22 May 2024
Het uitgangspunt van de UvA als academische instelling is dat we niet betrokken willen raken bij mensenrechtenschendingen of oorlogsmisdrijven, en tegelijkertijd dat de ruimte voor vrije wetenschappelijke samenwerking een groot goed is. De komende twee maanden kijken we daarom scherp naar onze richtlijnen, onder meer via rondetafelbijeenkomsten op de faculteiten. Een voorstel voor aanvulling of aanpassing van het huidige beleid zal nog voor het einde van dit collegejaar gereed zijn.
De UvA werkt samen met veel partners in binnen- en buitenland. Dat is een groot goed, want vrije academische uitwisseling leidt tot betere wetenschap, en ook tot mondiale verbindingen. Onze wereldwijd gedeelde wetenschappelijke methodes zijn sterker dan politieke verschillen. Maar deze vrijheid is niet onbeperkt. De UvA heeft een adviescommissie, bestaande uit ervaren wetenschappers en docenten uit alle faculteiten en beleidsmedewerkers, die onze onderzoekssamenwerkingen toetst op basis van het ‘Beleidskader samenwerken met derden’.
Ons huidige kader helpt ons onvoldoende bij de toetsing van samenwerking in oorlogs- en conflictgebieden. Het kader heeft primair betrekking op onderzoeksprojecten terwijl de discussie zich ook richt op onderwijssamenwerkingen met andere universiteiten. Ook richt het kader zich alleen op nieuwe samenwerkingen, terwijl het uitbreken van oorlog en conflict ook vragen kan oproepen bij bestaande samenwerkingen.
Het uitgangspunt blijft dat we de mogelijkheden voor wetenschappelijke samenwerking zoveel mogelijk open willen houden, maar tegelijkertijd willen we niet dat we via deze samenwerking betrokken raken bij mensenrechtenschendingen of oorlogsmisdrijven. Wanneer dit, na toetsing aan ons bijgestelde kader, toch het geval blijkt te zijn, dan zal de UvA zich terugtrekken uit deze samenwerking, na overleg met de andere partners.
Nieuwe samenwerkingen worden vooraf door de Commissie Samenwerking met Derden getoetst. Totdat de aanpassing van ons ethisch kader klaar is, zullen we geen nieuwe institutionele samenwerkingen aangaan in gebieden die in oorlog verkeren.
Vorig jaar is het ethisch kader aangevuld naar aanleiding van discussies over samenwerking met de fossiele- energie sector. Daarvoor zijn rondetafelbijeenkomsten georganiseerd, waarbij de gehele academische gemeenschap was betrokken. Na deze consultatie is het voorstel aangepast en het besluit genomen.
Dezelfde aanpak, maar in een veel kortere tijdspanne, volgen we nu met betrekking tot samenwerking met partijen in oorlogs- en conflictgebieden. Het gaat daarbij om beleid dat van toepassing kan zijn op elk land, elk bedrijf of elke partneruniversiteit, zodat we beter kunnen toetsen, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Het beleidskader krijgt een verplichtend karakter: iedere samenwerking met partijen in oorlogs- en conflictgebieden moet ter toetsing worden voorgelegd aan de commissie.
Op uva.nl/demonstraties vind je meer informatie en duiding met betrekking tot de demonstraties en over de huidige situatie op de campus.