Opvallend is dat Nederland in vergelijking met drie andere Europese landen en het Verenigd Koninkrijk procentueel vooroploopt. Vrouwen met een migratieachtergrond zijn in ons parlement relatief beter vertegenwoordigd dan vrouwen zonder migratieachtergrond.
De weg naar de verkozen politiek is lang. Een combinatie van persoonlijke factoren, zoals gender, etniciteit en religie, professionele achtergrond, maar ook mentoren zijn van invloed op het ontwikkelen van aspiraties en het verloop van een politieke carrière. Politici met een migratieachtergrond nemen zelf ook vaak de rol van mentor op zich. Er zijn ook grote verschillen in de mate waarin politieke partijen actief scouten op diversiteit en kandidaten op een verkiesbare plek zetten. Al met al denken geïnterviewden dat ze twee keer zo goed moeten zijn als hun collega’s zonder migratieachtergrond: “Als je een minderheid bent moet je harder knokken”.
Liza Mügge, Zahra Runderkamp en Melanie Ihuoma presenteren het onderzoek. Het eerste exemplaar van het rapport wordt aangeboden aan Devika Partiman (Stem op een Vrouw) en Ian van der Kooye (Kleur de Kamer). Fonda Sahla en Raoul White reageren vanuit de praktijk. Hoe zag hun pad naar de politiek eruit? Hoe is het om Kamerlid van kleur te zijn en daarmee hyper-zichtbaar?
Het hele rapport is vanaf 11 april te vinden op politicsofdiversity.eu.
SPUI25 is het academisch-culturele podium van Amsterdam op het Spui. In samenwerking met een groot aantal academische en culturele partners organiseert SPUI25 jaarlijks zo’n 300 programma’s die zich bewegen tussen wetenschap en cultuur, en tussen feit en fictie.
SPUI25 is een van de UvA-podia in het Universiteitskwartier.