13 juni 2024
De gehonoreerde voorstellen:
Mens en natuur in de Romeinse literaire verbeelding, 50-100 n.Chr.
Ramon Selles, Amsterdam School of Historical Studies
Hoe dachten de Romeinen over de relatie tussen mens en natuur? In dit project wordt voor het eerst op een systematische manier onderzocht hoe die relatie wordt weergegeven in de Latijnse literatuur van de vroege keizertijd (50-100 n.Chr.). De focus ligt daarbij op drie thema’s die centraal staan in teksten uit die periode: watermanagement, landgebruik en dieren. Door middel van een ecokritische analyse van geselecteerde passages uit allerlei genres, van epische poëzie tot technisch proza, biedt dit project inzicht in het bredere Romeinse culturele discours over de mens en zijn omgeving.
Hoe word je postsocialistisch? Levensverhalen in Oost-Europa na 1989
Bilyana Manolova, Amsterdam School for Cultural Analysis
Na de ineenstorting van het socialisme moesten de inwoners van het voormalige Oostblok hun individuele en collectieve zelfbeeld opnieuw uitvinden. Dit onderzoek stelt dat levensverhalen een cruciale rol speelden bij dat proces. Aan de hand van een corpus van autobiografische werken van na 1989 in verschillende media (tekst, film en beeldende kunst) uit Bulgarije, Rusland en Oekraïne wordt onderzocht hoe mensen de post-socialistische identiteitsverandering ervoeren en documenteerden. Het project formuleert een nieuwe, relationele benadering van post-socialistische subjectiviteit en draagt bij aan een beter begrip van Oost-Europese identiteitspolitiek.
Het platteland in beweging: Binnenlandse migratie en de sociaaleconomische transformatie van laatantiek Egypte, 284-642 n. Chr.
Kevin Hoogeveen, Amsterdam School of Historical Studies
Welke rol speelden plattelandsbewoners in de grote veranderingen op sociaal en economisch in de Late Oudheid? Ze hebben nauwelijks bronnen nagelaten, maar anderen hebben veel over hen geschreven, in het bijzonder over hoe zij zich bewogen. In dit onderzoek staat hun migratiegedrag centraal, opdat we hun rol in maatschappelijke ontwikkelingen beter begrijpen en diezelfde ontwikkelingen beter kunnen duiden.