Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Twee onderzoeksgroepen van de Faculteit der Geesteswetenschappen ontvangen een subsidie van het KNAW-pilotfonds ‘Wetenschapscommunicatie door wetenschappers: Gewaardeerd!’. Het gaat om groepen onder leiding van historicus Danielle van den Heuvel en muziekwetenschapper Henkjan Honing.

Het pilotfonds is in het leven geroepen om wetenschappers te ondersteunen die zich structureel inspannen voor wetenschapscommunicatie. De onderzoekers mogen de subsidie, die 10.000 euro bedraagt, naar eigen inzicht besteden aan ondersteuning van hun wetenschapscommunicatie-activiteiten.

Vrouwen in de historische stad

Historicus Danielle van den Heuvel en haar collega-onderzoekers Gamze Saygi, Bob Pierik, Marie Yasunaga, Antonia Weiss en Bébio Amaro ontvangen de subsidie voor hun project Vrouwen op de (historische) kaart!. De onderzoekers zijn van plan een digitaal lespakket over de geschiedenis van vrouwen in wereldsteden te creëren voor middelbare scholieren. Daarmee spelen ze in op het huidige gebrek aan vrouwen in het geschiedeniscurriculum. ‘Met het lespakket willen we vrouwen in het verleden een gezicht geven’, vertelt Van den Heuvel. ‘Daarnaast willen we aan leerlingen laten zien hoe digitale toepassingen in wetenschappelijk onderzoek – denk bijvoorbeeld aan 3D-reconstructies en data-visualisaties – nieuwe inzichten opleveren in de relaties tussen mannen en vrouwen in de historische stad.’

De historici maken deel uit van de onderzoeksgroep Freedom of the Streets, die met behulp van digitale methoden onderzoekt waarom vrouwen van de straat verdwenen toen steden moderner werden (1600-1850).

Mensen zijn muzikaler dan ze denken

Muziekwetenschapper Henkjan Honing ontvangt de subsidie samen met zijn collega’s Ashley Burgoyne, Makiko Sadakata en Fleur Bouwer voor het project Iedereen is muzikaal: Wat muziekcognitieonderzoek kan zeggen over de alledaagse luisteraar. De groep wil een online kennis- en luisterspel ontwikkelen voor een breed publiek, waarin deelnemers hun muzikale vaardigheden kunnen testen en tegelijkertijd wetenschappelijke inzichten meekrijgen op het gebied van muzikaliteit. Een belangrijk doel van het spel is luisteraars te laten zien dat ze vaak muzikaler zijn dan ze denken. ‘Wij zijn geen passieve consumenten, wij maken muziek’, legt Honing uit. ‘Ook als we wegzakken in het pluche van het Concertgebouw, of meedeinen op een concert in Ahoy. Ons geheugen, onze emoties en onze verwachtingen zijn onze klankkast.’

Het online spel wordt ontwikkeld binnen het Amsterdam Music Lab, een virtueel lab waar ook andere online muziekexperimenten te vinden zijn.

FV115
Decaan Fred Weerman bespreekt met Henkjan Honing de do's en don'ts van wetenschapscommunicatie

Over de subsidie

Het pilotfonds ‘Wetenschapscommunicatie door wetenschappers: Gewaardeerd!’ moet bijdragen aan erkenning van wetenschapscommunicatie als een volwaardig onderdeel van het takenpakket van wetenschappers. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ruim 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het fonds. In totaal werden zeven aanvragen van UvA-onderzoekers toegekend.

Prof. dr. H.J. (Henkjan) Honing

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Muziekwetenschap