Research priority area
Het menselijk microbioom bestaat uit ongeveer 100 biljoen microben, die leven in onze mondholte, in onze darmen, op onze huid en op andere plaatsen in of op ons lichaam. Ons microbioom is sterk gepersonaliseerd, gevormd vanaf de geboorte en beïnvloed door een combinatie van genetische, immunologische, culturele, sociaaleconomische, gedrags- en milieufactoren.
Gezien al deze factoren is het handhaven van de gezondheid van het microbioom zowel complex als persoonsafhankelijk. Een verstoord microbieel evenwicht in de darmen of de mondholte heeft gevolgen voor het hele lichaam en kan ernstige gevolgen hebben voor de algemene gezondheid.
Inzicht in de complexe interacties tussen de menselijke gastheer, het microbioom en de omgeving is dan ook essentieel voor het behoud van de gezondheid en de preventie van ziekten.
Deze Research Priority Area heeft tot doel de brede expertise van de UvA – op gebieden variërend van mond- en darmmicrobioomwetenschap tot volksgezondheid, sociale en gedragswetenschap en datawetenschap – te integreren, uit te breiden en toe te passen op gezondheid en ziektepreventie. Op deze manier hoopt de UvA nationaal en internationaal een belangrijke speler te worden op het gebied van microbioomwetenschap, en nieuwe kennis bij te dragen aan het opkomende gebied van gepersonaliseerde geneeskunde.
Drs. Kaylee Sitek
Coördinator
E-mail: RPA-PMH@acta.nl