25 november 2024
We hebben nieuwe materialen nodig en we willen allemaal Iron Man's JARVIS - dit waren enkele van de conclusies die werden getrokken tijdens het kick-off-evenement van de Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub op 21 november. Het seminar in Matrix ONE werd geleid door Alfons Hoekstra, de wetenschappelijk directeur van de MMD Technology hub. Het bevatte interessante lezingen door onderzoekers uit diverse vakgebieden en onderzoeksinstituten, een paneldiscussie, pitches van MMD-projecten, biobased stoelen en niet één maar twee(!) inauguraties.
De ambities van de MMD hub werden benadrukt door de decaan van de FNWI, Prof. dr. Peter van Tienderen. Hij liet een video zien waarin hij uitlegde hoe veel van de uitdagingen van vandaag de dag nieuwe materialen of moleculen met specifieke eigenschappen vereisen. Bij de FNWI bevinden we ons in de unieke positie om technologie te ontwikkelen en toe te passen om de wetenschappelijke ontdekkingscyclus te versnellen. Dit kan worden gebruikt om nieuwe moleculen en materialen te ontwerpen om de Duurzameontwikkelingsdoelstellingen en de doelstellingen van de EU Green Deal aan te pakken.
De video liet ook de vier pijlers van de MMD Hub zien, namelijk Community & Partnerships, Impulse Funding, Compute en Data. Van Tienderen benadrukte het belang van het creëren van een community: ‘Mensen samenbrengen is essentieel voor succes’.
In een inspirerende lezing liet Prof. dr. Gert-Jan Gruter (HIMS en Avantium) zien hoe hij een nieuw polymeer, PEF, creëerde om biobased plastic te maken. Zijn team is net klaar met het bouwen van een grote commerciële fabriek voor productie. Hij benadrukte het belang van MMD om nieuwe materialen te ontwerpen, bijvoorbeeld voor het hervullen van verpakkingen. Gruter: ‘We moeten nieuwe materialen ontwerpen om aan deze onvervulde behoeften te voldoen.’
Daarna was er een paneldiscussie, uiteraard met 100% plantaardige, recyclebare stoelen van het spin-offbedrijf Plantics van de UvA. De discussie werd geleid door Rob van Hattum, voormalig Chief Science Officer van NEMO en Science Director voor de VPRO, en bestond uit:
De paneldiscussie begon met een videoclip van een VPRO-interview met Kristin Persson, directeur van het Materials Project van Berkeley. De panelleden deelden haar visie over hoeveel automatisering en AI kunnen helpen bij het ontwerp van nieuwe duurzame materialen. De clip toonde ook een fragment van de film Iron Man, waarin Iron Man eenvoudig een nieuw materiaal creëert met behulp van zijn kunstmatige intelligentie J.A.R.V.I.S. Iedereen was het erover eens dat het geweldig zou zijn om een JARVIS te hebben.
Na de videoclip introduceerden de onderzoekers kort hun onderzoek en bespraken vervolgens de kansen en uitdagingen van het creëren van nieuwe materialen. Ze spraken over een beter begrip van de eigenschappen van materialen en hoe automatisering het ontdekkingsproces zou kunnen versnellen. Ensing: 'Er is een glanzende visie op wat AI kan doen voor MMD'.
Dan is het tijd voor de inauguratie van MMD Compute, een facultaire computationele cluster en ondersteuningsteam dat onderzoekers zal voorzien van de benodigde Tier 2 computationele infrastructuur, tools en expertise om efficiënt met data om te gaan. Na de vraag ‘Zijn we er klaar voor?’ drukte van Tienderen op de rode knop en onthulde de naam van het cluster: Hipster (HIgh Performance Scientific Tier Education & Research). Het belang van Hipster wordt benadrukt in een korte lezing van Dr. Philippe Corboz van IoP over onderzoek naar gecondenseerde materie.
Tot slot presenteerden drie MMD seed funding PIs hun innovatieve projecten: Dr. Sonja Pullen (HIMS), Dr. Gábor Závodszky (IvI) en Dr. Lars van der Heide (SILS).
De MMD Technology hub wordt officieel geopend met een demo, waarbij Pullen, Závodszky en van der Heide aan een hendel draaien van een doos met een metamateriaal erin, gemaakt bij de FNWI. Het metamateriaal onthulde langzaam de letters "MMD".
Na het evenement zei Hoekstra: 'Één van de doelstellingen van de TechHub is om aan de buitenwereld te laten zien wat voor een geweldig Molecular and Material Design technologisch onderzoek bij FNWI plaatsvindt en de kick-off liet zeer inspirerende voorbeelden zien van wat we in huis hebben. Ik wordt daar heel blij van, en heb alle vertrouwen in de toekomst van onze MMD TechHub.'