Ruben Kranenburg in De Ingenieur over zijn eenvoudige ‘powderpuck’ om drugs te sporen
UvA-chemicus Robert Kranenburg (UvA-HIMS) ontwikkelde samen met softwarebedrijf TIPb een op een ijshockeypuck lijkend apparaatje, dat hij de powderpuck noemde, waarmee de politie voortaan veel sneller dan voorheen kan bepalen of een verzameld poeder drugs bevat. Het apparaat kan 80 procent van de meest voorkomende drugs binnen een paar seconden identificeren. De Ingenieur heeft een nieuwsbericht over het nieuwe apparaat.
Diverse internationale vakmedia berichten over mScarlet3
Het nieuws over het nieuwe, record helder rood fluorescerende eiwit mScarlet3, ontwikkeld door de groep van Dorus Gadela (UvA-SILS), heeft diverse internationale vakmedia gehaald. Ook ging het nieuws als een lopend vuurtje rond op social media, met name op Twitter. Een kleine bloemlezing.
Erwin van Vliet in Radio 1 Journaal over project ‘Slimmer Collegejaar’
Op 28 maart was de start van het OCW project ‘Slimmer Collegejaar’, waarbij wordt gekeken of met een andere inrichting van het onderwijs de werkdruk van docenten (en studenten) omlaag kan worden gebracht. Erwin van Vliet (SILS) sprak hierover in het Radio 1 Journaal; het interview begint op 1 uur 42 minuten. Van Vliet is onder meer leider van het onderdeel “experiment automatiseren van toetsing”, en vertelt over het hier ontwikkelde Learning Analytics dashboard IguideME .
EngineersOnline over het grafeenonderzoek van oa Peter Schall
Het bijzondere materiaal grafeen kent tal van nuttige eigenschappen, maar onderzoekers die de eigenschappen en toepassingen willen bestuderen lopen regelmatig tegen een belangrijke beperking op: de structuur van het materiaal is op atoomniveau lastig waar te nemen. Een team van onderzoekers van de UvA en uit New York, onder leiding van Peter Schall (UvA-IoP), ontwierp een oplossing hiervoor. Vakmedium EngineersOnline besteedt aandacht aan hun werk.
Marcel Vonk en Anne de Visser in De Volkskrant over supergeleiding bij kamertemperatuur
De Volkskant heeft een artikel over een omstreden studie uit 2020, waarin Amerikaanse natuurkundigen claimden dat zij erin waren geslaagd supergeleiding onder kamertemperatuur plaats te laten vinden. Een belangrijk resultaat, omdat dit zou kunnen leiden tot een energierevolutie. De claim was echter zeer omstreden en vakblad Nature heeft de bijbehorende publicatie ingetrokken. Toch blijkt dit niet het einde van het verhaal. In de bespreking vd kwestie komen meerdere experts aan het woord, waaronder UvA-natuurkundigen Marcel Vonk en Anne de Visser (beide UvA-IoP).
Emerce over het nieuwe FIDBID consortium olv Arian van Asten
Het nieuwsbericht over de start van het nieuwe FIDBID consortium, geleid door forensisch chemicus Arian van Asten (UvA-HIMS), is opgepikt dor het medium Emerce. Het onderzoek van het consortium draait om het automatiseren van detectie van verborgen chemische informatie in drugsmonsters, bij de gebruikelijke analyse van deze monsters in forensische laboratoria. Die verborgen informatie omvat informatie m.b.t. de gebruikte grondstoffen, het productieproces en het transport van de drugs; in potentie waardevolle informatie voor de wetshandhavers en opsporingsdiensten in de strijd tegen drugscriminaliteit.
Annemarie van Wezel in het Nederlands Dagblad over PFAS in onze alledaagse gebruiksproducten
Het Nederlands Dagblad heeft een artikel over de gezondheidseffecten van PFAS en hoe je kunt voorkomen dat je in aanraking komt met deze chemische verbindingen. Ze zijn aanwezig in tal van alledaagse producten, van douchegel en make up tot koekenpannen en bepaalde soorten voedsel. Een van de experts die aan het woord komt is Annemarie van Wezel (UvA-IBED).
Noushine Shahidzadeh bij Brits nieuwsmedium Express over ‘zachte’ kristallen
Onderzoek onder leiding van UvA-natuurkundige Noushine Shahidzadeh heeft recent aangetoond dat kristalstructuren niet altijd hard & hoekig hoeven te zijn; er zijn ook zachte, ronde, flexibele kristalvormen mogelijk. Specifiek draaide het onderzoek om kristallen van het steenzout mirabilite. Het Britse nieuwsmedium Express sprak met Shahidzadeh over deze uitzonderlijke kristalstructuur.
De Volkskrant over het nieuwe boek van Marcel Vonk
UvA-natuurkundige Marcel Vonk (UvA-IoP) heeft een nieuw populair-wetenschappelijk boek uit, Van getal naar heelal. De Volkskrant heeft een (positieve) bespreking ervan.
