19 oktober 2023
‘Diversity Talks heeft als doel om kansengelijkheid in het onderwijs te bevorderen,’ vertelt Munkaila. Dat is hard nodig, want voor veel jongeren is er weinig representatie in vervolgonderwijs. En dit zorgt ervoor dat ze zich er niet thuis voelen, vertelt Munkaila. ‘Hierbij kun je denken aan de docenten, het onderwijsmateriaal én de andere studenten.’ Munkaila richtte om die reden Diversity Talks op tijdens haar studie aan de Universiteit van Amsterdam, samen met drie andere studenten van de Hogeschool van Amsterdam en de UvA.
Dat kansengelijkheid in het tertiair onderwijs beter kan, blijkt uit de voorbeelden die Munkaila geeft. ‘Studenten uit gemarginaliseerde groepen die dus minder kansen hebben, moeten extra hard werken. Bijlesprogramma’s zijn duur en ze hebben vaak een gebrek aan (professioneel) netwerk.’ En daarnaast krijgen scholieren uit gemarginaliseerde groepen vaak een lager schooladvies dan hun klasgenoten. ‘Dat heeft gevolgen voor hun loopbaan, met name voor hun studiesucces en hun latere positie op de arbeidsmarkt.’
Verbetering van die situatie bestaat uit twee onderdelen. Volgens Munkaila is het eerst nodig om oog te hebben voor de manier waarop verschillende groepen toegang hebben tot het onderwijssysteem en dat systeem ervaren (diversiteit). Daarna moet gezorgd worden dat scholieren beter meekomen binnen het systeem, door dat systeem aan te passen én tegelijkertijd ondersteuning te bieden (inclusie). Diversity Talks zet in op beide aspecten: de stichting biedt gratis huiswerkbegeleiding aan en focust zich daarnaast op communitybuilding. ‘We hebben bijvoorbeeld een dialoogavond georganiseerd over prestatiecultuur en er zijn ook filmavonden,’ vertelt Munkaila. Zo bevordert de stichting een gemeenschapsgevoel voor mensen die zich minder vaak bij traditionele verenigingen aansluiten.
Munkaila heeft inmiddels geen bestuursfunctie meer, maar is nog wel betrokken bij de stichting. Als medeoprichter werd ze aangedragen voor de AUV-alumnusprijs die op de Universiteitsdag werd uitgereikt. ‘Een hele eer, ook om tussen alle andere genomineerden te staan. Daarnaast was het ook een mooie gelegenheid om meer mensen kennis te laten maken met Diversity Talks.’ Ze is van plan het prijzengeld dat bij de publieksprijs hoort te gebruiken om de stichting verder te ontwikkelen. ‘In de toekomst willen we bijvoorbeeld ook een programma voor basisschoolscholieren aanbieden. En ook de stap van de universiteit naar de arbeidsmarkt vereist aandacht.’ Verder hoopt Munkaila vooral dat Diversity Talks blijft bijdragen aan gelijke kansen en inclusie binnen onderwijsinstellingen. ‘En zo lang de mensen die daar binnen de stichting aan werken dat met plezier doen, ben ik als oprichter helemaal blij.’
De AUV-alumnusprijs is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging voor UvA-alumni die via een aansprekend project een bijzondere bijdrage aan de maatschappij leveren. Aan de AUV-alumnusprijs is een geldbedrag verbonden dat de winnaar in zijn of haar project dient te investeren. Kandidaten kunnen zichzelf voordragen of door iemand worden voorgedragen. Uit de voordrachten selecteert de jury maximaal tien genomineerden die kans maken op een jury- en een publieksprijs.