EngineersOnline over een nieuwe manier van quantumrekenen
Afgelopen december beschreef een team van UvA-natuurkundigen onder leiding van Arghavan Safavi Naini (UvA-IoP) in Physical Review Letters een nieuwe architectuur voor een schaalbare quantumcomputer. Vakblad EngineersOnline heeft nu een nieuwsbericht hierover.
Anna Watts bij KIJK over de vondst van een bijzonder type neutronenster
KIJK bericht over de ontdekking van een bijzonder patroon van radiogolven afkomstig van een bron diep in de Melkweg. De bron zou een bijzonder type neutronenster kunnen zijn, genaamd een magnetar. De ontdekking werd gedaan door Australische sterrenkundigen; UvA-astrofysicus Anna Watts (UvA-API) geeft commentaar.
Nathalie Degenaar en Jakob van den Eijnden bij New Scientist NL over het zwarte gat in het centrum van de Melkweg
De Nederlandse editie van New Scientist bericht over een nieuw verschenen studie van onder meer Nathalie Degenaar (UvA-API) en Jakob van den Eijnden (voorheen UvA-API, nu Oxford) rondom de zoektocht naar een patroon in het ‘flikkeren’ van het zwarte gat in het midden van ons melkwegstelsel. Dit flikkeren slaat op het onregelmatige uitzenden van röntgenstraling door het zwarte gat. De sterrenkundigen concluderen dat er geen vast patroon lijkt te zijn, en dat het zwarte gat waarschijnlijk nog lang zo onregelmatig zal blijven flikkeren.
Paul Lucassen in New Scientist NL over onderzoek aan ‘sportief’ bloed bij muizen
Volgens een recente Amerikaanse studie presteren muizen die weinig lichaamsbeweging krijgen beter op allerlei cognitieve tests nadat zij bloed van sportieve soortgenoten kregen ingespoten. De Nederlandse editie van New Scientist bericht over dit onderzoek; neurowetenschapper Paul Lucassen (UvA-SILS) plaatst enkele kanttekeningen.
Rochelle Choenni in De Volkskrant over hoe stereotypen in zoekmachines belanden
De Volkskrant heeft een artikel over het fenomeen dat zoekmachines door de resultaten die ze geven stereotypen en vooroordelen versterken. In het stuk komen meerdere experts aan het woord, waaronder Rochelle Choenni (UvA-ILLC), die vertelt over haar recente onderzoek naar hoe stereotypen in AI taalmodellen belanden.
Daniel Bonn in De Volkskrant over bijzondere natuurlijke zandsculpturen
Tiscornia Park Beach in de Amerikaanse staat Michigan staat bekend om de bijzondere, natuurlijk gevormde zandsculpturen. Hoe kunnen zulke bijzondere vormen ontstaan? De Volkskrant vroeg het aan fysicus Daniel Bonn (UvA-IoP).
Henkjan Honing bij EenVandaag over de evolutie van muzikaliteit
Wat was er eerder: muziek of taal? Experts uit verschillende disciplines zijn het hierover niet met elkaar eens. EenVandaag heeft een item over deze discussie, waarin onder meer Henkjan Honing (UvA-ILLC) aan het woord komt.
Chris Slootweg, Lars van der Zee en Mike Hopman in Folia over de waterstofrevolutie in de scheepvaart
UvA-chemici Chris Slootweg, Lars van der Zee en Mike Hopman (alleen UvA-HIMS) werken vanuit een onlangs opgericht consortium mee aan de energietransitie in de scheepvaart. Zij werken aan de ontwikkeling van nieuwe dragers voor waterstof als energiebron voor schepen. Universiteitsblad Folia sprak hen over hun werk.
Engineers Online over het bijzondere metamateriaal van Corentin Coulais
UvA-natuurkundige Corentin Coulais (UvA-IoP) ontwierp samen met collega’s uit Leiden en Atlanta een metamateriaal dat als een marionet kan worden aangestuurd. Door het alleen aan de buitenkant aan te raken, kunnen de onderzoekers nauwkeurig vervormingen van het gehele materiaal voorspellen en uitvoeren. Vakmedium Engineers Online bericht over bijzondere nieuwe materiaal.
