16 april 2020
Het doel is om op korte termijn een platform beschikbaar te hebben waar burgers hun eigen documentatie kunnen uploaden en hun ervaringen met deze crisis kunnen delen. Op langere termijn zullen dit interessante bronnen vormen voor publieke en participatieve geschiedschrijving over deze bijzondere periode in de meest recente wereldgeschiedenis.
Het analyseren van de wijze waarop de crisis het dagelijks leven van burgers beïnvloedt, kan ondersteund worden door AI-toepassingen, bijvoorbeeld voor het transcriberen van spraak en tekst, en voor het annoteren van beelden. Ook kunnen de resultaten met behulp van kunstmatige intelligentie op nuttige wijze worden vergeleken medische resultaten.
Inmiddels zijn al verschillende initiatieven genomen door bijvoorbeeld archiefinstellingen, musea, erfgoedinstellingen, documentatiecentra, bibliotheken, kunstenaarscollectieven etc. om de Covid-19-crisis te documenteren. De UvA werkt samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed via de Koninklijke Bibliotheek en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.