Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Prof. dr. Gert-Jan Gruter, bijzonder hoogleraar Industrial Sustainable Chemistry aan de Universiteit van Amsterdam, is op 22 oktober 2024 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Gruter is geridderd als erkenning voor zijn buitengewone bijdragen aan de duurzame chemie en zijn inzet voor innovatie en maatschappelijke impact.
Prof.dr. Gert-Jan Gruter. Foto: Avantium.

Gruter is Chief Technology Officer van chemiebedrijf Avantium, dat zich richt op hernieuwbare en circulaire polymeren. Hij ontving de onderscheiding in Delfzijl uit handen van minister voor Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans tijdens de feestelijke opening van Avantiums fabriek voor de productie van furaandicarbonzuur (FDCA) uit plantaardige suikers. FDCA is een cruciale bouwsteen voor de duurzame kunststof PEF (polyethyleenfuraanoaat), een plantaardig en circulair polyester dat een duurzaam alternatief biedt voor de veelgebruikte, uit olie geproduceerde kunststof PET.

De ontwikkeling van de industriële productie van PEF is een aansprekend concreet resultaat van Gruters jarenlange inspanningen op het gebied van de duurzame chemie, waarmee hij zowel in industriële als academische kringen van betekenis is. Sinds 2016 is hij bijzonder hoogleraar bij het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Daar wijdt hij zich met zijn leerstoel Industrial Sustainable Chemistry aan de ontwikkeling van nieuwe materialen die volledig circulair zijn en minder tot geen vervuiling veroorzaken. Hij is een pionier in het ontwikkelen van nieuwe concepten om natuurlijke grondstoffen in te zetten als bouwstenen in de chemische industrie.

Streven naar maximale impact

Om maximale impact te realiseren werkt Gruter niet alleen samen met industriële partners zoals LEGO, maar richt hij zijn vizier ook doelbewust buiten de chemie en materiaalwetenschap. Zo bestudeert hij samen met milieuwetenschappers, biologen en ecologen de afbreekbaarheid en verspreiding van kunststoffen in het milieu. Ook onderzoekt hij samen met sociaal-psychologen de maatschappelijke aspecten van verduurzaming met biobased materialen.

Gert-Jan Gruter heeft zojuist de onderscheiding ontvangen uit handen van Sophie Hermans, minister voor Klimaat en Groene Groei. Foto: Avantium.

Voor een bijzondere leerstoel kent Gruters academische groep een grote omvang van een tiental promovendi en postdoctoraal onderzoekers. Daarnaast is hij een enthousiast docent die zijn passie voor duurzaamheid weet over te brengen op zijn studenten zowel tijdens colleges als in de begeleiding van onderzoeksprojecten of stages. Hij staat bekend om zijn vermogen om complexe concepten begrijpelijk te maken en is dan ook regelmatig als expert in de media te zien.

Behalve een briljant chemicus is Gert-Jan Gruter ook een maatschappelijk betrokken mens met een sterk moreel kompas en hoge ethische waarden. Zijn mensgerichte benadering en gevoel voor humor maken hem een geliefde collega en een inspiratie voor velen.