Sander Woutersen in De Volkskrant over de verrassende resultaten van zijn wormenonderzoek
De Volkskrant heeft deze zomer een serie artikelen onder de noemer Onverwachte ontdekkingen. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om onverwachte resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Dit weekend was de beurt aan Sander Woutersen (UvA-HIMS). Hij vertelt hoe hij samen met collega’s Daniel Bonn en Antoine Deblais (beide UvA-IoP) een onderzoek uitvoerden met wormen, die heel anders bleken te bewegen dan de standaard natuurkunde voorspelt.
Anna Watts bij Trouw en KIJK over de veelbelovende nieuwe methode om zwaartekrachtgolven te meten
Meerdere internationale teams van astronomen kwamen afgelopen week met een nieuwe strategie om zwaartekrachtgolven te meten. De nieuwe methodiek draait om het bestuderen van afwijkingen in het signaal van pulsars. Met deze nieuwe methode zijn nu ook aanwijzingen gevonden voor het bestaan van zwaartekrachtgolven met een veel lagere frequentie dan tot nu toe mogelijk werd gehouden. Anna Watts (UvA-API) geeft commentaar op de nieuwe onderzoeken in zowel dagblad Trouw als bij KIJK.
Michel Haring bij de NOS over soepelere regels voor gentech gewassen
De Europese Commissie kijkt deze week naar de mogelijkheden om de regels rond genetische modificatie van landbouwgewassen te versoepelen. De NOS laat op de website voor- en tegenstanders hiervan aan het woord. Michel Haring (UvA-SILS) wijst erop dat de vereiste openheid over het gebruiken van gentech bij gewasveredeling geen eenvoudige opgave is.
Aandacht in vakpers voor de benoeming van Harrold van den Burg als bijzonder hoogleraar
Harrold van den Burg, Vice President Innovation for Crops bij het plantenonderzoeksbedrijf KeyGene, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Fytopathologie, in het bijzonder plantenvirologie, aan UvA-SILS. Enkele vakbladen schrijven over de benoeming.
Willem Bouten in het AD en de regionale dagbladen over vogels & windmolens
Het AD heeft een artikel over botsingen van vogels met windmolens. Willem Bouten (UvA-IBED, emeritus) komt erin aan het woord. Hij vertelt over mogelijke maatregelen, waaronder de aan de UvA ontwikkelde vogelradar, waarmee kan worden voorspeld wanneer er grote groepen vogels langs zullen trekken en windmolens beter even stil kunnen worden gelegd. Het artikel is ook verschenen in de regionale kranten die aangesloten zijn bij de AD groep (oa de Stentor).
Evangelos Kanoulas bij Kennislink over de ontwikkelingen rondom zoekmachines
Hoe kan het dat Google tegenwoordig zo veel over je weet? En hoe zijn, breder gezien, zoekmachines door de jaren heen veranderd – en waar worstelen ze nu mee? Deze vragen komen aan bod in een artikel op NEMO Kennislink. Evangelos Kanoulas (UvA-IvI) komt erin als expert aan het woord.
Engineers online over het metamateriaal met een mechanisch geheugen van UvA fysici
Natuurkundigen uit de groep van Corentin Coulais (Uv-IoP) hebben samen met collega’s uit Lyon een metamateriaal ontworpen dat beschikt over een mechanisch geheugen. Vakblad Engineers Online nam het nieuws over.
Lies Jacobs en Antonia Praetorius in Folia over hun citizen science project rondom microplastics
Universiteitsblad Folia heeft aandacht voor het project van Lies Jacobs en Antonia Praetorius (beide UvA-IBED) rondom microplastics die vrijkomen tijdens het wassen van kleding. Het stuk gaat vooral in over het citizen science aspect van het project.
Elly Morriën bij New Scientists NL over CO2 opname door bodemschimmels
De Nederlandse versie van New Scientist bericht over een nieuwe studie volgens welke planten jaarlijks vele gigatonnen CO2 zouden overdragen aan hun mycorrhizaschimmels. Zo vangen deze op en rond plantenwortels levende bodemschimmels een belangrijk deel van de menselijke CO2 uitstoot weg, aldus de betrokken onderzoekers. Elly Morriën (UvA-IBED), zelf niet betrokken bij het onderzoek, geeft commentaar.
