Theo Gevers bij de NOS en in De Volkskrant over de nep-video van Navalny’s adviseur
Eerder dit jaar hadden Tweede Kamerleden een video-gesprek met wat al snel een nep-versie bleek van de adviseur van de Russisch oppositieleider Aleksej Navalny. De vraag bleef: spraken zij met een acteur, of met een deepfake versie van de adviseur? De video is inmiddels door degenen die zeggen de grap te hebben uitgehaald op YouTube gezet, en op verzoek van de NOS en De Volkskrant heeft hoogleraar computer vision Theo Gevers (IvI) ernaar gekeken. Hij concludeert dat dit inderdaad geen deepfake is.
Corentin Coulais en David Dykstra in De Ingenieur over hun nieuwe metamateriaal
Vakblad De Ingenieur heeft een artikel over het nieuwe metamateriaal dat is ontwikkeld in de groep van Corentin Coulais (IoP). Hijzelf en David Dykstra komen aan het woord over de bijzondere eigenschappen van het materiaal.
Cyriel Pennartz in Folia over zijn nieuwe boek
Universiteitskrant Folia heeft een interview met neurowetenschapper Cyriel Pennartz (SILS) naar aanleiding van zijn nieuwe boek, De code van het bewustzijn.
C2W over modelmoleculen op microschaal
Vakblad C2W bericht over een nieuwe publicatie van UvA-chemici en natuurkundigen onder leiding van Peter Schall (IoP) waarin zij beschrijven hoe ze modelmoleculen op micro-schaal hebben gemaakt.
Harro Bouwmeester over het belang van schimmels voor planten in Trouw
Dagblad Trouw heeft een artikel over een Science-publicatie die stelt dat planten alleen vanuit het water het land hebben kunnen veroveren dankzij de hulp van schimmels. Harro Bouwmeester (UvA-SILS), die ook voor Science een commentaar schreef bij de studie, reageert.
Aandacht voor samenwerking UvA en Forensisch Instituut rondom deepfakes
De Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Forensisch Instituut gaan gezamenlijk onderzoek doen naar het herkennen en opsporen van deepfake videos. Meerdere media berichten over deze nu aangekondigde samenwerking.
Internationale aandacht voor motten-onderzoek van Astrid Groot
Een internationaal team van biologen, waaronder Astrid Groot (UvA-IBED), heeft ontdekt welk gen ervoor zorgt dat mannelijke motten van de Europese maïsboorder vrouwelijke feromonen kunnen ruiken. Deze ontdekking kan onder meer worden ingezet om gewassen beter te beschermen tegen vraat door deze motten. Diverse internationale media schrijven hierover en quoten daarbij Groot.
Cees Snoek in De Volkskrant over AI trainen met deepfakes
Deepfake portretten van niet-bestaande personen blijken toch nut te hebben: je kunt ze gebruiken om AI systemen te trainen in gezichtsherkenning. Informaticus Cees Snoek (UvA-IvI) legt in De Volkskrant uit hoe dit precies zit.
John Parsons in NRC over het opruimen van chemische stoffen in de bodem met planten
NRC Handelsblad heeft een artikel over de ontdekking dat een genetisch gemodificeerde versie van het bekende plantje zandraket in staat is om een explosieve stof in de bodem af te breken. Milieuchemicus John Parsons (UvA-IBED) geeft commentaar; hij wijst erop dat deze planten nooit de hele bodem schoon kunnen krijgen, alleen de plekken waar zij wortelen.
Cyriel Pennartz op Radio 1 over zijn nieuwe boek
Neurowetenschapper Cyriel Pennartz (UvA-SILS) schreef het boek 'De code van het bewustzijn' om zo meer te leren begrijpen over de samenhang tussen hersenen en geest. Op 3 mei vertelde hij in het programma Nieuws & Co op NPO Radio 1 over het boek en zijn werk.
Benny Akesson bij RTL Z
Benny Akesson, bijzonder hoogleraar aan UvA-IvI en senior researcher bij ESI (TNO), was te gast in het programma Nederland Maakt het van RTL Z. Hij gaf in het programma zijn kijk op de rol van universiteiten bij open innovatie, en hoe zij kunnen bijdragen aan en profiteren van dit ecosysteem.
Verena Schoepf op The Conversation over hoe klimaatverandering koraal bedreigt
Een nieuwe studie van onder meer Verena Schoepf (UvA-IBED) laat zien hoe onder de verschillende bestaande scenario’s klimaatverandering het voorbestaan van koraalriffen bedreigt. Samen met haar collega Christopher Cornwall schreef zij ook een opinieartikel hierover voor de website The Conversation.
Engineers Online over ‘Hoe groot is een scherf?”-studie
Een groep natuurkundigen, waaronder Daniel Bonn (UvA-IoP), laat in een recente studie zien dat aan het fenomeen van het breken van glas twee heel verschillende processen ten grondslag liggen. Engineers Online bericht over het onderzoek.
Karline Janmaat in NRC over adoptie bij bonobo’s
NRC Handelsblad heeft een artikel over het verschijnsel dat bij bonobo’s vaker adoptie van verweesde jongen door niet-verwante apen voorkomt dan bij andere mensapen. Primatoloog Karline Janmaat (UvA-IBED) komt als expert aan het woord.
Henkjan Honing in Quest over muzikaliteit bij dieren
Maandblad Quest heeft een interview met hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC) over muzikaliteit bij dieren.
Aandacht bij Zenit voor de ‘bibliotheektelescoop’
Vanaf 1 mei starten het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde (API) en de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) met de uitleen van de eerste Nederlandse Bibliotheektelescoop. Iedereen die lid is van de OBA en boven de 18 is kan deze telescoop voor een periode van 3 weken lenen. Vakmedium Zenit heeft een artikel erover.
Daniel Bonn in Nieuwsuur over de rol van aerosolen bij de verspreiding van corona
Uit steeds meer modelstudies, waaronder die van UvA-natuurkundige Daniel Bonn (IoP), blijkt dat aerosolen een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur berichtte hiervoor in de uitzending van 3 mei en in een begeleidend artikel; Bonn demonstreerde in de uitzending hoe aerosolen blijven hangen in de lucht.
Aandacht voor begrazings-experiment in de Waterleidingduinen bij Nature Today en Groene Ruimte
Biologen van UvA-IBED hebben in de Waterleidingduinen een experiment lopen waarbij wordt gekeken of delen van het gebied kunnen herstellen van overbegrazing door tijdelijk stukken af te sluiten. Dat blijkt heel goed te werken, melden zowel Nature Today als Groene Ruimte.
Amazone-onderzoek van Crystal McMichael in NRC Handelsblad en National Geographic
Een nieuwe studie van onder meer UvA-bioloog Crystal McMichael (IBED) laat zien dat de bevolkingsomvang in het Amazonegebied op z’n top was geruime tijd voordat de Europeanen dit gebied innamen. NRC Handelsblad heeft een artikel over deze in Science gepubliceerde studie, internationaal besteedt National Geographic er aandacht aan.