Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bij UvA Economie en Bedrijfskunde vinden we het belangrijk dat het economieonderwijs meegroeit met de ontwikkelingen in de maatschappij en in de economische wetenschap. Daarom spelen we als hub een centrale rol tijdens de Week van het Economieonderwijs die plaatsvindt van 20 t/m 24 november.
Professor Peter van Baalen
Peter van Baalen

Hoogleraar Peter van Baalen en onderwijsdirecteur Mark van der Veen organiseren 2 sessies rondom het thema duurzaamheid. Ze vertellen waarom UvA EB een hub is tijdens deze week en waarom ze deze over het onderwerp duurzaamheid gaan.

Van Baalen: ‘UvA EB is een van de grootste Economie en Bedrijfskunde-faculteiten. Jaarlijks halen enkele honderden studenten hun diploma bij ons. Onze afgestudeerden komen in vrijwel alle sectoren van de economie terecht en spelen een belangrijke rol in de transitie naar een duurzame samenleving. ‘Daarnaast heeft UvA EB al tientallen jaren een leidende rol op het gebied van duurzaamheid’, voegt Mark van der Veen daaraantoe. ‘We hebben veel ervaringen opgedaan die we willen delen.’ Van Baalen: ‘Onze experts en alumni gaan graag in gesprek met economiedocenten uit het voortgezet onderwijs. Samen willen we kijken hoe we het thema duurzaamheid zowel in het middelbaar- als in het wetenschappelijk onderwijs verder kunnen verankeren.’

Handvatten bieden om aan de slag te gaan met duurzaamheid

UvA EB organiseert een discussiesessie over duurzaamheid in het voortgezet economieonderwijs en een seminar over vergroening van het onderwijs. Van der Veen vertelt over het belang van deze sessies: ‘Duurzaamheid heeft een enorme invloed op de economie, op innovatie en het overheidsbeleid en dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Daar moeten we studenten en scholieren goed op voorbereiden.’ Van Baalen: ‘We moeten hen handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Het onderwijs, van laag tot hoog, is de beste plek om dit te doen en dan met name in het economie- en bedrijfskundeonderwijs. Hierin kunnen we scholieren en studenten leren hoe een duurzaamheidstransitie op een economisch verantwoorde manier kan plaatsvinden.

Mark van der Veen
Mark van der Veen

Over de sessies

De discussiesessie over duurzaamheid vindt op dinsdag 21 november plaats. Van Baalen: ‘Tijdens deze sessie willen we in gesprek met economiedocenten uit het voorgezet over het thema duurzaamheid in het economieonderwijs.’ Hoogleraar Arnoud Boot van de Amsterdam Business School en Jack Peelings van de Wageningen Universiteit geven presentaties. Aan het einde van de sessie vindt er een paneldiscussie plaats.

Op 23 november vindt de seminar ‘Vergroening van ons onderwijs’ plaats. ‘Hier laten we concreet zien hoe we duurzaamheid hebben geïntegreerd in het curriculum’, vertelt Van der Veen. ‘We doen dat samen met Nyenrode Business Universiteit. We leggen ons onderwijsaanbod ook voor aan een ervaren manager die de praktijk van duurzaam ondernemen goed kent. Welke kennis van duurzaamheid en welke skills zijn noodzakelijk om succesvol te zijn? Wat moet iedereen moeten weten en wat kunnen we bijdragen vanuit specialisaties? Dat gaat hij/zij ons allemaal vertellen. We sluiten af met ideeën om het curriculum al voor 23/24 te versterken. Iedereen is daarbij uiteraard van harte uitgenodigd om mee te denken.’