Jelle Zuidema in De Volkskrant en op BNR Radio over ChatGPT
ChatGPT blijft de media-gemoederen bezig houden. De Volkskrant nam deze week samen met expert Jelle Zuidema (UvA-ILLC) een kijkje onder de motorkap: hoe werkt zo’n AI chatbot in de basis? Zuidema schoof deze week ook aan bij de podcast BNR’s Big Five van BNR Nieuwsradio. In een uitgebreid gesprek gaat hij hier in op onder meer de mogelijkheden die dit type nieuwe AI toepassingen bieden, maar ook wat het risico is als ze prematuur worden uitgerold.
Wim Sinke legt bij RTL Nieuws uit waarom zonnepanelen minder goed werken bij warm weer
Op zonnige en tegelijk ook warme dagen leveren zonnepanelen minder stroom op dan op zonnige maar minder warme dagen. In dit artikel van RTL Nieuws legen twee experts, waaronder Wim Sinke (UvA-IoP) uit hoe dit kan.
Sander Klous in Controllers Magazine over transparantie & uitlegbaarheid van AI
Vakmedium Controllers Magazine heet een interview met Sander Klous (UvA-IvI) over transparantie en uitlegbaarheid van AI, en breder, hoe vertrouwen in AI te wekken bij gebruikers en het algemene publiek.
Maja Bradaric in NRC over het stilleggen van windmolens op zee mbv de vogelradar
Dankzij de aan de UvA ontwikkelde vogelradar is het mogelijk om te voorspellen wanneer grote groepen trekvogels in aantocht zijn, zodat windmolens die zich op hun pad bevinden tijdelijk kunnen worden stilgelegd. Maja Bradaric (UvA-IBED) ontwikkelde voor haar promotieonderzoek een model op basis van oa deze vogelradar waarmee kan worden voorspeld wanneer windmolenparken voor de Nederlandse kust het beste tijdelijk even stilgelegd kunnen worden, zodat trekvogels er veilig onlangs kunnen. Onlangs zijn op basis van dit model voor het eerst windmolens stil gelegd. Dagblad NRC interviewde Bradaric over haar werk.
Pippa Cole en Gianfranco Bertone op EngineersOnline over hun zwaartekrachtsgolvenonderzoek
Met toekomstige zwaartekrachtsgolfdetectoren wordt het in de ruimte mogelijk om onderscheid te maken tussen schijven van gas, donkere materie, en nieuwe lichte deeltjes rond zwarte gaten, laat een nieuwe analyse door de groep van Gianfranco Bertone (UvA-IoP) zien. EngineersOnline bericht hierover; Bertone en 1e auteur Pippa Cole (UvA-IoP) komen aan het woord.
Internationale media-aandacht voor nieuw type materiaal van UvA-natuurkundigen
Het onder meer David Dykstra en Corentin Coulais (beide UvA-IoP) ontwikkelde type nieuw materiaal, dat tegelijkertijd stevig is maar toch goed schokken kan absorberen, krijgt vrij veel internationale media-aandacht. Een kleine bloemlezing.
Vroege Vogels op bezoek bij stikstofmeetproject Liefstinghsbroek
Radioprogramma Vroege Vogels heeft een reportage ter plaatse gemaakt van het pilotproject Maatwerk met Meetwerk in natuurgebied Liefstinghsbroek te Groningen. Het project draait om het fijnmazig meten van daadwerkelijke stikstofdepositie in het gebied. UvA-IBED is een van de (vele) partners van het project. De reportage is uitgezonden op Radio 1 en is terug te luisteren op de website van vroege Vogels; het begint in de link om 44:30.
Nelleke Buitendijk in Folia over haar promotieonderzoek naar grazende ganzen
Populaties overtrekkende ganzen zijn berucht bij boeren, omdat zij in korte tijd weides kaal kunnen grazen. Is het zinvol om ze te verjagen, en zo ja, hoe? Dat onderzocht Nelleke Buitendijk (UvA-IBED) voor haar promotietraject. Ze vertelt over haar onderzoek in universiteitsblad Folia.