Daniel Bonn in NRC over ventilatienormen in de horeca
NRC Handelsblad heeft een uitgebreid artikel over het verlagen van ventilatienormen in de horeca door de overheid, terwijl dit gezien de corona-epidemie geen goed idee lijkt. Diverse deskundigen komen in het stuk aan het woord, waaronder UvA-natuurkundige Daniel Bonn (IoP).
Elisa Costantini en Sera Markoff in KIJK over röntgenexplosies van achter een zwart gat
Het ia een team van sterrenkundigen gelukt om met behulp van röntgentelescopen XMM-Newton en NuSTAR te kijken wat er achter een zwart gat gebeurt. Elisa Costantini (UvA-API) was betrokken bij het onderzoek en geeft in het blad KIJK uitleg. Ook zwarte gaten expert Sera Markoff (UvA-API), die niet bij het onderzoek betrokken was, geeft commentaar.
Cyriel Pennartz bij BNR Nieuwsradio over het menselijk bewustzijn
Wat is ons bewustzijn eigenlijk? En wat is er allemaal voor nodig om het te laten werken? UvA-hoogleraar Cyriel Pennartz, die onlangs het boek ‘Code van het bewustzijn’ schreef, vertelt erover bij BNR Nieuwsradio.
Ning Yan bij C2W over membraanloze elektrolyzer voor waterstofproductie
Een groep onderzoekers onder leiding van de UvA heeft een nieuw type membraanloze elektrolyzer gepresenteerd die bij hoge stroomdichtheid water kan splitsen in waterstof en zuurstof, met katalysatoren uit goedkope, veel voorkomende materialen. Vakmedium C2W schrijft erover; Ning Yan (UvA-HIMS) vertelt over deze nieuwe techniek.
Media-aandacht voor nieuwe Microsoft lab onder leiding van Max Welling
Microsoft opent een laboratorium voor moleculair onderzoek met behulp van machine learning. Het lab komt in Amsterdam te staan en wordt geleid door UvA-hoogleraar Max Welling (IvI). Diverse media besteden aandacht aan dit nieuwe lab. In Het Parool en bij Tweakers komt Welling zelf ook aan het woord; vakmedium Dutch IT-channel heeft een link naar een podcast van Microsoft waarin Welling uitgebreid vertelt over het nieuwe lab.
Hans Terwisscha-Dekker in het Reformatorisch Dagblad over gekkotape
Promovendus Hans Terwisscha-Dekker (UvA-IoP) onderzoekt of de goedkope gekkotape die sommige webshops verkopen wel echt gekkotape is. Het Reformatorisch Dagblad kwam langs op het Science Park om naar zijn onderzoek te kijken. En nee, de goedkope gekko-tape heeft niet dezelfde eigenschappen als echte gekko-tape.
Sera Markoff bij New Scientist NL over het zwarte gat in Centaurus A
De Nederlandse versie van het blad New scientist heeft aandacht voor een onderzoek waarbij met de Event Horizon Telescope is ingezoomd op de jets van het zwarte gat in het centrum van sterrenstelsel Centaurus A. De oorsprong van deze jets is hiermee in ongekend detail in beeld gebracht. UvA-sterrenkundige Sera Markoff vertelt hierover.
Aandacht voor Quantum.Amsterdam bij Computable en Technisch Weekblad
De vlag gaat uit voor Amsterdamse quantumtech, kopt het Technisch Weekblad. Op 14 juli werd symbolisch de vlag gehezen voor de lancering van Quantum.Amsterdam, de 5e quantum innovatie hub van Nederland. Voorzitter Christian Schaffner (UvA-ILLC) komt kort aan het word. Ook vakmedium Computable noemt de lancering in een artikel over quantumtechnologie.
Carsten Dominik in De Volkskrant over een nieuwe methode om evolutie van planeten te ontrafelen
Een internationale groep astronomen heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de evolutie van verre planeten te ontrafelen. UvA-astronoom Carsten Dominik (API) geeft commentaar.
Arne Janssen en Paul van Rijn in New Scientist NL over het nut van bestrijdingsmiddelen
Een wiskundig model van UvA-biologen Arne Janssen en Paul van Rijn (beide IBED) laat zien dat het niet handig is om biologische bestrijding en chemische bestrijding tegelijk toe te passen, en ook waarom dit zo is. De Nederlandse versie van het blad New Scientist sprak Janssen over dit onderzoek.
Roos Kentie bij Vroege Vogels over het moderne dieet van meeuwen
Wat eten meeuwen zoal? Zijn hun voedselgewoontes in de moderne tijd veranderd? En hoe kom je daar achter? UvA-bioloog Roos Kentie (IBED) vertelde erover in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1.
Cees de Laat bij ondertekenaars opiniestuk over Ransomeware in FD
Een groep hoogleraren, waaronder UvA-informaticus Cees de Laat (UvA-IvI), roept in het Financieele Dagblad op om vooral geen losgeld te betalen wanneer een organisatie slachtoffer wordt van Ransomware (het door criminelen gijzelen van systemen en data van een bedrijf of instelling).
Henkjan Honing in De Volkskrant over het nut van muziek
Nu de eerste festivals weer open gaan voor publiek, stelt De Volkskrant de vraag: heeft muziek ook nut? Een van de specialisten die antwoord geeft is Henkjan Honing (UvA-ILLC).
Aandacht voor de promotie van Joris Kattemölle bij EngineersOnline
Vakmedium EngineersOnline heeft een artikel over de promotie van theoretisch natuurkundige Joris Kattemölle (UvA-IoP & CWI), die in zijn proefschrift voorstelt om de eerste quantumcomputer aan kagome-roosters te laten werken.