Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een interdisciplinair onderzoeksconsortium onder leiding van Inge Loes ten Kate (UU, UvA) heeft een NWA-beurs toegekend gekregen van NWO voor onderzoek naar het ontstaan van leven op aarde en in het heelal. Het consortium ‘PRELIFE - Pathways, Reactions, and Environments’ krijgt net als acht andere gehonoreerde voorstellen een bedrag van 6,7 miljoen euro om antwoorden te gaan zoeken op deze onderzoeksvraag. Het consortium bestaat uit een groep wetenschappers aan zestien universiteiten en onderzoeksinstituten in Nederland, en experts op het gebied van wetenschapscommunicatie en -educatie.
Schematisch overzicht van de 16 PRELIFE-onderzoeksprojecten. Credit: PRELIFE Consortium

Het ontstaan van leven is een van de grootste onopgeloste puzzels van de wetenschap. Er bestaan verschillende theorieën, maar er is geen consensus. PRELIFE is gebouwd op een interdisciplinaire aanpak waarin astronomie, biologie, aard- en planeetwetenschappen, informatica, natuurkunde, onderwijskunde, scheikunde en wiskunde samen werken aan de vraag 'Hoe en onder welke omstandigheden is het leven op aarde ontstaan, en hoe algemeen zijn deze omstandigheden in het heelal?'.

Deze vragen leven ook in de maatschappij en daarom worden docenten, schoolkinderen en het publiek betrokken bij de zoektocht naar antwoorden, door middel van educatieve projecten en samenwerkingen met kunstenaars en musea.

Het is volgens consortiumleider Inge Loes ten Kate “uniek in Nederland” dat zo’n grote groep interdisciplinaire onderzoekers aan de slag gaat met een onderwerp waarnaar tot nu toe alleen vanuit de eigen discipline werd gekeken. Zo is er een team met een biogeochemicus en een wiskundige, en werken in een ander team chemici en informatiewetenschappers samen. Ten Kate: “Ook tussen alle 16 teams zal worden samengewerkt. Ons uiteindelijke doel is om vast te stellen welke van alle heersende theorieën vanuit deze verschillende invalshoeken het meest plausibel zijn. Zo hopen we een grote stap te maken in het beantwoorden van onze centrale onderzoeksvraag.”

NWA

In totaal ontvangen negen consortia financiering voor onderzoek binnen de programmalijn Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Elk consortium gaat aan de slag met een project rondom een thema uit de NWA-routes. In deze projecten werken onderzoekers samen met kennispartners en maatschappelijke organisaties.

De basis van de totstandkoming en vernieuwing van de Nationale Wetenschapsagenda ligt bij burgers. In het NWA-programma is de verbinding van samenleving en wetenschap essentieel. Overheden, onderzoekers, maatschappelijke organisaties en burgers ontwikkelen en benutten samen kennis om tot wetenschappelijke en maatschappelijke impact te komen. En aan de hand van wetenschapscommunicatie wordt kennis gedeeld in de samenleving om de betrokkenheid bij en het vertrouwen in wetenschap te vergroten.

Meer informatie

https://www.nwo.nl

De complete consortiumlijst met de titels van alle werkpakketten en de betrokken wetenschappers is te vinden op de website van het Origins Center: https://www.originscenter.nl/nl/

Contact

Prof.dr.ir. Inge Loes te Kate, UU/UvA/Origins Center

E-mail: I.L.tenKate@uu.nl