Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Westerse esoterie wordt gebruikt als een overkoepelende term voor een grote verscheidenheid aan historische tradities die traditioneel werden genegeerd in academisch onderzoek, maar die de afgelopen jaren op de voorgrond zijn gekomen. Deze omvatten ‘gnostische’, hermetische of theurgische stromingen in de late oudheid, de zogenaamde ‘occulte wetenschappen’ (astrologie, alchemie, magie), joodse en christelijke kabbala, theosofie, rozenkruisers, illuminisme, occultisme, spiritualisme en aanverwante trends in moderne en hedendaagse cultuur zoals new age en occulture.

Wat is de rol en betekenis van deze stromingen binnen de culturele en intellectuele geschiedenis van westerse en niet-westerse culturele domeinen? Hoe verhoudt hun populaire perceptie zich tot de historische realiteit? Welke implicaties heeft onderzoek op dit gebied voor gevestigde paradigma's in de geesteswetenschappen? Het toonaangevende internationale centrum voor onderzoek en onderwijs op dit studiegebied is gevestigd aan de UvA.

Onderzoek

Het onderzoek is gericht op de geschiedenis van de zogenaamde 'westerse esoterie' (een conventionele term voor de discipline als geheel) van de late oudheid tot heden, en op de complexe onderlinge relaties tussen 'esoterische' ideeën en de reguliere intellectuele en culturele geschiedenis.

Onderwijs

De UvA biedt als enige ter wereld in een academische context een compleet onderwijsprogramma Westerse esoterie.  Als onderdeel van het programma Religiewetenschappen wordt een reeks cursussen op bachelorniveau aangeboden. Dit cluster kan ook in de vorm van een minor worden gevolgd. In aansluiting is er een eenjarige master Spirtuality and Religion, en binnen de tweejarige onderzoeksmaster Religious Studies is ook een specialisatie in westerse esoterie mogelijk.

Door de interdisciplinaire aanpak is de onderzoeksmaster Religious Studies een goede uitgangspositie voor promotieonderzoek binnen vrijwel alle disciplines van de geesteswetenschappen.