Maarten van Bommel, Iris Groeneveld en Mimi den Uyl in Atlas over de afbraak van pigmenten in verf
Hoe zagen de schilderijen van Vincent van Gogh er in zijn eigen tijd uit? Waren de kleuren toen hetzelfde als nu, of zijn ze in de loop van de tijd veranderd, en zo ja hoe? Deze vraag stond centraal in de meest recente aflevering van televisieprogramma Atlas. Maarten van Bommel, Iris Groeneveld en Mimi den Uyl (allen UvA-HIMS) geven uitleg over hoe kleurpigmenten kunnen veranderen en laten zien hoe zij in hun lab aan de FNWI onderzoek doen aan deze processen. De reportage is nu als los fragment terug te zien bij NPO Start.
Franciska de Vries in De Volkskrant over de ‘twijfelbrigades’ in de landbouw
Dagblad De Volkskrant heeft een uitgebreid artikel over hoe het vooral allerlei grotere bedrijven rondom boeren zelf zijn die verdienen aan de landbouw. In het stuk is ook aandacht voor belangenclubs die desinformatie verspreiden over allerlei zaken rondom de landbouw, zoals het stikstofprobleem. Bioloog Franciska de vries (UvA-IBED) is een van de experts die aan het woord komt over deze ‘twijfelbrigades’.
Astrid Groot in Bionieuws over de rol van dopamine bij bijen
Een nieuwe studie in Science toont aan dat bij bijen, net als bij ons mensen en andere zoogdieren, de neurotransmitter dopamine een belangrijke rol speelt in het beloningssysteem in hun hersenen. Vakblad Bionieuws schrijft hierover; Astrid Groot (UvA-IBED), zelf niet betrokken bij de studie, geeft commentaar.
Theo Gevers bij NOS en Trouw over deepfakes als technologie om overledenen tot leven te wekken
De politie heeft in een poging om de moord op de 13-jarige Sedar Soares op te lossen een deepfake video van de overleden jongen ingezet. Dit leidde tot gemengde reacties. De NOS en dagblad Trouw hebben aandacht voor de ethische kant van het op deze manier inzetten van deepfake technologie; expert Theo Gevers (UvA-IvI) reageert.
Heleen Kibbelaar in De Volkskrant over de veiligheid van zonnebrandcrème
Er leeft op het moment in een deel van de samenleving een controverse rondom het wel of niet gebruiken van zonnebrandcrème. De Volkskrant behandelt enkele hardnekkige mythes rondom dit onderwerp. Aan het woord komt onder meer Heleen Kibbelaar (UvA-IoP), die het idee van schadelijke stoffen in de producten relativeert.
Eric Laenen in Trouw over controverses rondom het natuurkundige Standaard Model
Het is de succesvolste theorie uit de natuurkunde, maar na vijftig jaar moet het Standaard Model volgens sommige natuurkundigen op de schop. Of valt het toch wel mee met de betrouwbaarheid en voorspellende waarde van het model? UvA-natuurkundige Eric Laenen (IoP) neemt in een achtergrondartikel in Trouw over de kwestie dat laatste standpunt in.
Het Parool over de overschatting van CO2-opname door tropische bossen
In een recente publicatie tonen onderzoekers van onder meer UvA-IBED aan dat klimaatmodellen uitgaan van te gunstige scenario’s wat betreft CO2-opname door tropische bossen. Dagblad Het Parool schrijft over dit onderzoek.
Vakmedia over NWA-grant voor quantumveilige encryptie
Enkele vakmedia besteden aandacht aan het nieuws dat een nieuw consortium onder leiding van Sebastian De Haro (UvA-ILLC) een NWA-subsidie van ruim 900.000 euro ontvangt om te onderzoeken hoe de transitie naar encryptiemethoden die bestand zijn tegen aanvallen door quantumcomputers in goede banen kan worden geleid.
