Je doet opdrachten in kleine teams, maar in sommige vakken maak je ook individuele opdrachten. Hierdoor leer je snel en goed samenwerken met studiegenoten die allemaal een andere (internationale) achtergrond hebben. Ook werkgevers vinden dit steeds belangrijker.
Je hebt bij deze opleiding de keuze tussen de Nederlandstalige of de Engelstalige track. De programma’s zijn inhoudelijk hetzelfde, alleen de taal verschilt. Wil je een geleidelijke overgang naar Engelstalig onderwijs, kies dan voor de Nederlandstalige track.
In dit vak leer je economische problemen benoemen die alleen met behulp van wiskundige technieken kunnen worden opgelost. Welke methoden zijn er? Hoe kun je deze op de juiste manier toepassen en de conclusies op de juiste manier interpreteren?
Wat zijn de voornaamste theorieën en onderwerpen in de economie en het bedrijfsleven? Hoe kunnen deze helpen het gedrag van individuen en organisaties te begrijpen? Leer van praktijkopdrachten gebaseerd op actuele onderwerpen in de media en reële businesscases.
In het eerste deel van dit vak doe je praktische studievaardigheden op en maak je kennis met je medestudenten en de universiteit. In het tweede deel leer je hoe je een literatuuronderzoek doet om een onderzoeksvraag te beantwoorden.
In dit vak maak je kennis met het herkennen en vastleggen van de economische transacties van een organisatie (accounting) en het communiceren van de financiële overzichten en economische resultaten aan investeerders, banken en overheidsinstanties (financial accounting).
Economie houdt zich bezig met vragen over de verdeling van schaarse producten en diensten in een maatschappij. In micro-economie onderzoek je deze vragen op het niveau van consumenten, bedrijven en andere organisaties op microniveau, onder meer met behulp van game theory.
In macro-economie kijken we naar grootschalige economische activiteit en onderzoeken we hoe economie op mondiaal niveau werkt. We bespreken onder meer de historie en ontwikkeling van macro-economie. En je leert basisconcepten zoals nationale boekhouding en de rol van (centrale) banken.
Statistiek komt van pas als je trends, patronen en relaties onderzoekt met data en is dan ook een belangrijk hulpmiddel voor wetenschappers, studenten, overheden en (commerciële) organisaties. We beginnen met de basisconcepten en -technieken om een eenvoudige onderzoeksvraag te beantwoorden.
In dit vak doe je de vaardigheden en kennis op om zelf onderzoek uit te voeren. Je leert de basisbeginselen van onderzoeksmethodiek en praktische vaardigheden zoals een dataset opzetten, tabellen en grafieken creëren en je onderzoekspitch op doeltreffende wijze presenteren.
De belangrijkste vraag die we in dit vak behandelen is hoe organisaties hun werknemers optimale incentives kunnen bieden. Er wordt ingegaan op een scala van verschillende contracten en incentiveregelingen, met de bijbehorende voor- en nadelen.
In dit vak maak je kennis met een aantal basisbeginselen in financiering, zoals de wet van één prijs zoals toegepast op financiële markten, de tijdswaarde van geld, en discontering en compounding. Ook leer je over het werkkapitaalbeheer van bedrijven.
Dit vak vormt een diepgaande inleiding op de theorie en praktijk van het bankwezen en op monetair(e) economie en beleid. Ook analyseren we de grote financiële crisis van 2007-2008. Wat was de dynamiek en welke lessen kunnen we leren?
In dit vak leer je hoe je schattingstechnieken en testhypothesen op de juiste manier toepast. Ook leer je in de praktijk hoe je de output van statistische analysen op de juiste manier interpreteert om conclusies te trekken.
Bij econometrie leer je hoe je economische vragen beantwoordt door ‘echte data’ te analyseren met statistische modellen. In dit vak kijken we naar lineaire regressie, logit- en probitmodellen. Ook leer je schattingstechnieken gebruiken om hypothesen te testen en schattingsresultaten te interpreteren.
In dit vak richt je je op de monetaire/financiële kant van geld en financiën. We bespreken de belangrijkste hiermee samenhangende concepten, theoretische modellen en praktische dimensies zoals valutamarkten, internationale kapitaalstromen en de betalingsbalans.
De diverse doelen van de economische wetenschap vereisen diverse vormen van methodische beoordeling. In dit vak doe je kennis op over de actuele benaderingen van kennis en methodiek in de economie.
