Anna Watts in New Scientist over neutronensterren
Met behulp van observaties aan neutronensterren is ene groep astronomen met een nieuwe schatting van de grootte van een typische neutronenster gekomen, en hebben ze aan de hubbleconstante berekend. UvA-astrofysica Anna Watts (API) geeft commentaar.
Lucas Ellerbroek in Elsevier Weekblad over buitenaard leven
Het weekblad Elsevier heeft een uitgebreid artikel over de mogelijkheid van leven op andere planeten. Een van de experts die aan het woord komen is UvA-sterrenkundige Lucas Ellerbroek (API). Let op: dit artikel is alleen te lezen binnen het UvA-netwerk, via LexisNexis.
Daniel Bonn in NRC over corona-besmetting voorkomen in een auto
Hoe verklein je je kans om besmet te raken met het coronavirus als je met meerdere mensen in een auto zit? NRC Handelsblad vroeg het aan fysicus Daniel Bonn (UvA-IoP). Zijn belangrijkste tips: zet een mondkapje op en zorg voor goede ventilatie. Bij voorkeur door de ramen open te doen.
Annemarie van Wezel in Trouw over hoe verboden gifstoffen blijven circuleren
De huidige Europese regelgeving maakt het erg moeilijk om te voorkomen dat allerhande gifstoffen in het milieu terecht komen. In een uitgebreid gesprek met dagblad Trouw vertelt hoogleraar ecotoxicologie Annemarie van Wezel (UvA-IBED) wat er volgens haar anders zou moeten aan de toelatingsregels voor pesticiden, ontsmettingsmiddelen en andere toxische stoffen.
Bob Pirok op Technology Networks over automatiseren van vloeistofchromatografie
Vakmedium technology Networks sprak met scheikundige Bob Pirok (UvA-HIMS) over hoe zijn groep met behulp van informatietechnologie vloeistofchromatografie automatiseert en makkelijker maakt.
Jan Pieter van der Schaar in De Volkskrant over de grootste openliggende vragen uit de kosmologie
De Volkrant heeft een uitgebreid artikel over de drie grootste vragen die op het moment spelen binnen de kosmologie. Een van de experts die aan het woord komt is Jan Pieter van der Schaar (UvA-IoP).
Henkjan Honing in De Volkskrant over de oorsprong van ons muziekgevoel
Is ons muziekgevoel wellicht ontstaan uit het ritme van onze dagelijkse bewegingen, zoals wandelen en rennen? De Volkskrant legde deze vraag voor aan hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC).
Masterstudent Mark Snelders in Het Parool over radioflitsen
Het Parool heeft een kort interview met masterstudent Mark Snelders, omdat hij – heel bijzonder voor een student – co-auteur is geworden van een paper in Nature over radioflitsen.
Jan van Maarsseveen in De Volkskrant over klimaatverandering
Net als de coronacrisis verdient het energie- en grondstoffenprobleem een zeer urgente aanpak, betoogt hoogleraar Jan van Maarseveen (UvA-HIMS) in een opiniestuk De Volkskrant.
Lichtkunstwerk van UvA-biologen in Het Parool
Het Parool besteedt aandacht aan het lichtkunstwerk ‘The water we breathe’, dat ontstond uit een samenwerking van onder meer UvA-biologen met Amsterdamse basisschoolleerlingen. Het kunstwerk maakt deel uit van het Amsterdam Light festival en is komende tijd te zien op het Roeterseiland.
Auke Pieter Colijn in De Volkskrant over de ultieme babyfoto van het heelal
UvA-natuurkundige Auke Pieter Colijn wil met zijn collega's de ultieme babyfoto van het heelal maken. De Volkskrant heeft een uitgebreid artikel over dit project, waar Colijn een miljoen euro voor ontvangt vanuit de NWA.
Silvia Toonen in KIJK over een verdwijnende planetaire nevel
De pijlstaartrognevel is de afgelopen jaren zo snel gekrompen, dat hij binnen een ‘oogwenk’ van een paar decennia helemaal verdwenen zou kunnen zijn. KIJK heeft een nieuwsbericht over de verdwijnende planetaire nevel, en quote daarin UvA-sterrenkundige Silvia Toonen (API).
Aandacht voor promotieonderzoek Karlijn Bezemer op C2W
UvA-chemicus Karlijn Bezemer (HIMS) keek voor haar promotieonderzoek of de chemische vingerafdruk van illegale explosieven kunnen helpen de dader op te sporen. Vakblad C2W heet een nieuwsbericht over haar werk.
Lucas Ellerbroek op Radio 1 over supertelescoop ASKAP
De Australische telescoop ASKAP heeft in één klap miljoenen nieuwe sterrenstelsels waargenomen. In een gesprek op NPO Radio 1 legt sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API) uit wat dit betekent voor de voortuitgang van de astronomie.
Sennay Ghebreab op Kennislink over discriminerende algoritmes
Algoritmes blijken regelmatig te discrimineren. Hoe kunnen we dit stoppen en het proces omkeren? NEMO Kennislink sprak met twee AI-specialisten die het vertrouwen van de burger willen terugwinnen, waaronder UvA-neuroinformaticus Sennay Ghebreab (UvA-IvI).
Oproep 150 Nederlandse wetenschappers: verbied ‘killer robots’
Een groep van 150 Nederlandse wetenschappers, waaronder een flink aantal van de UvA, heeft in een open brief de Nederlandse overheid opgeroepen om zogenoemde dodelijke autonome wapens te verbieden. Dit zijn wapens die met behulp van AI zelf doelen selecteren en aanvallen; populairder gezegd, ‘killer robots’. Tal van media besteden aandacht aan deze oproep. Een kleine bloemlezing.
Henkjan Honing in De Volkskrant over de oorsprong van ons muziekgevoel
Is ons muziekgevoel wellicht ontstaan uit het ritme van onze dagelijkse bewegingen, zoals wandelen en rennen? De Volkskrant legde deze vraag voor aan hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC).