Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties. Bij artikelen die achter een betaalmuur zitten, geven we indien mogelijk ook de LexisNexis link. Hiermee is het artikel tot 100 dagen na publicatie terug te lezen in deze media-database. Let op: LexisNexis is alleen toegankelijk via het vaste UvA netwerk of na inloggen hierop via de UvA VPN.

Cees Snoek in het FD over chatbot Claude

ChatGPT is niet langer de slimste chatbot: Claude van het bedrijf Anthropic scoort in een belangrijke benchmark beter. Het FD wijdt hier een nieuwsbericht aan; Cees Snoek (UvA-IvI) komt daarin als expert aan het woord.

Inge Huitinga in het AD en op NU.nl over de zwaartekrachtsubsidie voor het Institute for Chemical Neuroscience (iCNS)

De UvA is penvoerder van het nieuwe Institute for Chemical Neuroscience (iCNS) dat van start gaat dankzij een Zwaartekrachtsubsidie van de Nederlandse overheid. Inge Huitinga, bijzonder hoogleraar aan UvA-SILS en directeur van het iCNS, vertelt over het onderzoek dat zij en haar collega’s gaan uitvoeren in het AD. Ditzelfde stuk is ook verschenen bij Het Parool en op de nieuwssite NU.nl. Huitinga is hiernaast geïnterviewd door vakmedium GGZ Nieuws.

Paul Lucassen bij de NOS en op Radio 1 over de Zwaartekrachtsubsidie voor het Institute for Chemical Neuroscience (iCNS)

De UvA is penvoerder van het nieuwe Institute for Chemical Neuroscience (iCNS) dat van start gaat dankzij een Zwaartekrachtsubsidie van de Nederlandse overheid. Bij de NOS vertelt  Paul Lucassen over het doel van iCNS en hoe belangrijk deze grote subsidie is. Lucassen en zijn collega’s gaan met moderne technieken, waaronder AI, onderzoek doen aan menselijk hersenweefsel dat is gedoneerd aan de Nederlandse Hersenbank. Het doel is om beter te begrijpen wat ten grondslag ligt van symptomen van verschillende hersenziektes en wat er gebeurt in de hersenen van psychiatrische patiënten. Naast bij de NOS was Lucassen ook te gast in het Radio 1 Journaal.

 Ingeborg Huitinga in Het Parool over de de Zwaartekrachtsubsidie voor het Institute for Chemical Neuroscience (iCNS)

De UvA is penvoerder van het nieuwe Institute for Chemical Neuroscience (iCNS) dat van start gaat dankzij een Zwaartekrachtsubsidie van de Nederlandse overheid. De iCNS onderzoekers gaan met moderne technieken, waaronder AI, onderzoek doen aan menselijk hersenweefsel dat is gedoneerd aan de Nederlandse Hersenbank. Het doel is om beter te begrijpen wat ten grondslag ligt van symptomen van verschillende hersenziektes en wat er gebeurt in de hersenen van psychiatrische patiënten. Het Parool heeft een artikel over een aantal van de zwaartekracht-toekenningen, waarin Ingeborg Huitinga toelichting geeft op het iCNS. 

Annelotte Derkink bij de NOS over felle ster die komende maanden mogelijk te zien is

Ergens in de komende maanden is aan de hemel mogelijk een systeem van sterren te zien dat normaal gesproken niet waarneembaar is met het blote oog. Het gaat om een witte dwerg en rode reus die in een baan om elkaar draaien, en waarvan NASA astronomen verwachten dat hun interactie ergens in de komende maanden zal leiden tot een nova-explosie. Bij de NOS geeft Annelotte Derkink (UvA-API) meer uitleg.

Annemarie van Wezel in BNR Big Five podcast over de slechte Nederlandse waterkwaliteit

De waterkwaliteit in Nederland is ondermaats. Hoe komt dat? En hoe krijgen we dit op orde, zodat ook Nederland in 2027 voldoet aan de Europese Kaderrichtlijn Water? Annemarie van Wezel gaat hier uitgebreid op in in de BNR podcast Big Five.
 

NRC op bezoek in het atoomklokkenlab van Florian Schreck

Dagblad NRC heeft een reportage over het atoomklokkenlab van Florian Schreck (UvA-IoP). Schreck werkt hier aan de ontwikkeling van extreem precieze klokken. Naast dat deze klokken allerlei maatschappelijke toepassingen hebben, zoals het nauwkeuriger maken van GPS, zou je er zelfs de algemene relativiteitstheorie mee kunnen testen.