In het 2e semester ga je door met je gekozen major in Economics of in Business Economics. Kies je voor Business Economics, dan krijg je vakken in Corporate Law, Strategy, Accounting en Finance. Bij Economics volg je de vakken Game Theory, Microeconomics, Mathematics en Macroeconomics.
In het 1e semester krijg de mogelijkheid om je eigen programma samen te stellen. Dit semester is bedoeld om je kennis te verbreden. Je kunt kiezen uit een aantal opties: studeer een semester in het buitenland, volg een minor, loop stage bij een zelfgekozen bedrijf of volg keuzevakken.
Is er een recente ontwikkeling of ondernemingsidee waar je enthousiast over bent? In het kader van je scriptie kun je die ontwikkeling of dat idee uitgebreid onderzoeken, terwijl je tegelijkertijd je vaardigheden traint om zelfstandig relevant en waardevol onderzoek te doen.
De hierboven genoemde vakken zijn gebaseerd op het huidige academische jaar (2024-2025). Zowel de inhoud als de namen van de vakken kunnen nog wijzigen.
Om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen neem je deel aan verschillende soorten colleges en werkgroepen. De meeste vakken sluiten we af met een of meer toetsen.
In het 1e jaar maak je kennis met de basisconcepten van economie en bedrijfseconomie. Je begint met het vak Principles of Economics and Business. Hierin krijg je de fundamentele vraagstukken en de onderliggende concepten in de economie, bedrijfseconomie en de bedrijfskunde te zien.
De rest van het jaar volg je inleidende vakken in 5 belangrijke onderwerpen:
Daarnaast krijg je de steunvakken Wiskunde en Statistiek. Je sluit het jaar af met een spannend onderzoeksproject. Je kans om te oefenen met onderzoek doen en zo je onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen.
Volg je de Nederlandstalige track, dan zijn de feedbackcolleges, werkcolleges en tentamens in het Nederlands. De hoorcolleges volg je in het Engels, samen met je (internationale) medestudenten. In zowel de Engelstalige track als de Nederlandstalige track is alle literatuur in het Engels.
In het 1e semester verdiep je je kennis van statistiek en econometrie. Ook leer je alles over het concept geld. Dit is een cruciaal onderdeel van het werk van zowel economen als bedrijfseconomen. Hiervoor volg je de vakken Money & Banking en International Money and Finance.
Tot slot doe je een stap terug en bekijk je de aard van economie als wetenschap tijdens het vak Economic Methodology.
Kies je specialisatie
In het 2e semester ga je door met je gekozen major in Economics of in Business Economics. Kies je voor Business Economics, dan krijg je vakken in Corporate Law, Strategy, Accounting en Finance. Bij Economics volg je de vakken Game Theory, Microeconomics, Mathematics en Macroeconomics.
Het Research Lab in
Je sluit het jaar af met een Research Laboratory. Je doet dan kennis op over bestaande onderzoeken in economie of bedrijfseconomie. Een goede manier om kennis te maken met onderzoek.
Volg je de Nederlandstalige track, dan zijn de werkcolleges en tentamens in het Nederlands. De hoorcolleges volg je in het Engels, samen met je (internationale) medestudenten.
De hierboven genoemde verhouding tussen Nederlandstalig en Engelstalig onderwijs is onder voorbehoud van wijzigingen en bedoeld als indicatie.
Dit jaar draait om je eigen wetenschappelijke interesses. In het 1e semester krijg de mogelijkheid om je eigen programma samen te stellen. Dit semester is bedoeld om je kennis te verbreden. Je kunt kiezen uit een aantal opties:
In het 2e semester ga je je specialiseren.
Volg je de Nederlandstalige track, dan volg je vanaf nu alle colleges in het Engels. Opdrachten, tentamens en je scriptie doe je wel nog steeds in het Nederlands.
Ben je enthousiast over een nieuwe ontwikkeling of een bepaald onderwerp? Met je scriptie kun je dit uitgebreid uitwerken en train je tegelijk je vaardigheden om zelfstandig onderzoek te doen. Je scriptie is de laatste eis waaraan je moet voldoen om af te kunnen studeren. Onder begeleiding van onze onderzoekers volg je een duidelijk pad dat leidt naar je afstuderen als bachelor. Volg je de Nederlandstalige track, dan schrijf je je scriptie in het Nederlands.
