Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De gemeente Amsterdam, de UvA en het Allard Pierson gaan samenwerken om de resultaten van archeologische opgravingen en wetenschappelijk onderzoek met een breed publiek te delen. De partijen tekenden op 27 november een samenwerkingsovereenkomst in het recent verbouwde archeologisch depot van Amsterdam, dat door wethouder Groot Wassink geopend werd.

In het archeologisch depot van Amsterdam ligt het archeologische geheugen van de stad. Archeologie, en zeker archeologische vondsten uit Amsterdam, vertellen het verhaal van onze geschiedenis. Daarom is het belangrijk om de praktijk van de Amsterdamse archeologie, onderzoek, de kennisoverdracht en de presentatie met elkaar te verbinden. Deze samenwerking zorgt voor synergie en heeft meerwaarde voor onze kennis over de stad en de rol in de wereld.

De samenwerkingspartners zijn:

Rutger Groot Wassink (namens gemeente Amsterdam), Julia Noordegraaf (namens UvA Faculteit der Geesteswetenschappen) en Fred Weerman (namens Allard Pierson) na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.
Rutger Groot Wassink (namens gemeente Amsterdam), Julia Noordegraaf (namens UvA Faculteit der Geesteswetenschappen) en Fred Weerman (namens Allard Pierson) na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Werelds Amsterdam

De ontwikkeling van Amsterdam is al eeuwenlang beïnvloed door regionale, landelijke, Europese en intercontinentale relaties. Dat is terug te zien in archeologische vondsten. Door de samenwerking zal meer inzicht ontstaan over het leven van de vroegere bewoners en de rol van de stad in de wereld. Onderzoek zal zich vooral richten op de gezondheid en eetcultuur van de bewoners door de tijd heen, sporen van klimaatontwikkeling en circulair gebruik van materialen.

Wat houdt de samenwerking in?

De samenwerking is gericht op het vergroten van de belangstelling voor en kennis over archeologie bij een groot publiek. Monumenten en Archeologie levert archeologische vondsten uit opgravingen, opgravings- en vondstdata en ontwikkelt een website. ACASA draagt bij met specialistische kennis bij uitwerking van wetenschappelijk onderzoek, projecten en onderwijs, inclusief stage en scripties van studenten. En het Allard Pierson heeft deskundigheid over het presenteren en kennisoverdracht naar een breed publiek: van Griekse archeologie tot de archeologie uit Amsterdam. Gezamenlijk stimuleren de partijen de verbinding van wetenschap met de samenleving.