Annemarie van Wezel bij EenVandaag over PFAS

Nederland heeft een PFAS-probleem: op honderden plekken zitten te veel van deze chemische verbindingen in de bodem, met milieuschade en risico voor de volksgezondheid tot gevolg. Tien organisaties, waaronder de militaire vakbond en actiegroep SchipholWatch, stellen nu via een rechtzaak de Staat hiervoor verantwoordelijk. EenVandaag heeft er een item in de televisieuitzending en artikel over de website over. In beide geeft  Annemarie van Wezel (UvA-IBED) toelichting op PFAS.

Theo Gevers in De Volkskrant over de nieuwe tekst-naar-video AI toepassing Sora

Het AI-programma Sora kan een eenvoudige tekstopdracht omzetten in een realistisch ogend filmpje. De Volkskrant heeft een uitgebreid artikel over die programma, waarvoor ze spraken met Theo Gevers (UvA-IvI).

Interview met Esther Hanko in de De Volkskrant over amateurastronomie 

De Volkskrant heeft een artikel over amateurastronomie, en hoe je als geïnteresseerde niet-sterrenkundige hieraan mee kan doen. In het stuk komt UvA-API outreach coördinator Esther Hanko uitgebreid aan het woord.

Gert-Jan Gruter in Folia over het nieuwe bioplastic PISOX

UvA-scheikundigen onder leiding van Gert-Jan Gruter (UvA-HIMS) ontwikkelden een sterk, hittebestendig plastic dat zichzelf in het milieu na zes maanden vanzelf weer afbreekt. In universiteitsblad Folia vertelt Gruter over de vondst en wat dit nieuwe plastic, dat PISOX is gedoopt, zo interessant maakt.

Henkjan Honing bij de Universiteit van Nederland over ritmegevoel

Is ritmegevoel aangeboren of aangeleerd? Die vraag staat centraal in de video die de Universiteit van Nederland opnam met Henkjan Honing (UvA-ILLC). De video is naast op het eigen platform ook verschenen bij onder meer het AD en NU.nl.

Raquel Fernández in het FD over waarom contact met klantenservice-chatbots vaak frustrerend is

Consumenten ervaren het contact met chatbots van een klantenservice regelmatig als frustrerend; zij vinden de AI nog te ‘dom’. Het FD heeft een uitgebreid artikel over het fenomeen van dergelijke chatbots, waarin Raquel Fernández (UvA-ILLC) als een van de experts aan het woord komt.

De Telegraaf en het Fries Dagblad over het onderzoek van Per-Gunnar Valegård naar planeetvorming

Per-Gunnar Valegård (UvA-API) deed als lid van een internationaal team van sterrenkundigen drie jaar onderzoek naar de geboorte van planeetsystemen. De nieuwe inzichten in hoe planeten ontstaan rondom een ster werpen ook nieuw licht op hoe ons eigen zonnestelsel ooit is ontstaan. De Telegraaf en het Fries Dagblad hebben (hetzelfde) nieuwsbericht waarin Valegård aan het woord komt over dit onderzoek.

Alessandra Candian in NRC over hoe zware sterren de vorming van gasreuzen belemmeren

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft ontdekt dat zware sterren het ontstaan van Jupiter-achtige planeten, zogenoemde gasreuzen, belemmeren. Op zo'n 1.350 lichtjaar van de aarde zagen zij dat zware sterren met hun uitgestraalde ultraviolet licht gas 'wegblazen' uit de dichte schijf van stof en gas rondom een jonge, lichte ster.  Alessandra Candian (UvA-API) was deel van het team; NRC sprak met haar.

Erik Cammeraat in het Reformatorisch Dagblad over woestijnvorming in Spanje

Zuidoost-Spanje Spanje heeft te lijden onder verwoestijning, oftewel het proces waarbij door toenemende droogtes allerlei processen in gang worden gezet die ecosystemen in woestijn veranderen. Erik Cammeraat (Uva-IBED) is expert op het gebied van verwoestijning en gaat jaarlijks met een groepje studenten naar deze regio. Het Reformatorisch Dagblad sprak met hem over de problemen die er spelen en wat inwoners van de regio kunnen doen om verdere woestijnvorming tegen te gaan.

Leeuwarder Courant over het succes van UvA-Startup SusPhos

De Leeuwarder Courant bericht dat SusPhos, de in 2019 door Chris Slootweg en Bas de Jong (beide UvA-HIMS) opgerichtte startup waarvan voormalig UvA-promovenda Marissa de Boer nu CEO is, los kan met het bouwen van de eerste echte fabriek. SusPhos draait om een chemisch proces om fosfaat terug te winnen uit rioolslib en terug op te werken naar hoogwaardige fosfaten die opnieuw gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld de industrie.