Hoi, ik ben Yun Jin! Ik ben bachelorstudent Economics and Business Economics en kom uit Korea. Heb je vragen over het studeren aan de UvA? Stuur een berichtje!Chat met Yun Jin
Wil je Economics and Business Economics aan de UvA studeren, dan kun je kiezen voor de Nederlandstalige of Engelstalige track. De programma’s zijn qua niveau en inhoud precies hetzelfde.
In de Nederlandstalige track zijn de werkgroepen in de eerste 2 jaar en de feedbackcolleges in het 1e jaar in het Nederlands. De hoorcolleges zijn wel Engelstalig en volg je samen met je (internationale) medestudenten. In jaar 3 zijn alle vakken in het Engels (met uitzondering van de scriptie, die schrijf je in het Nederlands). Zo word je tijdens je studie geleidelijk voorbereid op volledig Engelstalig onderwijs, zodat je zonder problemen kunt doorstromen naar een Engelstalige masteropleiding.
Kies je voor de Engelstalige track, dan zijn alle vakken volledig in het Engels. Hierdoor studeer je vanaf jaar 1 samen in een internationale leeromgeving, met zowel Nederlandse studenten als studenten van over de hele wereld.
In zowel de Engelstalige track als de Nederlandstalige track is alle literatuur in het Engels.
De hierboven genoemde verhouding tussen Nederlandstalig en Engelstalig onderwijs is onder voorbehoud van wijzigingen en bedoeld als indicatie.
Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Economics and Business Career Centre.
Om je kennis inhoudelijk te verbreden of je voor te bereiden op een ander vakgebied, kun je in je 3e jaar een minor volgen. Je hebt de keuze uit een breed aanbod van minors, zowel in het Nederlands als in het Engels. Daarnaast biedt UvA Economics and Business veel keuzevakken aan, en kun je ook vakken volgen bij andere faculteiten binnen de UvA of zelfs aan andere universiteiten.
Ben je ambitieus? Doe dan het Honoursprogramma van de UvA. Dit is een aanvullend programma voor je bachelor. Als je het programma afrondt, dan studeer je af ‘with honours’ (cum laude): een internationaal erkende kwalificatie.
Tijdens je bachelor kun je je kennis in de praktijk brengen tijdens een stage. Stages maken geen onderdeel uit van het bachelorprogramma, maar zijn zeker een nuttige toevoeging.
De UvA heeft met meer dan 100 universiteiten uitwisselings- en samenwerkingsprogramma’s. Een buitenlandervaring brengt je veel kennis van een andere taal, cultuur en land. Een onmisbare ervaring die we zeker aanraden!
Veel van onze studenten zijn lid van een studievereniging. Je leert medestudenten kennen, maar ook mogelijke werkgevers. Goed voor je toekomstige carrière dus!
Onze studieverenigingen organiseren studiereizen, career events, debatten en borrels. Daarnaast kan bij sommige studieverenigingen tegen korting boeken en syllabi aanschaffen.
Overzicht studieverenigingen Economie en Bedrijfskunde
Amsterdam heeft een bruisend studentenleven. Zo zijn er ontzettend veel studentenverenigingen waar je een sport of hobby kunt beoefenen. Leuk is dat je via zo’n vereniging ook studenten buiten je eigen studie kennen. En je kunt meedoen aan borrels, toernooien en andere evenementen. Goed om te weten: alleen bij het traditionele studentencorps doe je een ontgroening.
Aan de universiteit kun je op verschillende manieren meepraten over het onderwijs. Bijvoorbeeld in de opleidingscommissie, de Facultaire studentenraad (FSR) of de focusgroep voor 1e-jaarsstudenten. Je kunt je ook verkiesbaar stellen en je inzetten voor je opleiding en je medestudenten.
Markten zijn goed in het verdelen van middelen en het bevorderen van handel. Ze zijn zo effectief dat er steeds meer wordt gekocht en verkocht. Deze trend komt vaak voort uit het geloof dat als mensen bereid zijn meer te betalen, het voor iedereen voordelig is. Maar is dit altijd het geval? Hebben markten invloed op ons gevoel van goed en kwaad? Zijn er grenzen aan dit soort vrijemarktredeneringen? Tijdens de bachelor Economics and Business Economics leer je hoe morele overwegingen marktgedrag beïnvloeden en hoe ze relevant zijn voor economische en zakelijke besluitvorming. Je leert economische theorieën over morele verantwoordelijkheden analyseren en bespreekt onderzoek over de morele grenzen van markten.
