Annemarie van Wezel bij EenVandaag over drinkwaterwaterkwaliteit
Volgens recent onderzoek ligt het gehalte bestrijdingsmiddelen in een derde van de Nederlandse drinkwaterbronnen boven de norm. Actualiteitenprogramma EenVandaag heeft aandacht voor deze problematiek, en sprak onder meer met milieu-ecoloog Annemarie van Wezel (UvA-IBED). Volgens haar bungelt Nederland binnen Europa onderaan als het gaat om waterkwaliteit.
Jan van Maarseveen in NRC over verbeterde productie van gamma-cyclodextrine
Amerikaanse chemici hebben een manier omwikkeld om de productie van gamma-cyclodextrine te vereenvoudigen. Dit is een suikerachtig molecuul dat onder meer wordt gebruikt om medicijnen makkelijker opneembaar te maken in je lichaam. NRC Handelsblad schrijft over de ontdekking; zij vroegen Jan van Maarseveen (UvA-HIMS) om deze te duiden.
Gert-Jan Gruter in het Algemeen Dagblad over plastic zwerfvuil
Bij werkzaamheden in Eindhoven is een coca-cola flesje opgegraven van minstens een kwart eeuw uit, waarvan zelfs de plastic dop nog volledig intact was. Reden voor het Algemeen Dagblad om een aantal experts, waaronder Gert-Jan Gruter (UvA-HIMS) te vragen naar hoe lang plastic voorwerpen intact blijven als ze als zwerfvuil worden weggegooid.
Somaya Ben Allouch op Radio 1 over zorgrobots
Kunnen robots in de toekomst mogelijk een deel van de zorg overnemen? In het NPO Radio 1 programma Focus vertelt Somaya Ben Allouch (UvA-IvI en HvA) over zorgrobots en andere manieren waarop technologie ons mogelijk kan helpen met onze gezondheidszorg.
Lex Kaper in De Volkskrant over een nieuw type supernova
Een groep astronomen heeft een nieuw type supernova, oftewel de kosmische explosie waarmee sterren sterven, waargenomen. De Volkskrant schijft erover; Lex Kaper (UvA-API) geeft commentaar
Fleur Visser in het AD over haar dolfijnen-onderzoek
Het Algemeen Dagblad heeft een uitgebreid artikel over het onderzoek van Fleur Visser (UvA-IBED en NIOZ) aan spitssnuitdolfijnen.
Paul van Rijn en Arne Janssen in Trouw en vakmedia over hun onderzoek naar het nut van bestrijdingsmiddelen
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw is niet altijd nuttig omdat het ook natuurlijke bestrijders van de plaagdieren doodt, plaagdieren resistent kan maken en daarnaast nog andere milieuschade geeft, aldus onderzoek van UvA-biologen Paul van Rijn en Arne Janssen (beide IBED). Dagblad Trouw heeft aandacht voor deze studie, en ook diverse vakmedia berichten erover.
Margot Brouwer in New Scientist NL over Erik Verlinde’s alternatieve zwaartekrachttheorie
De Nederlandse versie van New Scientist heeft een artikel over hoe nieuwe onderzoeken de alternatieve zwaartekrachttheorie van natuurkundige Erik Verlinde (UvA-IoP) op de pijnbank leggen. Het werk van sterrenkundige Margot Brouwer (UvA & RUG), uitgevoerd in samenwerking met onder meer Verlinde zelf, hoort bij die studies.
Jason Hessels in NRC over een nieuw ontdekte reuzenkomeet
NRC Handelsblad bericht over de nieuw ontdekte reuzenkomeet UN271. Jason Hessels (UvA-API) vertelt dat niet eens zo zeer de grootte, maar vooral de baan van de komeet hem fascineert.
Anna Watts bij New Scientist NL over neutronensterren
De Nederlandse versie van het blad New Scientist heeft aandacht voor de studie van onder meer Anna Watts (UvA-API) rondom de samenstelling van de kern van zware neutronensterren. De kern van zo’n ster blijkt minder goed ‘samendrukbaar’ dan tot nu toe werd gedacht.
Joen Hermans in radioprogramma Focus over de chemie van olieverf
In het NPO Radio 1 programma Focus vertelde Joen Hermans (UvA-HIMS) over zijn onderzoek naar de chemie van olieverf, en waarom Rembrandt naast een groot schilder eigenlijk ook een briljant chemicus was.
Harry Buhrman op PCM Web over quantumcomputers en encryptie
De huidige encryptiestandaarden zijn met hedendaagse computers niet te kraken. Kunnen quantumcomputers dit straks wel? Vakmedium PCM Web legde deze vraag voor aan diverse experts, waaronder QSoft directeur Harry Buhrman (UvA-ILLC & CWI).
Franciska de Vries op Foodlog over de stikstofproblematiek
De discussie rondom stikstofproblematiek blijft de gemoederen in ons land bezig houden. Bodemecoloog Franciska de Vries (UvA-IBED) beargumenteert in een artikel op het veelgelezen weblog Foodlog waarom het argument van Stichting Agrifacts dat de overheid geen rekening houdt met de bodem als belangrijkste bron van stikstofuitstoot onjuist is.
