3 december 2019
Het project wordt geleid door Hande Sungur van de Universiteit van Amsterdam en gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), binnen het programma Creatieve Industrie - Kennis Innovatie Mapping (KIEM).
Al weten we allemaal dat de oceanen zijn vervuild door plastic, het kan nog steeds aanvoelen als een ver-van-mijn-bed-probleem waar we weinig invloed op hebben. “We denken dat virtual reality een technologie is waarmee we die psychologische afstand tot het probleem kunnen verkleinen en de empathie kunnen verhogen. Kennis opdoen over plasticvervuiling in een meeslepende omgeving kan volgens ons heel doeltreffend werken,” aldus Sungur.
In de meeslepende en interactieve virtualrealityomgeving kun je straks de ocenaan induiken en zowel haar schoonheid als de vervuiling ervaren. Als gebruiker zal je over verschillende soorten plastic leren en wat je in jouw eigen dagelijkse routine kunt doen om plasticverbruik te verminderen.
Het project wordt gefinancierd in het kader van het 'Creatieve Industrie - Kiem' programma van de NWO. Dit programma financiert fundamentele en industriële kortetermijnonderzoeken en -samenwerkingen tussen private en openbare partijen en kennisinstellingen. Sungur zal samenwerken met:
Het project loopt van januari 2020 tot januari 2021.