Inge Loes ten Kate in De Volkskrant over 'luipaardvlekken' op een bijzondere Marsrots
Het Amerikaanse robotwagentje Perserverance heeft op Mars een rotsblok gevonden zo groot als een kruiwagen met merkwaardige structuren die miljarden jaren geleden gevormd zouden kunnen zijn door bacteriën. De Volkskrant schrijft over dit nieuws; Inge Loes ten Kate (UvA-API) geeft duiding.
Annemarie van Wezel in Trouw en het Reformatorisch Dagblad over hoe je inname van PFAS via voedsel kunt minimaliseren
De meeste Nederlandse aardbeien bevatten PFAS, bleek deze zomer uit een onderzoek van Pesticiden Action Network Nederland. Volgens het RIVM is inname via ons voedsel de belangrijkste route via welke we deze klasse van chemische stoffen binnenkrijgen, met op den duur risico op gezondheidsschade. Dagblad Trouw vroeg daarom aan onder meer Annemarie van Wezel (UvA-IBED) wat consumenten kunnen doen om hun blootstelling aan deze stoffen laag te houden en of het uitmaakt als je biologisch eet. Hetzelfde artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad.
Annemarie van Wezel bij RTL Nieuws en in NRC over PFAS in zeeschuim
In juli waarschuwde de overheid dat zeeschuim zulke hoge concentraties PFAS bevat, dat het verstandiger is om kinderen en huisdieren er niet in te laten spelen. Annemarie van Wezel (UvA-IBED) gaf bij RTL Nieuws en in dagblad NRC duiding. PFAS hoopt zich volgens haar inderdaad op in dit schuim, maar tegelijk relativeert ze de waarschuwing omdat blootstelling eraan vaak kortdurend is en we deze chemicaliën ook op allerlei andere manieren binnenkrijgen.
Philippe Bouyer in het FD over QuiX Quantum
Dagblad FD heeft een artikel over het Nederlandse bedrijf QuiX Quantum, een nog relatief kleine onderneming die een quantumcomputer wil bouwen. Tot nu toe heeft het bedrijf binnen Nederland nog relatief weinig subsidie en investeringen weten op te halen; subsidies gaan hier vooral naar ontwikkelaars van subonderdelen van quantumcomputers. Een aantal expert komen aan het woord over het nieuwe bedrijf, waaronder Philippe Bouyer (UvA-IoP).
John van de Wetering bij Folia over de nieuwe master Quantum Computing Science
Onlangs werd bekend gemaakt dat na de zomer de nieuwe masteropleiding Quantum Computing Science van start gaat aan de UvA FNWI. Universiteitsblad Folia sprak met programmadirecteur John van de Wetering over de ins en outs rondom deze nieuwe master.
Innovation Origins over het project rondom explainable AI
Giovanni Cinà en Sandro Pezzelle (beide UvA-ILLC) werken aan een methode om de ‘black box’ van AI modellen te doorgronden en de modellen zo transparanter te maken. Vakmedium Innovation Origins nam een nieuwsbericht over hun werk over.
Media-aandacht voor risico botsingen met windmolens tijdens nachtelijke vogeltrek
Onderzoekers van UvA-IBED hebben zes jaar lang met behulp van onder meer radar de nachtelijke routes en vlieghoogte van trekvogels in Noord-Holland in kaart gebracht. Bart Hoekstra vertelt bij diverse media over dit onderzoek en wat het duidelijk maakt over het risico van windmolens op de hotspot-locaties.