Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Hannah van Kolfschooten wint de Facultaire Prijs voor de Beste Publicatie 2023 voor Jonge Onderzoekers. De jury selecteerde haar artikel 'The AI cycle of health inequity and digital ageism: mitigating biases through the EU regulatory framework on medical devices' en noemde het een 'origineel, tot nadenken stemmend artikel'.

Prijsuitreiking

De jury bestond uit Eliana Cusato, Klaas Rozemond en Kiki Brölmann. Ze reikten de prijs uit aan Hannah van Kolfschooten tijdens het faculteitscolloquium. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste publicatie van een jonge onderzoeker van de faculteit, in de periode van publicatie tussen 1 januari en 31 december. Als winnares nam Hannah een oorkonde en een cheque van 1000 euro voor onderzoek in ontvangst.

In het juryrapport staat: 'Dit als een origineel, tot nadenken stemmend artikel. Bovendien is het zeer goed geschreven: in de inleiding worden het doel, de bijdrage en de belangrijkste argumenten duidelijk uiteengezet. Het betoog is coherent, de redenering consistent met strenge juridische analyse. Het is een gelaagde uiteenzetting die complex is, maar ook gemakkelijk te lezen voor een niet-gespecialiseerd publiek.'

Hannah is onderzoeker en docent bij het Law Centre for Health and Life (LCHL). Momenteel doceert en coördineert ze het vak ‘International and European Health Law’ in de masteropleiding Gezondheidsrecht. Ze is erg blij met de prijs.

Copyright: Hannah van Kolfschooten
We zien dat resultaten minder goed werken voor oudere mensen bijvoorbeeld, omdat zij minder in de data worden meegenomen

Beoordeling en selectie

De beoordeling en selectie waren gebaseerd op de volgende criteria:

  • wetenschappelijke originaliteit en bijdrage
  • grondigheid en grensoverschrijdend karakter

Dit jaar waren er 6 inzendingen, die 6 secties van de faculteit bestreken. De jury was aangenaam verrast met het aantal inzendingen van vrouwelijke auteurs (4 van de 6). De jury vond alle 6 de inzendingen van zeer hoge kwaliteit. Zowel wat betreft academische kwaliteit als qua maatschappelijke relevantie. Alle onderzoekers worden geprezen voor hun academische bijdrage en originaliteit, in onderwerpkeuze, wetenschappelijke methoden en interdisciplinaire aanpak. 'We hebben de artikelen met plezier gelezen en waren onder de indruk van de kwaliteit van het werk van jonge onderzoekers uit onze hele faculteit,' lichtte een jurylid toe.

Hannahs artikel ‘The AI cycle of health inequity and digital ageism: mitigating biases through the EU regulatory framework on medical devices' is gepubliceerd in het Journal of Law and the Biosciences, 2023, 1-23.