Wat is recht? In deze inleiding tot het recht staat deze belangrijke vraag centraal. Je leert het recht bestuderen vanuit een wetenschappelijke blik en leert waar je ‘het recht’ kunt opzoeken.
In dit vak maak je kennis met het strafrecht en de begrippen. En je leert wat het verschil is tussen het materiële strafrecht (is iemand strafbaar?) en het formele strafrecht (welke procedures moeten gevolgd worden?) In het 2e studiejaar komen deze zaken verder aan de orde.
In dit het unieke onderwijsprogramma oefen je in kleine groepen je vaardigheden met voorbeelden uit echte zaken. Je gebruikt de stof van de hoofdvakken die je in die periode volgt en leert veel over je rol als jurist.
Privaatrecht betreft de regels die gelden tussen burgers onderling, of tussen burgers en bedrijven. Hier heeft iedereen dagelijks mee te maken. Bijvoorbeeld als je iets koopt of een contract afsluit voor je telefoon. Allemaal situaties die in het privaatrecht geregeld worden.
Wat is een democratische rechtsstaat? En hoe verhouden de 3 staatsmachten (wetgever, bestuur en rechter) zich tot elkaar en tot de burger? Ook leer je om je eigen standpunten naar voren te brengen in dit vak.
Tijdens het project ‘Renoveer de constitutie’ werk je in verschillende fases toe naar wijziging van een grondwetsartikel of maak je een nieuw artikel. Met wetenschappelijke inzichten en literatuur leer je dit te onderbouwen en schrijf je een toelichting.
Een eerste kennismaking met het belastingrecht en de verbinding met de maatschappij. Belastingen zijn namelijk overal: als je producten koopt, inkomstenbelasting als je werkt, belasting over afval dat je weggooit, maar denk ook aan belastingen van bedrijven.
Een kennismaking met de Europese rechtsorde, met daarin specifieke aandacht voor de Europese Unie, het internationale recht en de rol voor de grootste internationale organisatie: de Verenigde Naties.
In dit het unieke onderwijsprogramma oefen je in kleine groepen je vaardigheden met voorbeelden uit echte zaken. Je gebruikt de stof van de hoofdvakken die je in die periode volgt en leert veel over je rol als jurist.
Je leert wat de beroepscodes en ethische gedragsregels zijn voor juristen. Tijdens dit vak word je getraind om vanuit je toekomstige rol als jurist een eigen standpunt in te nemen bij realistische (ethische) dilemma’s.
Wanneer wordt er overgegaan tot ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing van kinderen volgens de kinderbeschermingsmaatregelen? Welke professionals zijn er betrokken in deze situatie? In het personen- en familierecht staat het individu en het individu als lid van een samenlevingsverband, zoals een familie, centraal.
In dit project over digitalisering komen er actuele thema's voorbij, zoals online platforms, kunstmatige intelligentie en algoritmes bij de overheid. Zo staan we stil bij de manier waarop digitalisering grote nieuwe uitdagingen creëert voor het recht en de samenleving.
Onderwijsdirecteur Arthur Salomons en Directeur Amsterdam Law Firm Marcelle Reneman vertellen over de opbouw van het studieprogramma. ‘Je leert hoe het is om jurist te zijn en welke rol bij jou past’.