Folia over de nieuwe FNWI opleiding Science & Design
In 2023 moeten de eerste UvA-studenten kunnen beginnen aan een nieuwe studie hier aan de UvA FNWI, met de werktitel Science & Design. Universiteitsblad Folia sprak uitgebreid met diverse studenten en medewerkers over deze nieuwe studierichting.
Fleur Visser in televisieprogramma Atlas en in De Volkskrant over dolfijnenonderzoek
Het populairwetenschappelijke televisieprogramma Atlas besteedde deze week aandacht aan het onderzoek van Fleur Visser (UvA-IBED & NIOZ) naar het gedrag van de nog relatief onbekende gewone spitsneusdolfijn. De aflevering is terug te zien via NPO start; het item met Visser begint rond 22:58. Hiernaast gaf Visser in De Volkskrant commentaar op onderzoek van anderen dat aantoont dat dolfijnen koraal gebruiken als huidmedicijn.
Kenneth Rijsdijk bij RTL Nieuws over het belang van heggen voor onder meer biodiversiteit
Heggen moeten terugkomen in onze tuinen en het Nederlandse landschap, betoogt Kenneth Rijsdijk (UvA-IBED) bij RTL Nieuws. Dat zou volgens onderzoek hier aan de UvA goed zijn voor de biodiversiteit, opvang van koolstof, voorkomen van overstromingen, en meer.
Annemarie van Wezel in Bionieuws over de Nederlandse waterkwaliteit
De waterkwaliteit is in grote delen van Nederland volgens de Europese regels ondermaats. Hoe kan dit? Vakblad Bionieuws vroeg het aan vier experts, waaronder Annemarie van Wezel (UvA-IBED).
Nog meer media-aandacht voor chocolade-onderzoek van Corentin Coulais
Het recente onderzoek van Corentin Coulais (UvA-IoP) naar de ultieme structuur van chocolade blijft de media bezig houden. Deze week schreven het Smithsonian Magazine en EngineersOnline erover.
Petra Visser bij RTL Nieuws over blauwalg
Door de stijgende temperaturen duikt ook de gevreesde blauwalg steeds vroeger op in ons zwemwater. Ecoloog Petra Visser (UvA-IBED) geeft bij RTL Nieuws uitleg.
Internationale aandacht voor nieuwe dolfijnen-studie van Fleur Visser
Onderzoek van onder meer Fleur Visser (UvA-IBED & NIOZ) naar het gedrag van de gewone spitssnuitdolfijn krijgt aandacht van meerdere internationale gespecialiseerde nieuwssites. Binnen Nederland besteed Vroege Vogels en NatureToday er aandacht aan.
Erg veel media-aandacht voor de eerste afbeelding van het zwarte gat in het centrum van de Melkweg
Op 12 mei presenteerde het internationale Event Horizon Telescope team de eerste afbeelding van het zwarte gat in het centrum van onze eigen Melkweg, Sagittarius A*. In het team zitten ook meerdere UvA-steronomen, waaronder astrofysicus Sera Markoff (UvA-API), die co-voorzitter is van de EHT Science Council. Wereldwijd namen vele tientallen media quotes van haar op in hun berichtgeving over deze prestatie van het EHT-team. Een bloemlezing.
Katrien Keune in NRC over haar werk aan De Nachtwacht
Katrien Keune, hoofd natuurwetenschappelijk onderzoek aan het Rijksmuseum en bijzonder hoogleraar bij UvA-HIMS, leidt een deel van Operatie Nachtwacht. Tijdens deze omvangrijke restauratie van het beroemde schilderij van Rembrandt wordt ook de chemie van het schilderij onderzocht. NRC heeft een uitgebreid interview met Keune over dit onderzoek.
Jef Huisman in Trouw over veengebieden als belangrijke CO2 sink
Volgens een Nederlandse studie in het tijdschrift Science zijn veengebieden en andere wetlands minstens zo belangrijk als natuurlijke opslagplaats voor CO2 als regenwouden. Dagblad Trouw bericht over deze studie; UvA-ecoloog Jef Huisman (UvA-IBED) reageert.