Theo Gevers op nu.nl over het voorgenomen verbod op deepfakes
De Tweede Kamer wil een verbod instellen op bepaalde typen deepfakes. Experts twijfelen aan het nut van deze mogelijke nieuwe wet. Nieuwssite nu.nl sprak voor een achtergrondartikel (alleen toegankelijk voor abonnees) met onder meer deepfake-expert Theo Gevers (UvA-IvI).
Henkjan Honing op NPO Radio 2 over het publieksexperiment Toontje Hoger
Muziekcognitie-expert Henkjan Honing (UvA-ILLC) was te gast in het programma Spijkers met Koppen op NPO Radio 2. Hij vertelde hier over het publieksexperiment van zijn groep, Toontje Hoger, een website waarop iedereen kan testen hoe het staat met jouw eigen muzikaliteit. Die waarschijnlijk beter is dan je denkt; want vrijwel iedereen is muzikaal, zo stelt Honing.
Lies Jacobs, Bernou Boven en Antonia Praetorius in het Noordhollands Dagblad over hun onderzoek naar microplastics die vrijkomen uit wasgoed
Een groep onderzoekers van UvA-IBED werkt aan een publieksonderzoek waarbij wordt gekeken hoe veel microplastics het spoelwater van wasmachines bevat. Het Noordhollands Dagblad sprak hierover met Lies Jacobs, Bernou Boven en Antonia Praetorius (alle drie UvA-IBED). Hetzelfde stuk is ook verschenen in enkele andere regionale dagbladen, waaronder het Haarlemse dagblad.
Erik Verlinde in De Volkskrant over de claim dat natuurkundigen een wormgat hebben gecreëerd
Begin deze maand viel te lezen dat natuurkundigen een miniversie van een wormgat hadden gecreëerd, de wondertechnologie die de kosmos bereisbaar maakt. Maar als snel volgde ook kritiek. De Volkskrant heeft een achtergrondartikel over deze kwestie. Een van de experts waarmee zij spraken is Erik Verlinde (UvA-IoP).
Daniel Bonn in Het Parool over de ‘doortrekwolk’ uit het toilet
Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld hoe groot de ‘doortrekwolk’ van het toilet is – oftewel de wolk aan microscopisch kleine druppeltjes die zich verspreid in de ruimte wanneer een wc wordt doorgetrokken is. Volgens de betrokken wetenschappers is deze wolk, die in potentie ook ziekmakers verspreidt, groter dan gedacht. Het Parool bericht over het onderzoek en vroeg duiding aan UvA-natuurkundige Daniel Bonn (UvA-IoP). Diverse andere media namen deze berichtgeving over, waaronder het Algemeen Dagblad, nu.nl en weekblad Margriet.
Sisters in Science lanceren nieuwe uitlegfilmpjes over chemie voor scholieren
De Nederlandse Laboratorium Site heeft aandacht voor een nieuwe reeks uitlegfilmpjes over chemie door de Sisters in Science (Mimi den Uijl, Noor Abdulhussain en Lotte Schreuders UvA-HIMS). Met de 14 nieuwe filmpjes willen ze eraan bijdragen dat scheikunde voor iedereen toegankelijk en leuk wordt. De filmpjes zijn te vinden op het platform exactwatjezoek.nl.
Vakblad Agro & Chemie over sterkere, duurzamere bio-based plastics
UvA-chemici van de Industrial Sustainable Chemistry groep, geleid door Gert-Jan Gruter (UvA-HIMS), hebben een belangrijke nieuwe stap gezet in de productie van sterke en duurzame biobased kunststoffen. Vakblad Agro & Chemie nam dit nieuws over.
Florian Schreck op EngineeringNet over quantumklokken-consortium AQuRA
Afgelopen week werd bekend dat het AQuRA-consortium, dat quantumklokken robuuster en compacter wil maken zodat ze ook geschikt worden voor gebruik buiten het laboratorium, een forse subsidie krijgt uit het Horizon programma van de EU. De UvA is penvoerder van dit internationale consortium. Op de Vlaamse site EngineeringNet vertelt Florian Schreck (UvA-IoP) over de nieuwe samenwerking en de doelen.
