Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Er is veel bekend over koloniale VOC-forten in Sri Lanka, maar de andere kant – lokale forten ter verdediging tegen de Europese koloniale machten – is nog onderbelicht. Archeologen van de UvA en de gemeente Amsterdam onderzoeken samen met Sri Lankaanse archeologen een van die verdedigingswerken, het Balana-fort.
© Ranjith Jayasena

Het initiatief voor de samenwerking kwam van de Sri Lankaanse archeoloog en UvA-alumnus Chryshane Mendis, die werkt bij de Nederlandse ambassade in Sri Lanka. Hij vroeg de gemeente Amsterdam en UvA om hulp bij het onderzoeken van het verdedigingsfort. Aan het project werken UvA-archeologen Jitte Waagen, Mikko Kriek en James Symonds mee, naast gemeentearcheoloog Ranjith Jayasena.

Drone met laserscanner

Het Balana-fort is een van de weinige overgebleven verdedigingswerken van het koninkrijk Kandy (1592-1815). Dat koninkrijk hield als laatste inheemse koninkrijk van Ceylon (Sri Lanka) stand tegen de Europese koloniale strijdkrachten. Met dit onderzoek kunnen de archeologen het gebied bekijken vanuit Sri Lankaans perspectief – een blik die lange tijd ontbrak, aldus de onderzoekers. Ook zal het veldwerk nieuwe inzichten opleveren over de uitwisseling van goederen tussen Nederland en Sri Lanka in de 17e en 18e eeuw.

De apparatuur en expertise van het 4D Research Lab van de UvA helpen bij het onderzoeken van het overwoekerde fort, onder meer door het inzetten van een met laserscanner uitgeruste drone. ‘Drones brengen snel en goedkoop moeilijk bereikbare plekken in kaart, zonder dat je de opgravingsplek verstoort’, vertelt onderzoeker Jitte Waagen in Folia.

Dr. J. (Jitte) Waagen

Faculteit der Geesteswetenschappen