3 november 2020
Om tijdens de eerste golf het coronavirus in te dammen, namen landen wereldwijd allerlei maatregelen. In Nederland werden bijvoorbeeld bijeenkomsten in de publieke ruimte verboden en de bewegingsvrijheid beperkt. Ook democratische processen kwamen onder druk te staan en kwamen soms zelfs tot stilstand. De Tweede Kamer mocht niet meer fysiek bijeenkomen. Gemeenteraden stelden vergaderingen uit. Burgemeesters en wethouders namen met noodverordeningen ingrijpende besluiten.
Rens Vliegenthart, Bert Bakker en Claes de Vreese (Amsterdam School of Communication Research, Universiteit van Amsterdam) onderzochten in hoeverre informatievoorziening tijdens de coronacrisis- via de publieke en commerciële televisie, kranten, sociale media en expertsites als rivm.nl en huisarts.nl – invloed had op de houding van burgers ten aanzien van de democratie. Kregen we door ons mediagebruik meer of minder vertrouwen in lokale en nationale overheden, en wat was het effect op ons beeld van democratische processen die onder druk staan?
In de periode april-september zetten de onderzoekers een survey uit waarbij dezelfde groep respondenten vijf keer een vragenlijst kreeg voorgelegd. In totaal vulden 898 respondenten alle vier de enquêtes in die voor de analyses zijn gebruikt. Uit de analyses blijkt:
Informatievoorziening en mediagebruik blijken hier als volgt van invloed op geweest:
Samenvattend, concluderen de onderzoekers dat in de loop van de eerste golf van de coronacrisis, mediagebruik en politiek vertrouwen in Nederland afnamen. Daarnaast is onder Nederlanders het gevoel dat de coronacrisis de nationale en lokale democratie onder druk zet duidelijk aanwezig. Kijken naar de publieke omroep had daarbij een positief effect op politiek vertrouwen. Tegelijkertijd had mediagebruik maar een zeer beperkte invloed op de opvattingen over de democratie.
De resultaten van dit onderzoek zijn nu gepresenteerd op coronapapers.nl. Deze website biedt beschrijvingen, analyses en duidingen van de eerste gevolgen van de coronabestrijding voor de politiek, het bestuur en het beleid in het binnenland bestuur. Multidisciplinaire onderzoeksteams presenteren maandelijks updates over hun onderzoek op de site.