Ralph Wijers in De Volkskrant over een bijzondere gammaflits die een sterrenkundige theorie op losse schroeven zet
Afgelopen week verschenen maar liefst vijf publicaties over een bijzondere gammaflits die niet past bij de kennis die in de afgelopen twee decennia over deze sterrenkundige fenomenen is opgebouwd. In De Volkskrant geeft Ralph Wijers (UvA-API) commentaar.
Jelle Zuidema in De Volkskrant over ChatGPT
Het taalprogramma ChatGPT, een op kunstmatige intelligentie gebaseerde toepassing die op basis van een eenvoudige opdracht van de gebruiker behoorlijk goede teksten produceert, hield afgelopen week de online gemoederen flink bezig. De Volkskrant heeft een artikel hierover, waarvoor zij spraken met expert op het gebied van digitale taalmodellen Jelle Zuidema (UvA-ILLC).
Iris Groen in New Scientist NL over haar precisie-metingen aan de activiteit van het menselijk brein
Met behulp van electroden die waren aangebracht in de hersenen heeft een groep wetenschappers, waaronder Iris Groen (UvA-IvI), in ongekend detail weten vast te leggen wat er gebeurt in het menselijk brein als wij voorwerpen waarnemen. In de Nederlandse editie van New Scientist vertelt Groen over dit onderzoek, en hoe het van nut kan zijn om computers beter te leren ‘zien’.
Jelle Zuidema in NRC over zelflerende AI taalmodellen
Zelflerende taalmodellen worden steeds beter, en daarmee gaan computers taal ook steeds beter ‘begrijpen’. NRC heeft een achtergrondartikel over deze ontwikkeling. Zij spraken hiervoor onder meer met Jelle Zuidema (UvA-ILLC).
Kenneth Rijsdijk bij EenVandaag over het belang van heggen voor de natuur
Het programma EenVandaag heeft een tv-reportage en achtergrondartikel op de website over het belang van biodiversiteit, naar aanleiding van de VN biodiversiteitstop in Montréal. In de reportage worden meerdere aspecten van biodiversiteit, en de achteruitgang ervan, belicht. Kenneth Rijsdijk (UvA-IBED) gaat in op het verdwijnen van natuurlijke heggen uit het Nederlandse landschap, en hoe zonde dit is met het oog op biodiversiteit en natuurbeheer.
Patrick Decowski in Trouw over donkere materie
Dagblad Trouw heeft een achtergrondartikel over de zoektocht van natuurkundigen naar donkere materie. Zij spraken hiervoor onder meer met Patrick Decowski (UvA-IoP & Nikhef).
Theo Gevers in De Volkskrant over traumaverwerking met behulp van deepfake video
Er is laatste tijd veel aandacht voor de onderzoekslijn van Theo Gevers (UvA-IvI) waarin hij deepfake video technieken inzet voor trauma- en rouwverwerking. Deze week is het De Volkskrant die hem sprak over deze positieve toepassing van de omstreden techniek.
Astrid Groot over haar mottenonderzoek in de Volkskrant rubriek ‘Onverwachte ontmoeting’
In de rubriek Onverwachte ontmoeting van De Volkskrant vertellen wetenschappers hoe een toevallige ontmoeting of ontdekking hun werk vooruit heeft geholpen. Dit keer was het de beurt aan evolutionair bioloog Astrid Groot (UvA-IBED), die vertelt hoe een toevallige ontmoeting op een congres met een Amerikaanse wetenschapper die onderzoek deed naar hetzelfde onderwerp leidde tot een gezamenlijke publicatie in Nature Communications.
Gadi Rothenberg in NRC over waterstof winnen uit zeewater
NRC bericht over een apparaat dat waterstof kan produceren uit zeewater, zonder dat het zout de apparatuur beschadigt. Gadi Rothenberg (UvA-HIMS) plaatst enkele kritische kantnoten bij deze uitvinding.