10 maart 2023
Kristallen zijn in het algemeen harde vaste stoffen, die normaal gesproken geïdentificeerd kunnen worden aan de hand van de duidelijke meetkundige vorm die hun onderliggende, sterk geordende moleculaire structuur reflecteert. In hun artikel laten de natuurkundigen zien dat sommige zouten die water in hun kristalstructuur bevatten (de zogeheten gehydrateerde zouten) zich verrassend genoeg opvallen anders kunnen gedragen. Als zulke zouten langzaam oplossen door contact met vochtige lucht, worden ze zacht en vervormbaar en verdwijnen hun vlakke zijkanten. Dit staat in sterk contrast met gewone kristallen, die hun uitgesproken vorm behouden en hard blijven terwijl ze oplossen. De bestudeerde microkristallen zijn dus binnen in het materiaal kristallijn, maar vertonen vloeistofachtige moleculaire mobiliteit aan de oppervlakken.
Het artikel is gepubliceerd in Nature Communications en werd door de redactie van dat tijdschrift geselecteerd als een van de uitgelichte artikelen op de Editors’ Highlights-website over recent onderzoek, in de sectie Materials science and chemistry. De Editors’ Highlights-pagina's hebben als doel om de 50 beste recent gepubliceerde artikelen in een bepaald vakgebied uit te lichten.
Softness of hydrated salt crystals under deliquescence, Rozeline Wijnhorst, Menno Demmenie, Etienne Jambon-Puillet, Freek Ariese, Daniel Bonn en Noushine Shahidzadeh. Nature Communications 14 (2023) 1090.