Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Denk je erover na om advocaat te worden? Dan is de eerste stap de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht aan de UvA. Lees meer over deze studies, over ‘civiel effect’ en over wat er nog meer voor nodig is om advocaat te kunnen worden.

Bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht

Om advocaat te kunnen worden, moet je eerst meester in de rechten zijn. Hiervoor volg je in de eerste plaats de bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht. Tijdens een van deze studies kun je al meteen ervaren hoe het is om als advocaat te opereren. In de Amsterdam Law Firm ga je onder begeleiding van professionals aan de slag met échte zaken.

Master met civiel effect

Als je je bachelor hebt afgerond kies je een specialisatie in de vorm van een juridische master. Na de meeste juridische masters aan de UvA voldoe je aan ‘civiel effect’. Dat betekent dat je zogenaamde togaberoepen mag uitoefenen. Als je eerst de hbo-opleiding Rechten hebt gedaan kun je een schakelprogramma volgen om toegelaten te worden tot een juridische master (en te voldoen aan het ‘civiel effect’).

Heb je een niet-juridische bachelor afgemaakt, kun je wel een schakelprogramma volgen om toegelaten te worden tot een juridische master, maar je hebt daarna géén civiel effect.

Advocaat-stage

Voordat je daarna zelfstandig aan de slag kunt als advocaat moet je nog een advocaat-stage afronden. Deze stage duurt ongeveer 3 jaar. Je wordt dan begeleid door een ervaren advocaat. Aan het begin van je stage word je beëdigd en word je ingeschreven op het tableau. Vanaf dat moment ben je advocaat, behoor je tot de balie, en maak je onderdeel uit van de beroepsgroep van advocaten. Als advocaat-stagiair ga je dus gelijk aan de slag.

Roetereilandcampus

Rechten studeren doe je bij de UvA aan de Roeterseilandcampus in het centrum van Amsterdam. Kijk alvast rond op de campus.