Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschapshistoricus Emilie Skulberg heeft de gouden erepenning van Teylers Tweede Genootschap toegekend gekregen, voor haar inzending onder het motto Coelestem adspicit lucem (“kijken naar het hemelse licht”) voor de wedstrijd die het genootschap in 2021 uitschreef. Op vrijdag 28 juni nam Skulberg de erepenning in ontvangst tijdens een speciaal symposium in Teylers Museum.
Emilie Skulberg met de Teylers-erepenning
Emilie Skulberg met de Teylers-erepenning. (Foto: Bastiaan van Musscher.)

Teylers Tweede Genootschap is een van de twee genootschappen die zijn opgericht uit de erfenis van Pieter Teyler van der Hulst, een 18e-eeuwse Nederlandse koopman, bankier en filantroop. Het genootschap heeft tot doel de kunsten en wetenschappen te bevorderen, onder meer via een jaarlijkse wedstrijd. In de wedstrijd die in 2021 werd uitgeschreven werd gevraagd om een oorspronkelijke studie naar het belang van beeldmateriaal voor de ontwikkeling van wetenschapsgebieden en/of de maatschappij, met aandacht voor de invloed die dergelijk beeldmateriaal heeft op de geloofwaardigheid van daarmee gepaard gaande kennisaanspraken (‘zien is geloven’).

De inzending van Skulberg bestond uit twee gepubliceerde artikelen en één ongepubliceerd artikel. A Black Hole in Ink: Jean-Pierre Luminet and “Realistic” Black Hole Imaging, samen geschreven met dr. Martin Sparre, analyseert hoe een handgemaakte tekening van Jean-Pierre Luminet, gebaseerd op een simulatie van een accretieschijf van een zwart gat uit 1978, werd gepresenteerd als ‘realistisch’, ook al waren er op dat moment nog geen schaduwen van zwarte gaten waargenomen. “Mock Observations” of Galaxies, geschreven in samenwerking met dr. Martin Sparre en prof. Kristin Veel, analyseert de esthetiek van visualisaties op basis van de kosmologische simulatie Illustris. In het ongepubliceerde artikel dat speciaal werd geschreven voor de wedstrijd van 2021, Seeing is Believing and the Absence of Light, concentreert Skulberg zich op de Event Horizon Telescope en onderzoekt ze hoe de visualisatie van afwezigheid werd gebruikt in visuele argumenten over bewijs voor het bestaan ​​van zwarte gaten.

De prijsuitreiking vond plaats gedurende een speciaal symposium in Teylers Museum in Haarlem op vrijdag 28 juni.