Gadi Rothenberg bij EenVandaag over de natuurlijke afbraak van mondkapjes
Hoe lang duurt het voordat een wegwerp-mondkapje dat in de natuur terecht komt vergaat? Er gaan geruchten rond dat dit zo’n 450 jaar duurt. Actualiteitenprogramma EenVandaag vroeg diverse experts hoe zij hierover denken. Volgens chemicus Gadi Rothenberg (UvA-HIMS) is die 450 jaar waarschijnlijk nogal overdreven, al kan het inderdaad lang duren.
Sennay Ghebreab in televisieprogramma Reference Man over discriminerende algoritmes
Het vierdelige televisieprogramma Reference Man kaart problemen aan die voortkomen uit het feit dat onze wereld is afgestemd, getest en gebouwd op basis van een ‘doorsnee mens’: een witte man van ongeveer 1m75 en 80 kilo. In de tweede aflevering gaat het onder meer over discriminerende algoritmes; een van de experts die aan het woord komt is neuroinformaticus Sennay Ghebreab (UvA-IvI). De uitzending is nu online terug te zien.
Femke Mostert in Het Parool over vrouwen in de ICT
Dagblad Het Parool heeft een artikel over de vooroordelen en problemen waar vrouwen al tijdens hun studietijd tegenaan lopen wanneer zij kiezen voor een opleiding in de ICT hoek, zoals informatica of computer science. Femke Mostert, voorzitter van het WiF Students netwerk van UvA-FNWI, geeft commentaar.
Sera Markoff in De Volkskrant over zware zwarte gaten in dwergstelsels
Alle sterrenstelsels bevatten zwarte gaten. Volgens een nieuw verschenen studie bevatten ook dwergstelsels zware zwarte gaten. Sterrenkundige Sera Markoff (UvA-API) geeft in De Volkskrant commentaar op dit onderzoek. Hetzelfde artikel verscheen ook in Belgisch dagblad De Morgen.
Sisters in Science bij Tijd voor Max, NPO1
UvA-chemici Mimi den Uijl, Lotte Schreuders en Noor Abdulhussain (allen UvA-HIMS) van het Instagram-account Sisters in Science waren te gast in het televisieprogramma Tijd voor Max op NPO1. De uitzending is nu terug te zien.
Jaco de Swart bij de Universiteit van Nederland over donkere materie
Natuurkundige en filosoof Jaco de Swart (UvA-IoP) vertelt in de nieuwste aflevering van de Universiteit van Nederland Podcast over donkere materie, een van de grootste raadsels van het universum. Op 4 februari verdedigt De Swart zijn proefschrift over dit onderwerp, ‘How Dark Matter Came to Matter’.
Astrid Groot bij AgNews over het seksleven van motten en mottenbestrijding
Bioloog Astrid Groot (UvA-IBED) vertelt op vakmedium AgNews hoe een mede door haar ontdekt gen dat een belangrijke rol speelt in het seksleven van motten uiteindelijk ook een cruciaal insecticide kan opleveren. De mottensoort in kwestie is de beruchte Europese maïsboorder die jaarlijks voor miljarden aan schade aanricht aan landbouwgewassen.
Cas Verbeek in Vroege Vogels over schimmels in de stad
Biologiestudent Cas Verbeek van de UvA was te gast in het radioprogramma Vroege Vogels, in een item over schimmels die Amsterdamse bomen een handje helpen.
Sezer Karaoglu in NRC en De Standaard over AI software die modellen nieuwe outfits en poses kan geven
Nieuw gepresenteerde AI software kan op basis van één foto een persoon afbeelden in een andere lichaamshouding of met andere kleding. UvA-informaticus Sezer Karaoglu (IvI), die naast postdoc onderzoeker ook medeoprichter is van UvA spin-off bedrijf 3DUniversum, geeft commentaar op het hoe en wat deze kersverse AI-toepassing in NRC Handelsblad en in De Standaard.