Vandaag legt ze uit wat epigenetica is, en hoe beter inzicht hierin ons kan helpen bij de behandeling van allerlei ziektes.

Internationale media-aandacht voor de dunste lens ooit

Het nieuws dat een team van natuurkundigen, waaronder Jorik van de Groep (UvA-IoP), de dunste lens ooit maakte heeft internationaal de media bereikt. Onder meer de nieuwssites Science Daily, Popular Science en nieuwsreus MSN namen het UvA-persbericht over.

Jan van Maarseveen in NRC over chloor

Dagblad NRC heeft een serie lopen waarin telkens een individueel scheikundig element wordt uitgelicht. In deze editie is dit het element chloor. Jan van Maarseveen (UvA-HIMS) geeft toelichting op dit element en verschillende roemruchte chloorverbindingen.

Saugata Barat op Space.com over exoplaneet V1298 Tau b

Observaties aan exoplaneet V1298 Tau b, een van de jongste bekende exoplaneten, geven nieuwe inzichten mbt de evolutie van jonge planeten. Saugata Barat (UvA-API), eerste auteur van de publicatie in Nature Astronomy waarin de resultaten worden beschreven, vertelt hierover op Space.com.

Aniko Korosi in National Geographic over het effect van stress op je gezondheid

Het blad National Geographic heeft een achtergrondartikel over de invloed van stress op onze gezondheid. Dankzij nieuwe wetenschappelijke inzichten wordt steeds duidelijker hoe deze invloed fysiologisch werkt, waardoor we mogelijk in de toekomst ook kunnen voorkomen dat (langdurige) stress tot permanente gezondheidsschade leidt. Aniko Korosi (UvA-SILS) is een van de experts die in het stuk aan het woord komt.

Chris Slootweg in het FD over slimmer gebruik van kritieke grondstoffen 

In een opiniestuk in het Financieele Dagblad pleit Chris Slootweg (UvA-HIMS) samen met Benjamin Sprecher (TU Delft) en René Klein (Universiteit Leiden) voor een slimmere Europese en Nederlandse aanpak als het gaat om kritieke grondstoffen. Deze grondstoffen, zoals lithium en kobalt, zijn nodig voor de energietransitie en komen nu voor 80% uit China. Dat maakt het vraagstuk rondom de energietransitie ook een geopolitiek vraagstuk. Slootweg en zijn collega’s pleiten ervoor niet alleen in te zetten op innovatieve maniren van grondstofwinning, maar ook op goed (her)gebruik en beheer van deze grondstoffen als we ze eenmaal hebben. 

Esther Hanko bij de NOS over het noorderlicht boven ons land 

Dankzij een zeer sterke zonnestorm was in het weekend van 10 - 12 mei noorderlicht te zien boven grote delen van Nederland. Bij de NOS geven meerdere (amateur)sterrenkundigen commentaar, waaronder Esther Hanko (UvA-API). 

Paul Lucassen in De Volkskrant over een extreem gedetailleerd in kaart gebracht stukje hersenen 

Met een nieuwe techniek brachten Amerikaanse wetenschappers een stukje hersenschors tot op de miljardste meter nauwkeurig in kaart; gedetailleerder dan ooit tevoren. Het gaat om een stukje hersenen van een kubieke millimeter. De reconstructie bevat zo’n 57 duizend cellen, 230 millimeter bloedvaten en bijna 150 miljoen synapsen. In De Volkskrant geeft Paul Lucassen (UvA-SILS) commentaar op dit onderzoek. 

Esther Hanko in het Noordhollands Dagblad over de bibliotheektelescoop 

Esther Hanko, outreach coördinator van UvA-API, startte drie jaar geleden het project van de ‘bibliotheektelescoop’ waarbij mensen die lid zijn van de Amsterdamse openbare bibliotheek een telescoop kunnen lenen. Het Noordhollands dagblad interviewde haar omdat het Hanko gelukt is nu ook een bibliotheektelescoop te regelen voor haar eigen woonplaats Purmerend.

Annemarie van Wezel in Pointer op NPO1 over PFAS

Er wordt steeds meer PFAS-vervuiling ontdekt in Nederland, zowel in het water als in de bodem. Dit leidt tot maatschappelijke onrust. Onderzoeksjournalistiek programma Pointer heeft een radio-uitzending over de problematiek gemaakt, met als een van de hoofdgasten expert Annemarie van Wezel (UvA-IBED). 

Michel Haring in Trouw over het verbeteren van fotosynthese 

Wetenschappers van het Jan IngenHousz Instituut uit Wageningen willen de omzetting van zonlicht in landbouwgewassen onderzoeken en verbeteren. Oftewel, proberen hun fotosynthese te verbeteren, met als ultieme doel een betere oogst met minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dagblad Trouw heeft hier een artikel over; Michel Haring (UvA-SILS) reageert op de plannen.  

Florian Schreck in Trouw over nieuw thorium-onderzoek 

Florian Schreck (UvA-IoP) reageert in dagblad Trouw op nieuw onderzoek aan thorium dat onder meer tot nog preciezere atoomklokken kan leiden.  

Inge Huitinga in Folia over het nieuwe Institute for Chemical Neuroscience (iCNS) 

Het nieuwe Institute for Chemical Neuroscience, geleid vanuit de UvA, heeft een Zwaartekrachtsubsidie van 23 miljoen euro ontvangen om uit te zoeken wat er precies in de hersenen gebeurt wanneer mensen last hebben van psychische ziekten. Inge Huitinga (oa UvA-SILS) vertelt in universiteitsblad Folia over de plannen van het consortium.  

Wetenschapsmagazine Nautilus publiceert colab van Henkjan Honing en Fat Tony  

Het Amerikaanse populair-wetenschappelijke medium Nautilus heeft op hun youtube kanaal een colab video gepubliceerd van rapper Fat Tony ism met Henkjan Honing (UvA-ILLC). Fat Tony leest in de video, met muziek eronder, een essay van Henkjan Honing getiteld ‘we were born to groove’ voor, over aangeboren muzikaliteit.  

Mariana Gliesch in Folia over de invloed van droogte op Nederlandse heides 

Universiteitsblad Folia interviewde Mariana Gliesch (UvA-IBED) over het onderzoek van haar en Franciska de Vries (ook UvA-IBED) naar de invloed van toename van droogtes op Nederlandse heide. Aan de UvA loopt al 20 jaar een experiment dat kijkt wat droogtes doen met dit karakteristieke landschapstype.  

Zeno Geradts in het AD & de bijbehorende regionale kranten over deepfakes herkennen 

Hoe kun je als consument herkennen welke beelden echt zijn en welke gemaakt zijn met behulp van AI, oftewel, of het een deepfake is? In het AD en de regionale kranten van dezelfde uitgever geeft Zeno Geradts (UvA-IvI) uitleg over deepfakes en geeft hij zes tips voor hoe je ze kunt herkennen.  

Cyriel Pennartz in Het Parool over waarom zon ons gelukkig maakt 

Waarom schiet het geluksgevoel van veel mensen omhoog bij de eerste zonnige, warmer dagen? Het Parool legde deze vraag voor aan enkele wetenschappers, waaronder neurowetenschapper Cyriel Pennartz (UvA-SILS).