Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Brede basis met specialisatie

Om ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken op te lossen zijn er mensen nodig die goed kunnen communiceren en makkelijk bruggen slaan tussen hun eigen kennis en die van andere specialisten. Deze mensen vind je bij Bèta-gamma. In het eerste jaar volg je een combinatie van bèta- en gammavakken (natuur- en sociale wetenschappen). Aan het eind van dit jaar kies je één van de 21 specialisaties: de major. Je volgt vakken bij één van deze 21 bacheloropleidingen, en schrijft daar ook je scriptie. Daardoor kun je, als je dat wilt, verder met de aansluitende masters in de richting van je specialisatie. Zo word je opgeleid tot specialist met een brede basis. Je volgt tijdens het tweede en derde studiejaar ook nog een aantal projectvakken met Bèta-gammastudenten die andere specialisaties zijn gaan doen. Deze vakken helpen je om je eigen specialisatie vanuit een ander perspectief te bekijken en te begrijpen hoe deze zich verhoudt tot andere vakgebieden.

De vakgebieden die aan bod komen tijdens je studie zijn: biologie, milieu- en aardwetenschappen, natuurkunde, scheikunde, wiskunde, economie, politicologie, psychologie, sociologie, antropologie, kunstmatige intelligentie, neurowetenschappen, sociale geografie ​en filosofie. 

Vier redenen om Bèta-gamma te studeren
Combineer natuur- en sociale wetenschappen

Volg een uniek programma met breed-geïnteresseerde medestudenten

Lees meer
Het eerste jaar bestaat uit unieke interdisciplinaire vakken in de sociale -en de natuurwetenschappen, zoals "De Staat en de Mensen", "Van de Oerknal naar het Leven", en "AI en Samenleving".
Word opgeleid tot specialist met een brede basis

Specialiseer in één van de 21 richtingen

Lees meer
Na het eerste jaar kies je een specialisatierichting in de natuur –of de sociale wetenschappen, zoals Natuurkunde, Biomedische Wetenschappen of Filosofie.

Bereid je goed voor op het werkveld door interdisciplinaire samenwerking

Lees meer
Tijdens het eerste jaar, maar ook in je major werk je veel samen met andere disciplines, daardoor heb je een groot voordeel in je toekomstige baan.

Nederlandstalige bacheloropleiding

Het eerste jaar is volledig Nederlandstalig. Vanaf het tweede jaar kun je kiezen voor zowel Nederlandstalige als Engelstalige majoren.
Typische Bèta-gamma vraagstukken
De brug tussen de natuurwetenschappen en de maatschappij

"Op de middelbare school had ik het profiel NG-NT gekozen maar daar miste ik verdieping in de maatschappij. Ik was heel erg benieuwd naar de sociale wetenschappen en kon dat bij Bèta-gamma ervaren. Uiteindelijk ben ik toen de major Antropologie gaan doen, en daar heb ik het nu erg naar mijn zin!"

Cato de Veld, Bèta-gamma student

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

Oud Bèta-gammastudenten komen op hele diverse plekken terecht. Een flink aantal alumni gaat promoveren en blijft betrokken bij de wetenschap. Daarnaast werken veel alumni als adviseur/consultant in beleidsfuncties, waarbij snel inwerken in nieuwe onderwerpen en makkelijk communiceren met diverse partijen vereisten zijn. Ook werken alumni bij start-ups, of beginnen zij een eigen bedrijf.

Past Bèta-gamma bij jou?

  • Je hebt een NT-profiel of NG-profiel met wiskunde B en natuurkunde, en een brede maatschappelijke en wetenschappelijke belangstelling;
  • Je bent goed in bètavakken, maar kunt en wilt méér;
  • Je wilt je niet beperken tot één vakgebied en vindt het interessant om vraagstukken van meerdere kanten te bekijken;
  • Je houdt ervan problemen te concretiseren, maar ook om erover te filosoferen;
  • Samenwerken en discussiëren vind je leuk;
  • Je bent bereid moeite te steken in je eigen ontwikkeling en in je studie;
  • Je bent nieuwsgierig en volgt graag je eigen pad.
Feiten & cijfers
Diploma
BSc Bèta-gamma
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50250
Locatie
Science Park en Roeterseiland