1 februari 2023
De belangrijkste conclusie van de briefing is dat dit niet het geval is. Met dit voorstel is er nog steeds te weinig begrotingsruimte, vooral op lange termijn. Van de Noord: ‘Op korte termijn is er geen acuut financieringsprobleem dankzij het Europees Herstelfonds. Dat fond werd opgezet naar aanleiding van de coronapandemie en bevat nog €750 miljard. Maar zodra dit fonds is uitgeput, over een jaar of 5, ontstaat er een probleem, omdat de energietransitie dan waarschijnlijk nog steeds hoog op de agenda staat.’
De belangrijkste aanbeveling van de briefing is dan ook het Herstelfonds permanent te maken en het toe te spitsen op de financiering van de energietransitie (en eventueel andere strategische doelen van de EU zoals digitalisering en versterking van de Europese defensie).
In november 2022 presenteerde de Commissie het voorstel. Hierin staat dat het mogelijk moet zijn voor lidstaten om een extra schuld aan te gaan voor de financiering van de energietransitie. Er staat ook in dat het niet langer verplicht moet zijn om een schuld, als deze boven de norm van 60% van het BBP uitkomt, binnen 20 jaar af te bouwen.