Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Thijs Bol is benoemd tot hoogleraar Sociologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij gaat zich in het bijzonder focussen op Sociale Stratificatie en Ongelijkheid. ‘Sociologische theorieën zijn mijn gereedschapskist om ongelijkheid beter te begrijpen’.
Thijs Bol (foto: Kirsten van Santen)

Sinds 2013 doet Bol al onderzoek naar ongelijkheid. Dit combineert hij met het lesgeven in verschillende vakken van zowel de bachelor als de master Sociologie. De leerstoel ‘Sociale Stratificatie en Ongelijkheid’ geeft hem de kans zijn onderzoek naar ongelijkheid voort te zetten, maar ook bij te dragen aan maatschappelijke discussies. ‘Als ik bijvoorbeeld op een verjaardag over mijn onderzoek praat, vindt bijna iedereen het logisch dat mensen met een universitaire opleiding meer verdienen dan mensen met een MBO-diploma. Maar waarom is dat eigenlijk zo, waarom vinden we die ongelijkheid normaal?’

Bewustzijn

Onderzoek van Bol heeft al laten zien dat veel ongelijkheid ontstaat door processen waar iemand zelf weinig invloed op heeft, zoals in welk gezin je wordt geboren. ‘Veel ongelijkheid wordt uitgelegd op basis van verdienste: mensen die ergens meer van hebben, kunnen meer of hebben harder gewerkt. Maar mijn onderzoek laat zien dat best veel ongelijkheid daar niks mee te maken heeft. Ik denk dat dit besef—dat je invloed op waar je terecht komt maar beperkt is—heel belangrijk is voor een meer solidaire samenleving,’ aldus de kersverse hoogleraar.

Nieuwe vormen van data

Met zijn leerstoel gaat Bol zich vooral focussen op ongelijkheid binnen het onderwijs, de arbeidsmarkt en de wetenschap. Hij wil beter begrijpen op welk moment ongelijkheden starten, en hoe ze veranderen over de tijd. Waarom zijn er ongelijke kansen tussen kinderen in het onderwijs, en hoe ontwikkelen zich die? Waarom ontvangt een wetenschapper met een beurs op zak in de toekomst ook meer financiering?

Om zulke vraagstukken te beantwoorden zal hij ook proberen nieuwe databronnen aan te boren. ‘In mijn onderzoek naar ongelijkheid gebruik ik vooral grootschalige kwantitatieve data. De gegevens uit de bevolkingsregisters van het CBS zijn hier extreem waardevol. Ze zijn heel gedetailleerd, waardoor ze veel inzicht kunnen geven in op welk moment ongelijkheden ontstaan en hoe ze veranderen over de tijd heen. ‘

Over Thijs Bol

Thijs Bol was sinds 2017 universitair hoofddocent Sociologie aan de UvA. In 2020 ontving hij een Starting Grant van de European Research Council, waarmee hij samen met zijn team onderzoekt hoe ongelijkheid op de arbeidsmarkt verandert gedurende carrières. Bol is vicevoorzitter van De Jonge Akademie, een onderdeel van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen waar hij sinds 2020 lid van is.