Martijn Rep in Bionieuws over een nieuwe manier om resistente landbouwgewassen op maat te maken
Vakblad Bionieuws heeft een artikel over een synthetische immuunreceptor die ingebouwd kan worden in landbouwgewassen, waardoor deze resistent gemaakt kunnen worden tegen een eiwit naar keuze. Martijn Rep (UvA-SILS) geeft commentaar op deze Britse vondst.
Aandacht voor opening AI4Foresics lab door vakmedia
Meerdere vakmedia hebben aandacht voor de opening van het nieuwe AI4Forensics lab van de UvA samen met het Nederlands Forensisch Instituut. Een kleine bloemlezing.
Robert Spreeuw in KIJK over atomen vangen en gooien met licht
Maandblad KIJK heeft een nieuwsbericht over Koreaans onderzoek waarbij het de natuurkundigen is gelukt om atomen te ‘vangen’ en weg te slaan met behulp van een optisch pincet, gemaakt van een laserbundel. Quantumonderzoeker Robert Spreeuw (UvA-IoP) is onder de indruk van hun aanpak.
Franciska de Vries in NRC over de betrouwbaarheid van Agrifacts
Dagblad NRC heeft een kritisch artikel over de organisatie Agrifacts, leverancier van informatie over de agrarische sector aan onder meer politieke partij BBB. Hoewel de organisatie claimt onafhankelijk te zijn, wordt deze gefinancierd door belangengroepen. Aan het woord komt onder meer Franciska de Vries, die kritiek heeft op door Agrifacts naar buiten gebrachte stellingen m.b.t. stikstof.
Iris Groen in nieuwssectie van Science over gedachten lezen met AI
De nieuwssectie van het journal Science heeft aandacht voor een nieuwe studie waarbij met behulp van brain imaging en AI behoorlijk accuraat kan worden nagemaakt aan wat voor afbeelding mensen dachten tijdens een hersenscan. Iris Groen (UvA-IvI), zelf niet betrokken bij de studie, geeft commentaar op dit knappe staaltje van ‘gedachten lezen’ met behulp van AI.
Mirjam de Bruin-Hoegée in Chemistry World over chemische wapens opsporen met planten
Recent liet onderzoek van onder meer Mirjam de Bruin-Hoegée (UvA-HIMS) zien dat eiwitten in planten gebruikt kunnen worden om aan te tonen dat in het gebied waar de planten groeien (verboden) chemische wapens zijn ingezet. Het vooraanstaande vakmedium Chemistry World bericht nu over dit onderzoek.
Piet Verdonschot in Trouw over crisis in de waterkwaliteit
De stilstand rond de waterkwaliteit in Nederland kan een crisis opleveren die tien keer groter is dan de huidige stikstofcrisis. Dat zegt hoogleraar Piet Verdonschot (IBED) in aanloop naar de waterschapsverkiezingen.
Karline Janmaat in het AD over onderzoek naar chimpansees
Karline Janmaat (IBED), bijzonder hoogleraar cognitieve gedrags-ecologie, over het geheugen van chimpansees: “Na nog eens drie jaar data-analyse zijn we erachter gekomen dat chimpansees een langetermijngeheugen hebben van meer dan een jaar. Ze kwamen vooral terug bij bomen waar ze een jaar eerder veel gegeten hadden.”
Hetzelfde artikel verscheen ook in de Nederlandse versie van het blad New Scientist.
Wybren Jan Buma in De Ingenieur over koraalvriendelijke zonnebrandcrème
Hoogleraar moleculaire spectroscopie Wybren Jan Buma (HIMS) over Chinees onderzoek naar nieuwe, koraalvriendelijke zonnebrandcrème, die de de huid nog beter tegen uv-licht blijkt te beschermen dan de gebruikelijke smeersels.
Piet Verdonschot op Radio 1 over de waterschapsverkiezingen
Het Radio 1 programma Dit is de dag stelde in aanloop naar de aankomende verkiezingen de vraag: moeten we de waterschapsverkiezingen misschien niet afschaffen? De discussie hierover werd gevoerd met onder meer bijzonder hoogleraar ecologisch waterbeheer Piet Verdonschot (UvA-IBED).
Theo Gevers in Trouw over betere zoekmachines dankzij chatbots
Dagblad Trouw heeft een artikel over een nuttige toepassing van chatbots als ChatGPT: zoekmachines verbeteren. Theo Gevers (UvA-IvI) legt uit dat chatbots kunnen helpen de beste zoekresultaten te krijgen, door gebruikers te helpen de zoekvraag beter te formuleren en resultaten te verfijnen.
Hans Terwisscha-Dekker in Engineers Online over glibberd Teflon
Eindelijk is bekend waar de glibberigheid van de teflonlaag vandaan komt: het materiaal laat een ultradun laagje achter op objecten die eroverheen wrijven. Dingen glibberen dus niet over teflon heen, maar teflon glibbert juist over zichzelf. Dit is uit onderzoek van promovendus Hans Terwisscha-Dekker (Van der Waals-Zeeman Instituut) en collega’s gebleken.