Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels meer dan twee weken. Het is nog erg onzeker hoe lang het conflict gaat duren en op welke manier de oorlog mogelijk eindigt. De juristen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA geven vanuit hun specialisme en expertise duiding aan de oorlog. Een greep uit de media-optredens van de afgelopen week. 
Decaan en hoogleraar Internationaal recht André Nollkaemper.

Internationaal (straf)recht

André Nollkaemper: ‘Bescherming vetorecht moet verdwijnen’

André Nollkaemper (Internationaal recht) zegt in NRC: 'De Russische agressie toont aan dat de bescherming door het vetorecht in de VN moet verdwijnen. We moeten deze oorlog aangrijpen om het gat te dichten dat het VN Handvest open liet.'

Marieke de Hoon: ‘Heeft Rusland het genocideverdrag misbruikt?’

Marieke de Hoon (Internationaal strafrecht) praat bij BNR Radio over eventueel misbruik van het genocideverdrag door Rusland. 'Oekraïne probeert met dit argument voorlopige maatregelen te krijgen. Dan kan het Internationaal Gerechtshof Rusland oproepen om te stoppen met deze invasie’.

Bij WNL analyseert Marieke de rol van het Internationale Strafhof bij het eventueel straffen van Poetin. 'Poetin moet eerst worden gearresteerd om vervolgd te worden'.

Universitair hoofddocent Internationaal strafrecht Sergey Vasiliev.

Sergey Vasiliev: ‘The road to accountability will be tortuous’

Sergey Vasiliev (Internationaal strafrecht) analyseert op EJIL:Talk de mogelijkheden die er zijn om agressors ter verantwoording te roepen. 'The road to accountability for the architects of the ongoing humanitarian disaster in Ukraine and paths towards justice for the victims of core crimes there will be tortuous'. 

Sergey wordt ook aangehaald in Le Monde: 'When the rhetoric of genocide is proven false, then Russia will be left with no argument to justify its action internationally or, more importantly, to its own people’. Op Swiss.info analyseert Sergey de rol van het ICC. 

Militair recht

Marten Zwanenburg: ‘Vechten voor Oekraine is niet verboden’

Marten Zwanenburg (Militair Recht) geeft in Trouw toelichting op aansluiting bij het Oekraïnse leger. 'Dit is niet verboden, maar dan moet je wel deel uitmaken van de Oekraïense strijdkrachten'. 

Peter Pijpers: ‘Oekraïense IT-legers zijn een soort cyberhuursoldaten’

Peter Pijpers (Militair recht) is expert op het gebied van online beïnvloedingsoperaties. Bij de NOS analyseert hij het gebruik van trollen en ander social media-gebruik in deze oorlog. Bij Dr Kelder & Co vergelijkt hij de cybertactieken met eerdere situaties. 'Oekraïne maakt gebruik van tactieken die de Russen ook gebruikten bij de verkiezingen tussen Clinton en Trump in 2016'. 

Legal professions

Diana de Wolff: ‘Rusland is – of was – hier een grote klant’

Diana de Wolff (bijzonder hoogleraar Advocatuur) laat zich in haar blog op de ACPLA-website kritisch uit over de relatie van Nederlandse advocaten met Rusland. In het AD legt ze uit hoe het juridisch zit met advocatenkantoren die de banden met Rusland verbreken, zoals kantoor Houthoff. 

Rechtsfilosofie

Nanda Oudejans: ‘Vluchtelingen die op ons lijken zien we als echte vluchtelingen’

Nanda Oudejans (Rechtsfilosofie) analyseert in de Volkskrant de Nederlandse gastvrijheid naar Oekraïnse vluchtelingen toe, in tegenstellingen tot bijvoorbeeld vluchtelingen uit Afghanistan.