27 september 2024
Dat zijn hart al langer bij de filosofie lag bleek ook uit zijn bachelorscriptie bij Geschiedenis, geschreven onder begeleiding van een filosoof, Hein van den Berg. Het onderwerp betrof 'de macht van het onbewuste', gemodelleerd aan de hand van een ideeënhistorische benadering van Schopenhauer en Freud.
Bij de Research Master specialiseerde Quint zich gaandeweg in de continentale filosofie, maar zijn interesse was veel breder. Hij volgde colleges over uiteenlopende onderwerpen als fenomenologie, kritische theorie en cognitiefilosofie en nam deel aan tutorials over Wittgenstein en Nancy. Vaak woonde hij vakken bij uit louter interesse, zonder de punten ervoor nodig te hebben.
Over zijn deelname aan de colleges zijn zijn docenten eensgezind. Hij was een student zoals je die het liefste ziet: open, leergierig, goed voorbereid, slim en enthousiast. Quint had altijd meer vragen en meer behoefte aan discussie - soms kwam hij na maanden terug op een vraagstuk of legde een eigen gevonden inzicht voor. Daarbij was Quint bescheiden en enthousiast tegelijk. Hij wilde niet zomaar een eigen punt maken, hij wilde vooral ook dat van anderen begrijpen. Als Quint deelnam aan een college, dan wist je als docent dat het wel goed zat: zijn deelname was altijd inspirerend voor de andere deelnemers en de docent.
Naast zijn studie filosofie wilde Quint schrijven. Omdat hij echt goed schreef, adviseerde de docent Publieksfilosofie, Daan Roovers, hem om een essay in te sturen naar Cimedart, het filosofisch studentenblad. Quint trad meteen toe tot de redactie. Hij schreef korte teksten, soms anekdotes, soms meer filosofische beschouwingen. Hij postte deze meestal online, sommige werden in kranten gepubliceerd. Veel van zijn medestudenten volgden zijn blogs, over onderwerpen variërend van Rilke, de Talking Heads tot Nagarjuna, of dit alles aaneen verbonden.
Quint was een vaste gast in de UB en in de Common Room van de afdeling Filosofie. Voor veel studenten en medewerkers daar was hij meer dan een bekend gezicht - een medebewoner, bij wie je altijd een goed verhaal, zomaar een praatje of een luisterend oor kon vinden.
In het afgelopen jaar begon Quint met zijn masterscriptie; hij besloot deze aan het werk van Nancy te wijden, onder begeleiding van Aukje van Rooden. Hij onderzocht daarin hoe empirisch-fenomenologisch onderzoek naar meditatiepraktijken begrepen kan worden vanuit Nancy's opvatting van het lichamelijke 'zelf'. Zijn scriptieonderzoek was veelbelovend en waardevol, maar is helaas onvoltooid gebleven.
Wij wensen zijn familie, vrienden en studiegenoten sterkte bij de verwerking van dit grote verlies.
Namens docenten en bestuur,
Elsbeth Brouwer, opleidingsdirecteur Filosofie