Nieuwe media-aandacht voor boek Cyriel Pennartz
Er was deze week in meerdere media opnieuw aandacht voor het onlangs verschenen boek van neurowetenschapper Cyriel Pennartz (UvA-SILS), De code van het bewustzijn. Vaktijdschrift Medisch Contact heeft een positieve recensie van het boek; dagblad NRC Handelsblad heeft een uitgebreid interview met Pennartz over zijn werk.
Alex de Koter in NRC en KIJK over Betelgeuze
UvA-sterrenkundige Alex de Koter (API) maakte deel uit van het team wat heeft ontdekt wat er achter het mysterieuze tijdelijk dimmen van reuzenster Betelgeuze in 2019 zat. Hij vertelt erover op de site van maandblad KIJK. Ook NRC Handelsblad heeft aandacht voor de ontdekking dat dit dimmen waarschijnlijk kwam door een reusachtige gaswolk.
Engineers Online over de benoeming van hoogleraar Judith Good
Judith Good is afgelopen week benoemd tot hoogleraar Human Factors in the Internet of Things aan het UvA Instituut voor Informatica. Vakblad Engineers Online heeft aandacht voor deze benoeming.
Jeroen van Dongen bij Nieuws & Co over hoe eclipsen de wetenschap vooruit hielpen
Afgelopen week was in ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Jeroen van Dongen (UvA-IoP), hoogleraar in de geschiedenis van de natuurwetenschappen, was te gast in het programma Nieuws & Co op NPO Radio 1 om te vertellen hoe eclipsen de wetenschap vooruit hebben geholpen. Het fragment begint om 1:15:44.
Jordy de Vries in KIJK en New Scientist NL over een deeltjesversneller op de maan
Twee deeltjesfysici hebben een plan gelanceerd om een deeltjesversneller te bouwen op het oppervlak van de maan. Een onzinnig plan, of zit er toch iets in? De populairwetenschappelijke bladen KIJK en New Scientist NL spraken allebei met de Amsterdamse natuurkundige Jordy de Vries (UvA-IoP & Nikhef) over dit idee.
Christian Schaffner in BNR podcast De Technoloog
Quantumcomputers zijn gebaseerd op heel andere technologie dan de hedendaagse; dus is er ook andere software voor nodig. In de podcast De Technoloog van BNR Nieuwsradio vertelt Christian Schaffner (UvA-ILLC) over het hoe en waarom van quantumsoftware.
Joen Hermans in het AD en bij de Universiteit van Nederland over meesterschilders en chemie
De meesterschilders uit de gouden eeuw hadden voor het maken van hun schilderijen ook scheikundige kennis nodig. Joen Hermans (UvA-HIMS) vertelt in het AD over de chemische eigenschappen van de verf uit die tijd. Bij het artikel zit ook een video die de Universiteit van Nederland opnam met Hermans, getiteld “Wat maakt Rembrandt een scheikundig wonder?”.
Floris Roelofsen in De Volkskrant over avatars die gebarentaal spreken
Gebarentolken zijn schaars; daarom bedacht Floris Roelofsen van het UvA Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) de gebarentaal-avatar: geanimeerde personen die gesproken taal omzetten in gebarentaal. De Volkskrant heeft een interview met hem over dit nog in de kinderschoenen staande project, waar Roelofsen onlangs een Vici-beurs voor ontving.
Esther Hanko bij RTL Nieuws en in Het Parool over de bibliotheektelescoop
Esther Hanko (UvA-API) bedacht het concept om via de openbare bibliotheek een telescoop uit te lenen. Het initiatief is een groot succes. Deze weken hebben RTL Nieuws en Het Parool aandacht voor dit bijzondere project, een samenwerking van het Anton Pannekoek Instituut en de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
Willem Bouten en de vogelradar op nu.nl
Nieuwssite NU.nl heeft een artikel over hoe te voorkomen was geweest dat een zeldzame lammergier onlangs hier in Nederland de dood vond door een wiek van een windturbine. In het stuk komt onder meer de door UvA-biologen, waaronder Willem Bouten (IBED), ontwikkelde “vogelradar” aan bod.
Joost Reek in het NRC over spiegelbeeldmoleculen
Dagblad NRC heeft een artikel over een Zwitserse studie naar het gericht fabriceren van zogenoemde spiegelbeeldmoleculen (stereo-isomeren). Joost Reek (UvA-HIMS) geeft commentaar.
Harro Bouwmeester in Bionieuws over primitieve plant-schimmel samenlevingen
Vakblad Bionieuws heeft een artikel over een Science-publicatie die stelt dat planten alleen vanuit het water het land hebben kunnen veroveren dankzij de hulp van schimmels. Harro Bouwmeester (UvA-SILS), die ook voor Science een commentaar schreef bij de studie, reageert.