In deze bacheloropleiding leer je niet alleen alles op het gebied van theorieën uit de economie en bedrijfseconomie, maar wordt er ook aandacht gegeven aan de concepten en theorieën over duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je leert hoe ethische, maatschappelijke en duurzaamheidskwesties meewegen bij (economisch) zakelijke beslissingen en kunnen worden geïntegreerd in een bedrijfsstrategie en in managementpraktijken.
In het vak Principles of Economics and Business 1 en 2 krijg je inzicht in de voornaamste theorieën en onderwerpen in de economie en het bedrijfsleven. Hier leer je d.m.v. praktijkopdrachten gebaseerd op actuele onderwerpen in de media en reële businesscases hoe literatuur toegepast wordt op een actueel probleem. Deze problemen zijn gerelateerd aan ethiek, maatschappelijk verantwoord ondernemen of duurzaamheid.
Gedurende deze 3-jarige opleiding blijven thema’s rondom duurzaamheid, ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijke onderdelen van het studieprogramma en zullen deze in verschillende vakken steeds weer ter sprake komen.
'Economie is een fascinerend onderdeel van onze samenleving, dat ik nog niet helemaal begrijp. Met deze studie kon ik veel verschillende interesses te combineren. Mijn favoriete vak is macro-economie, omdat je daarin de effecten van historische gebeurtenissen terug ziet komen in cijfers en modellen.'Leonie Ernst, student Economics & Business Economics Lees Leonie's ervaringen met deze bachelor
Met economie bestudeer je hoe mensen, bedrijven en landen keuzes maken en schaarse middelen verdelen. Je kijkt wat de gevolgen ervan zijn voor het dagelijks leven en de maatschappij. Vragen waar je je bijvoorbeeld mee bezighoudt zijn: Waarom kiezen mensen eerder voor een bonus op de korte termijn dan op de lange termijn? Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor bedrijven in Nederland? Binnen economie onderscheiden we 2 richtingen: micro-economie en macro-economie.
Bij bedrijfseconomie pas je economische theorieën toe op bedrijven. Je kijkt hoe ze zijn georganiseerd, hoe ze opereren en naar hun rol in de economie.
Wiskunde is een essentieel onderdeel van deze 3-jarige bachelor. Kwantitatieve en analytische vaardigheden zijn erg belangrijk binnen economie. Zo leer je onder andere hoe je economische verschijnselen kunt bekijken vanuit een wiskundige invalshoek. Het is daarom dus belangrijk dat je wiskunde leuk vindt en er goed in bent.
Om toegelaten te worden tot deze bacheloropleiding is het niet verplicht om het vak Economie in je vakkenpakket te hebben.
Nee, de programma’s zijn qua niveau en inhoud precies hetzelfde. Kies je voor de Engelstalige track, dan studeer je samen met studenten van over de hele wereld en zijn alle hoor- en werkcolleges in het Engels. Voelt een overgang naar onderwijs in het Engels nog wat te groot? Dan past de Nederlandstalige track misschien wel bij jou. In de eerste 2 jaar zijn de werkcolleges in het Nederlands. Ook opdrachten, tentamens en je scriptie maak je in het Nederlands. In jaar 3 neemt de hoeveelheid Engels in de opleiding toe, waardoor je vertrouwder raakt met academisch Engels. Hierdoor maak je een soepele overgang naar volledig Engelstalig onderwijs in de masteropleidingen.
In zowel de Engelstalige track als de Nederlandstalige track is alle literatuur in het Engels.
De hierboven genoemde verhouding tussen Nederlandstalig en Engelstalig onderwijs is onder voorbehoud van wijzigingen en bedoeld als indicatie.
De 2 bachelors hebben raakvlakken, maar verschillen uiteindelijk behoorlijk. Economics and Business Economics is een economische, analytische opleiding die wiskundige modellen als basis gebruikt. De bachelor Business Administration behandelt alles wat komt kijken bij het besturen van een bedrijf, vooral vanuit strategie en aspecten gericht op mensen (klanten, medewerkers). De bachelors raken elkaar vooral in vraagstukken die draaien om cijfers, zoals boekhouding en financiering.
Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding en krijg je een tutor toegewezen. Deze tutor laat je kennis maken met zowel de campus als de stad Amsterdam, zodat je je snel thuis voelt. Deze ouderejaars student geeft je daarnaast tips over hoe je slim kunt studeren en je kunt er ook terecht om je studiedoelen en voortgang bespreken. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Career Centre. Zo kun je bij onze ervaren studieadviseurs terecht voor vragen over je studieprogramma, planning of persoonlijke omstandigheden die je studie kunnen beïnvloeden.